Luiers af, gras opeten en Feyenoord verslaan

Voor een mooi gevulde hoofdtribune heeft Go Ahead Eagles Onder-13 een geweldige stunt bewerkstelligd. De ploeg won de kwartfinale van de beker in de Adelaarshorst met 4-3 van de leeftijdgenoten van Feyenoord. Dat betekende niet alleen vele felicitaties en kinderchampagne, maar ook badderen in de jacuzzi van het eerste elftal.

Bruno van den Dungen scoorde drie keer bij zijn debuut aan de Vetkampstraat (foto’s: Dennis Bresser).

“Ze waren met poep in de broek aan het voetballen. Maar in de tweede helft gingen de luiers af en de onderbroeken aan.” Trainer Uğur Yildirim zag net als de anderen in het stadion een groot verschil tussen de eerste en de tweede helft. Voor rust was Go Ahead Eagles Onder-13 onwennig en wat statisch, na rust gooide het elftal alle schroom van zich af en begon onbekommerd te voetballen. De 0-2 achterstand verdween van het bord en na een uur stond er 4-3.

Yildirim: “Ik zei tegen ze: we spelen in het stadion. Ik wil dat de terreinknecht op het eind zegt dat jullie al het gras hebben opgegeten. In de eerste helft was het een waterballet, ik kende mijn spelers niet terug.” Gelukkig was alles anders in het tweede half uur. Sommige supporters stonden nog een patatje te eten op het stadionplein toen Bruno van den Dungen direct na de aftrap de aansluitingstreffer maakte. Niet veel later werd het 1-3 en leek Feyenoord, koploper in de zuidelijke eerste divisie, alsnog een maatje te groot.

Aanvoerder Dries Martens probeert de bal weg te houden bij een Feyenoorder.

À la Yorke en Cole
Dat was buiten het spitsenduo Ibrahima Kouyate en Bruno van den Dungen gerekend, de twee die wel iets weg hebben van Dwight Yorke en Andy Cole uit het superieure Manchester United van 1999. Kouyate tekende uit een slecht weggewerkte hoekschop van Jorn Hekkert de 2-3 aan, waarop Van den Dungen de mooiste goal van de avond maakte. Hij werd diep gestuurd en schoot de bal met veel gevoel over Feyenoord-doelman Tim Haksteeg heen. Via de onderkant van de lat was het raak. Tien minuten later bediende Van den Dungen vanaf rechts de vrijlopende invaller Mees de Weerdt. Deze werd naar de grond gewerkt waarop de thuisploeg een strafschop mocht nemen. Van den Dungen schoot raak vanaf de stip: 4-3.

De sfeer in het stadion werd al beter en het was sowieso al mooi om te zien dat alle ouders, opa’s, oma’s, vrienden en vriendinnen waren uitgerukt om de Onder-13 te zien schitteren. Ook de spelers van de andere jeugdelftallen waren van de partij. Na het laatste fluitsignaal was het een uitgelaten bedoening en de jongste spelers van Go Ahead Eagles moeten zich even echte profs hebben gevoeld. Als helden werden ze onthaald aan de rand van het veld.

Trainer Uğur Yildirim schudde zijn spelers wakker in de rust: “We spelen in het stadion.”

Lachende opa
“Opa is voor Feyenoord!” Het waren de woorden van de lachende Jan Goudbeek. Hoewel zijn clubje verloren had, was de grootvader van Go Ahead Eagles-jeugdspeler Brian Goudbeek natuurlijk dolblij. Helemaal omdat zijn kleinzoon zo onfortuinlijk was door de Rotterdammers met een eigen doelpunt aan een 0-1 voorsprong te helpen. Het kwam toch nog goed. Brian, vol trots: “Gelukkig hebben we de knop omgedraaid.” Ook middenvelder Jorn Hekkert, een Deventenaar, had genoten: “Geweldig om voor zo’n publiek te spelen. De actie van Mees? Gewoon een slimme overtreding.”

Ibrahima Kouyate scoorde uit een hoekschop van Jorn Hekkert.

Dan Van den Dungen, hij kon zijn geluk niet op. “Ik zei het toch, dat ik ging scoren in het stadion.” Meteen maar drie keer, dat kunnen niet alle spelers bij hun debuut in de Adelaarshorst zeggen. Ook in beide vorige bekerrondes scoorde Van den Dungen drie keer en de aanvaller uit Apeldoorn is uiteraard van plan zijn scoringsdrift mee te nemen naar de halve finale.

Wie in die wedstrijd de tegenstander is, is nog niet duidelijk. Het was dinsdagvond eerst tijd voor feest. Terwijl de spelers de kinderchampagne ontkurkten, zongen en een duik namen in bad, telde Yildirim zijn zegeningen: “Ik ben hartstikke blij dat de club dit mogelijk heeft gemaakt. Het werd een prachtige happening die gelukkig niet geruisloos op een amateurveld voorbij is gegaan. Van deze overwinning mogen de jongens genieten.”

Karakteristiek:
Beker, kwartfinale: Go Ahead Eagles O13 – Feyenoord O13 4-3 (0-2). Doelpunten GAE: Bruno van den Dungen (3), Ibrahima Kouyate.