Deze week is Go Ahead Eagles-SC Telstar wedstrijd van de week bij Voetbal International. Dit is onder meer zichtbaar met banners op VI.nl en een paginagrote advertentie in de ‘papieren’ Voetbal International die woensdag uitkomt. Hierin wordt ook melding gemaakt van de speciale ticketactie: bij aankoop van een wedstrijdticket voor het duel met SC Telstar krijg je het tweede kaartje gratis.

Dit is de vijfde keer dit seizoen dat we een ticketactie doen rondom een thuiswedstrijd van Go Ahead Eagles. Dit keer kwamen er de nodige vragen van seizoenkaarthouders, die zich achtergesteld voelen. De vragen die werden ingestuurd via mail of social media hadden min of meer dezelfde strekking:

Waarom deze kortingsacties voor losse tickets? Ik voel me nu als seizoenkaarthouder achtergesteld, want jullie doen niks voor mij.

Deze vraag beantwoorden we graag in drie delen:

1) Voordelen als seizoenkaarthouder

Allereerst betreuren we uiteraard het gevoel dat onder sommige fans leeft dat ze worden achtergesteld bij de kopers van losse kaarten. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Echter, als seizoenkaarthouder profiteer je bij Go Ahead Eagles jaarlijks van (unieke) voordelen:

1) Unieke geste
Sinds 2016 hebben we elk jaar een unieke geste voor de huidige seizoenkaarthouders. In 2016 waren dit de namen van alle verlengende seizoenkaarthouders op de uitshirts en in 2017 de gratis naamsjaal. Dit om de trouwe fans te bedanken voor hun support.

2) Seizoenkaartmeter
Sinds 2015 worden er bij elke seizoenkaartcampagne meerdere kleine en grote prijzen verloot onder seizoenkaarthouders. Vorig jaar zaten er meer dan 125 prijzen in de prijzenpot.

3) Fan Voordeel bulletin
Om seizoenkaarthouders nog eens extra te bedanken, werd afgelopen jaar het Fan Voordeel bulletin gelanceerd, exclusief voor seizoenkaarthouders. Gratis naar de sauna (2x), een badkamer met 25% korting, een taart voor maar €2,50… Zomaar wat voorbeelden van de ruim 20 acties in het bulletin.

4) Economisch voordeel
Prijs seizoenkaart B-Side dit seizoen: €189 (65+: €169)
Prijs seizoenkaart IJsseltribune dit seizoen: €189 (jeugd: €149, 65+: €169)
Prijs seizoenkaart Leo Halle tribune dit seizoen: €209 (jeugd: €169, 65+: €179)

In dit rekenvoorbeeld gaan we louter uit van de standaard-seizoenkaartprijzen (dus we laten de vroegboekkorting en korting voor jeugd en 65+ buiten beschouwing):

– Een losse kaart voor een wedstrijd kost €15.
– 19 losse kaarten (á €15 kosten) €285 (exclusief kortingsacties).
– Het economisch voordeel als seizoenkaarthouder op de IJsseltribune en B-Side bedraagt €96. Het voordeel voor een seizoenkaarthouder op de Leo Halle tribune bedraagt €76. Dit staat gelijk aan respectievelijk 6,5 en ruim 5 wedstrijden ‘gratis’.

5) Je eigen plek in het stadion
Unieke geste, seizoenkaartmeter, Fan Voordeel bulletin en economisch voordeel ten spijt; de meeste seizoenkaarthouders van Go Ahead Eagles zijn seizoenkaarthouder voor de seizoenkaart. Je bent er een heel seizoen bij, draagt je persoonlijke pasje met trots in de zak of portemonnee. Je hebt (weer) een heel seizoen lang jouw eigen plek in De Adelaarshorst. Pak ‘m beet Vak 13, rij 4, stoel 9 is aantoonbaar van jou. Ook dát is een belangrijk (misschien wel voor velen het belangrijkste) voordeel van een seizoenkaart.


In de videoserie #MIJNPLEK (2015) vertelden fans over hun eigen plek in het stadion. Zoals hier Joost en Gerben van Thiel, in gesprek met Sjoerd Overgoor.

