Go Ahead Eagles klopt koploper Jong Ajax

Go Ahead Eagles heeft uit tegen koploper Jong Ajax voor een verrassing gezorgd. Een zeer gedisciplineerd team won met 0-2 door goals van Rick Ketting en Pieter Langedijk (penalty). Jeff Stans maakte een verdienstelijk basisdebuut voor Go Ahead Eagles.

Waar Jong Ajax in de eerste helft het meeste balbezit had, had Go Ahead Eagles veruit de meeste kansen. Onder meer Schenk (schot van 60 meter), Buwalda (schot van de lijn en kopbal op de lat) en Beltrame (redding doelman Van Bladeren) hadden de openingstreffer op hun schoen of hoofd, maar troffen geen doel.

Toch was de enige kans voor Jong Ajax in het eerste bedrijf meteen de grootste. Johnsen ging in de zestien over het been van Buwalda, waarna arbiter Van Herk resoluut naar de stip wees. Flemming koos voor de linkerhoek, maar zag hoe Sonny Stevens zijn schot keerde.

Joey Suk in duel met Zian Flemming. (Foto: Erik Pasman)

Jong Ajax begon de tweede helft meteen met een offensief. Johnsen en Bijleveld waren gevaarlijk in het eerste kwartier. Go Ahead Eagles toonde zich echter een stuk effectiever dan voor rust. Na ruim een uur spelen was de eerste kans meteen raak. Beltrame legde een hoekschop panklaar op het hoofd van Ketting, die bij de eerste paal binnen kopte: 0-1.

Gesterkt door de voorsprong vond Go Ahead Eagles een nieuwe adem om de aanvallen van de koploper te weerstaan. In de omschakeling waren de bezoekers zelfs gevaarlijk met een goede kans voor Werkhoven. Van dichtbij stuitte hij op doelman Van Bladeren. Aan de andere kant ging een schot van Bijleveld net over.

Het spel bleef op en neer gaan. Invaller Nemane had de 0-2 op zijn schoen maar plaatste de bal een op een met Van Bladeren net voorlangs. Drie minuten voor tijd mocht Langedijk het alleen voor Van Bladeren proberen. Althans, dat was de bedoeling. Op weg naar het doel werd hij neergetrokken door Matusiwa, die de rode kaart kreeg van arbiter Van Herk. Langedijk zelf ging achter de bal staan en besliste de wedstrijd door onberispelijk binnen te schieten: 0-2.

Maandag gaat Go Ahead Eagles op bezoek bij Jong AZ. Volgende week vrijdag wacht de thuiswedstrijd tegen SC Telstar.

Jong Ajax – Go Ahead Eagles 0-2
0-1 Ketting (63)
0-2 Langedijk (strafschop/86)

Arbiter: Van Herk
Geel: Matusiwa, Ketting
Rood: Matusiwa (Jong Ajax/85)
Bijz: Stevens keert strafschop van Flemming (Jong Ajax/30)

Jong Ajax: Van Bladeren, Lartey Sanniez (Dekker/76), Doekhi, Viergever (Bakker/61), Bergsma; Matusiwa, Bijleveld, Flemming; Lang (De Wit/61), Sierhuis, Johnsen.

Go Ahead Eagles: Stevens; Buwalda, Ketting, Schenk, Hettinga; Stans, Suk, Overgoor (Dekker/87); Beltrame (Nemane/78), Werkhoven, Langedijk.