Zijn naam bevond zich al jaren op het verlanglijstje van de club, maar nu is hij dan eindelijk Eagle. Tom Daemen (30, op de foto in duel met teamgenoot Randy Wolters) verbindt zich voor twee jaar aan Go Ahead Eagles, plus een optie voor een extra seizoen.

De middenvelder komt over van NEC, waar hij vorig seizoen met 36 gespeelde wedstrijden (5 goals) één van de pijlers onder het recordkampioenschap was. Daemen begon zijn carrière in 2002 bij Fortuna, waarna hij via MVV (168 duels, 22 doelpunten) in Cyprus terecht kwam. In de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 diende de Limburger daar in totaal drie clubs.

Na zijn seizoen in Nijmegen volgt nu dus Go Ahead Eagles. “Het is allemaal vrij snel gegaan”, vertelt Tom Daemen. “Bij de eerste benadering van de club vorige week had ik meteen het idee: dit is een serieuze optie. Ik kende Go Ahead Eagles al van buiten, doordat ik er in mijn tijd bij Fortuna en MVV vaak tegen gespeeld heb. Als tegenstander was het nooit een pretje om in de Adelaarshorst te spelen. Je speelde gewoon echt tegen twaalf man. Go Ahead Eagles is een club met ontzettend veel uitstraling.”

Schermafbeelding 2015-08-29 om 16.53.15
Tom Daemen als captain van MVV in duel met toenmalig Eagle Jarchinio Antonia. (Foto: Erik Pasman)

“Naarmate de gesprekken met de club vorderden, werd mijn gevoel versterkt dat Go Ahead Eagles de juiste stap voor mij is. Ze spraken duidelijk uit wat ze met mij wilden, draaiden niet om de hete brij heen. Die directe benadering spreekt mij enorm aan.”

RvC-lid Technische Zaken Adrie Steenbergen was namens de club één van de gesprekspartners van Daemen. “Tom is een duidelijke versterking voor ons”, legt Steenbergen uit. “Echt een speler met toegevoegde waarde voor ons team. Hij heeft rust en routine en goed voetbalinzicht. Kortom: een echte controlerende middenvelder. Tom Daemens naam prijkte al langer op ons verlanglijstje. Ook in de tijd van Erik ten Hag wilden we hem graag hebben. Toen koos hij voor een Cypriotisch avontuur. Daarom zijn we des te blijer dat hij nu wel naar Deventer komt. Bovendien brengt hij nu nog meer ervaring met zich mee, ook vanuit het fantastische jaar in Nijmegen.”

Dat jaar was ook één van de redenen om naar Go Ahead Eagles te gaan, vertelt Daemen. “De promotie naar de Eredivisie smaakte zo zoet. Die stap zou ik ook maar wat graag met Go Ahead Eagles zetten. Er was ook interesse uit de Eredivisie, maar ik heb er bewust voor gekozen onderdeel te zijn van een ploeg die voor promotie gaat. Samen met de fanatieke fans gaan we daarvoor. Ik kan niet wachten voor het eerst in de Adelaarshorst te spelen en dat het publiek ook mijn twaalfde man is.”

Schermafbeelding 2015-08-29 om 17.06.33
Tom Daemen scoorde vorig jaar vijf keer voor kampioen NEC. Zo ook tegen zijn oud-werkgever Fortuna Sittard. (Foto: Erik Pasman)