2) Kortingsacties

Tot nu toe hebben we dit seizoen vijf kortingsacties gedaan bij de kaartverkoop rondom een wedstrijd. Vier keer ging het om zogenoemde combi-acties. Bij aankoop van een kaart voor de volledige prijs, kreeg je de tweede kaart met korting of gratis. Eén keer ging het om een kortingsactie voor één kaart: voor de thuiswedstrijd tegen MVV kostte een ticket slechts €5.

Waarom deze kortingsacties?
Aan het begin van het seizoen stellen we een aantal wedstrijden vast waarvoor kortingsacties gelden. Hieronder de redenen kort uiteen gezet:

Go Ahead Eagles-Jong Ajax en Go Ahead Eagles-Jong AZ
Actie: Als je voor beide wedstrijden een kaart koopt, betaal je €20 in plaats van €30.
Reden: Twee Jong-wedstrijden vlak achter elkaar. Een mooie gelegenheid voor een combi-deal.

Go Ahead Eagles-MVV
Actie: Kaarten kosten €5.
Reden: Eerste thuiswedstrijd na de winterstop. In een vol huis goed beginnen aan het nieuwe kalenderjaar.

Go Ahead Eagles-FC Oss
Actie: Seizoenkaarthouders kunnen een kaartje bijkopen voor €2,50.
Reden: We krijgen regelmatig te horen van seizoenkaarthouders: mijn buurman/verre vriendin/neefje/collega zegt regelmatig dat hij/zij wel een keer mee wil naar De Adelaarshorst. Met deze actie creëren we hier een mooie gelegenheid voor en maakt de omgeving van onze seizoenkaarthouders kennis met een ‘avondje Adelaarshorst’. Hopelijk zien we ze vaker terug.

Go Ahead Eagles-De Graafschap
Actie: Volwassenenkaart plus een kinderkaart voor €15.
Reden: Na een schoolweek is 20:00 uur op vrijdag een laat aanvangstijdstip voor kinderen. Het duel met De Graafschap is de enige thuiswedstrijd op zondag van dit seizoen. Een mooie gelegenheid om jonge fans tegen een lager tarief te mogen verwelkomen.

Go Ahead Eagles-SC Telstar:
Actie: Tweede kaartje gratis
Reden: Een goed gevulde Adelaarshorst tijdens de start van de laatste periode.

Op Facebook nam een fan de moeite (waarvoor dank) om alle kortingen uiteen te zetten. Hij schreef:

Jong Ajax & Jong AZ kon je heen voor €20,- ipv €30,- = €10,- korting.
MVV betaalde je €5,- = €10,- korting.
Fc Oss betaalde je €2,50 = 12,50 korting.
De Graafschap ouder & kind samen voor €15,- = €7,50 korting
Telstar tweede kaart gratis = €7,50 korting.

Totaal 47,50 korting

In dit rekenvoorbeeld wordt dan wel voorbijgegaan aan het feit dat vier van de ticketacties dit jaar combi-deals waren, waarvan één expliciet voor kinderen en één voor familie of vrienden van seizoenkaarthouders. Maar ook al gaan we uit van bovenstaand rekenmodel: iemand die met losse kaarten de 19 wedstrijden bezoekt is nog altijd respectievelijk bijna €30 en €50 meer kwijt dan een seizoenkaarthouder.


Go Ahead Eagles-Jong Ajax (4-1) was een van de wedstrijden waar een combi-kortingsactie voor gold. Uiteindelijk trok de wedstrijd 8.452 bezoekers. (Foto: Erik Pasman)

3) Gevoel

Van de afgelopen zes seizoenen (de huidige meegerekend) waren er drie mooi en drie, waaronder twee in de Eredivisie, (tot nu toe) teleurstellend. Dit seizoen kregen seizoenkaarthouders veelal niet te zien waar ze op hoopten en dan kan een kortingsactie als een doorn in het oog voelen. Want: ‘worden wij dan vergeten?’ Het antwoord: absoluut niet. Hierboven is het economische voordeel van een seizoenkaart uitgebreid uiteengezet, net als de gestes en acties die gedaan zijn om trouwe fans te bedanken. Ook tijdens de seizoenkaartcampagne met het oog op komend seizoen laten wij onze waardering en dank weer blijken. Daarover te zijner tijd meer.

Voor nu hopen we in ieder geval het misverstand rondom de kortingsacties uit de wereld te hebben geholpen met deze uitgebreide uitleg.