“Ik heb al aan Adrie Steenbergen gevraagd: houd een plekje op de tribune voor me vrij. Want als ik in Nederland ben, kom ik sowieso langs.” Was getekend, Deniz Türüç. De middenvelder speelt vanaf dit seizoen bij het Turkse Kayserispor, waar hij voor drie jaar tekende.

Vanochtend werd het laatste papierwerk afgerond, waardoor de transfer van Türüç van Go Ahead Eagles naar Kayserispor helemaal rond is. “Een mooie stap”, noemt de Enschedeër de overgang. “Ik ben geweldig onthaald bij Kayserispor en heb onder meer met de trainer en de voorzitter gesproken. De trainer wil me echt graag hebben, een mooi gevoel.”

Hoewel verheugd over zijn stap, is het gevoel een beetje dubbel, beaamt Türüç. “Natuurlijk ga ik Go Ahead Eagles en de fans missen. Ik heb drie prachtige jaren gehad, waarin ik letterlijk alles heb meegemaakt. De promotie met het gouden team in 2013, de handhaving het jaar erop… En helaas ook de degradatie van vorig seizoen. Maar al met al was het gewoon een geweldige tijd.”

VOLENDAM - FC Volendam - Go Ahead Eagles, Jupiler Play offs promotie/degradatie finale, seizoen 2012-2013, Kras Stadion, 26-05-2013, GA Eagles viert promotie naar de eredivisie, GA Eagles-speler Deniz Turuc
Deniz Türüç voor het uitvak in Volendam, nadat Go Ahead Eagles promotie naar de Eredivisie heeft afgedwongen. (Foto: Erik Pasman)

Deniz Türüç kwam in 2012 over van De Graafschap. Waar hij in de eerste seizoenshelft Joey Suk voor zich moest dulden in de rangorde, werd Türüç na diens vertrek in de winterstop vaste waarde. Eigenlijk vanaf minuut één was hij één van de steunpilaren. Zo hield hij Go Ahead Eagles in de kwartfinale van de play-offs op de been in Dordrecht na een vroege rode kaart van Bart Vriends. Dankzij een goal en een assist van de begenadigde linkspoot werd het 3-3. Beslissend was hij ook bijna precies een jaar later, toen hij in Almelo de motor was achter de cruciale 1-2 zege op Heracles, waardoor Go Ahead Eagles officieus veilig was.

Ook buiten het veld was Deniz Türüç belangrijk voor Go Ahead Eagles. Altijd had hij een vriendelijk woord klaar voor fans, media en andere betrokkenen. Op maatschappelijk vlak zette hij zich in voor tal van projecten van Go Ahead Eagles, en was hij jeugdtrainer bij zijn voormalige amateurclub De Enschedese Boys. Niet voor niets werd vorig jaar verkozen tot Maatschappelijk Speler Eredivisie. De financiële bijdrage die hij hierdoor mocht besteden, ging voor een groot deel naar een gloednieuw trapveldje in de wijk waar hij opgroeide. Daar ligt sinds enkele maanden het ‘Türüç-veldje’.

Een passend slotakkoord op sportief vlak kwam in Budapest. In de slotfase tekende hij tegen Ferencváros op een typische Türüç-wijze voor de eretreffer: man passeren en van afstand uithalen. “Ik ben blij dat ik nog met Go Ahead Eagles Europa in ben geweest”, vertelt hij. “Ik ben iedereen bij Go Ahead Eagles echt heel dankbaar. Weet je wat een moment is dat me altijd bij zal blijven? Dat al die duizenden mensen bleven staan na de wedstrijd tegen De Graafschap. Dat is Go Ahead Eagles.”

Voorzitter Edwin Lugt spreekt namens de hele club als hij zegt dat hij Deniz Türüç deze stap gunt. “Hij heeft drie jaar lang alles gegeven voor de club en wij zijn hem daar heel dankbaar voor. Deniz is het volgende voorbeeld van een speler die zich bij Go Ahead Eagles dusdanig goed kan ontwikkelen, dat hij klaar is voor een stap omhoog. We wensen hem ontzettend veel succes in Turkije en blijven hem volgen. Net als hij ons, zoals hij meermaals heeft aangegeven.”