Windmolens, nog meer windmolens, weilanden vol schapen en… een voetbalclub. Op het afgelegen sportpark De Vormt van SV Urk heeft Go Ahead Eagles Onder-19 zich met een 0-4 zege tot kampioen van de tweede divisie A gekroond. Volgend seizoen speelt de ploeg op het een-na-hoogste niveau van Nederland.


Roodgeel verdrong witblauw op sportcomplex De Vormt.

Dat Go Ahead Eagles kan bogen op trouwe fans, wordt bij het eerste elftal vaak genoeg duidelijk. Maar enkele tientallen supporters waren zaterdag zelfs niet te beroerd in een roodgele bus de polder te doorkruisen om het oudste jeugdteam aan het werk te zien. Met vlaggen, confettikanonnen, aanmoedigingen en gezang vormden zij een bescheiden twaalfde man. Ook supersupporter Jannie deed vrolijk mee. En niet te vergeten oud-Eagle Sander Duits, die later in de middag met hoofdklasser SDC Putten aantrad tegen Urk.


Aan de steun uit Deventer lag het niet…

SV Urk Onder-19 staat afgetekend laatste in de tweede divisie en won nog geen wedstrijd. Go Ahead Eagles – dat Urk thuis met 10-0 versloeg – zou dus wel even een zege boeken, zo was de gedachte. Maar dat bleek voor rust nog niet zo eenvoudig. Pas in de extra tijd van de eerste helft brak Jairzinho Slijngard de ban na een mooie aanval. Gelegenheidsrechtsback Brian Karman veroverde de bal, gaf deze langs de flank mee aan Samuel Wakana, die enkele tegenstanders doldraaide en de bal teruglegde op aanvoerder Slijngard. Hij schoot kalm raak in de hoek.


Opluchting: de klus is geklaard en het kampioenschap een feit.

Derde titel
Na rust deden Zakaria Eddahchouri (tweemaal) en invaller Ahmet Erdem met uitgespeelde doelpunten de rest: 0-4 en het feestje kon beginnen. Het was het derde kampioenschap van de A1/Onder-19 in de vier seizoenen dat Go Ahead Eagles weer een opleiding heeft. Begonnen in de vierde divisie, komt het elftal volgend seizoen uit in de eerste divisie.

Hoewel je kunt stellen dat een betaald voetbalorganisatie als Go Ahead Eagles op dat niveau minimaal thuishoort, sprak trainer Resit Schuurman toch van een knappe prestatie aangezien de club pas sinds kort weer eigen spelers opleidt en op een relatief laag niveau instroomde. Bovendien kan de Deventer club qua budget en omvang niet wedijveren met andere profclubs uit Oost-Nederland.


Ereronde met bloemen.

Schuurman was als trainer de constante factor bij de Onder-19. Begonnen als assistent onder Kick Maatman en na de winterstop onder Toine Rorije, maakte hij dit voorjaar zelf de klus af. “Kick heeft het grootste aandeel in dit kampioenschap gehad”, vond Schuurman. “Hij heeft het tactisch neergezet en een bepaalde speelwijze geïmplementeerd. Gelukkig zitten Kick en ik vaak op één lijn, ook bij Voorwaarts Twello werken we samen. Het was niet zo moeilijk op zijn werk voort te borduren. Ook met Toine heb ik goed samengewerkt.”


Ontvangst bij de Adelaarshorst, met onder anderen trainer Kick Maatman.

Elk jaar feest
Het elftal dat Urk versloeg, bestond goeddeels uit eerstejaars O19-junioren en O17-speler Kevin Greeven, die zich op linksback wederom prima manifesteerde. “Hij hoort elke week bij de beste spelers”, vond Schuurman, die erop vertrouwt dat er volgend seizoen een sterk Go Ahead Eagles Onder-19 staat. Met in elk geval de huidige spelers Brian Karman, Jordy Knippenberg en Pieter Ebbers.

Dit drietal begon in 2014 in de C1 en heeft elk seizoen nog een promotie of kampioenschap te vieren gehad. Makkelijk was de huidige jaargang niet altijd, alleen al omdat er drie verschillende gezichten voor de groep stonden. Na een 4-1 nederlaag in februari tegen Argon rezen er zelfs twijfels. “Het gevoel was slecht”, zei Knippenberg. Ebbers: “Maar we vonden ook ‘niet zeuren’ en doorgaan, want we wilden gewoon eerste worden.” De op de valreep gewonnen thuiswedstrijd tegen directe concurrent Roda ’46 (2-1), begin april, was een kantelpunt. Waardoor Karman op Urk met een grijns kon uitspreken: “Eind goed, al goed. We zijn kampioen!”


Het herstel van de geblesseerde O19-speler Jarno van den Bos verloopt voorspoedig. Hij sluit volgend seizoen aan bij de hoofdselectie.

Karakteristiek:
Tweede divisie A: SV Urk O19 – Go Ahead Eagles O19 0-4 (0-1). 45+2. Jairzinho Slijngard 0-1, 60. Zakaria Eddahchouri 0-2, 65. Ahmet Erdem 0-3, 89. Eddahchouri 0-4.


Resit Schuurman spreekt woorden van dank in het supportershome.