Go Ahead Eagles trekt aan kortste eind in IJsselderby

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd om in de IJsselderby te winnen van PEC Zwolle. Pedro Chirivella bracht de Deventenaren al na drie minuten op een 1-0 voorsprong, maar Queensy Menig trok de stand enkele minuten later alweer gelijk. In de slotfase van het duel scoorden Django Warmerdam en Bram van Polen voor de Zwollenaren, waardoor de eindstand op 1-3 werd bepaald.

Hans de Koning had zijn elftal voor de IJsselderby op tien posities in tact gelaten ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen PSV. Alleen linksback Marcel Ritzmaier ontbrak door zijn armbreuk en werd vervangen door Sébastien Locigno, die als rechtsback ging spelen. Joey Groenbast nam de plaats links achterin over. Lang hoefden de toeschouwers in De Adelaarshorst niet te wachten op doelpunten. In de eerste vijf minuten vielen er al twee treffers te noteren; één aan Deventer zijde en één aan Zwolse kant. Go Ahead Eagles kwam op voorsprong, nadat Elvis Manu met een afgemeten pass Pedro Chirivella een niet te missen kans bood: 1-0.

(Foto: Erik Pasman)

De eerste de beste aanval van PEC Zwolle luidde enkele minuten later de gelijkmaker in. Queensy Menig kwam vrij voor Theo Zwarthoed te staan, omspeelde de Eagles-doelman en schoof de 1-1 binnen. Meer doelpunten wisten beide ploegen ondanks de bliksemstart niet te maken in de eerste helft. Meest dreigend waren Youness Mokhtar (kopbal over), Jarchinio Antonia (schot in handen van doelman), Daniel Crowley (gekruld schot op dak van het doel) en Sam Hendriks (teenlengte tekort na steekbal van Crowley).

In de beginfase van de tweede helft ging Go Ahead Eagles op jacht naar een nieuwe voorsprong. Tot echt doelgevaar leidde de Deventer aanvalsdrang echter niet. Aan de andere kant kwam Go Ahead Eagles een aantal keer goed weg. Mokhtar, Menig en Mustafa Saymak verschenen vrij voor Zwarthoed, maar de Eagles-doelman maakte met drie uitstekende reddingen de inzetten van de Zwolle-spelers onschadelijk. Op de been gehouden door de reflexen van de doelman bleef Go Ahead Eagles op zoek gaan naar een tweede treffer. Crowley en Hendriks namen het Zwolse doel onder vuur, maar zonder succes.

Zeven minuten voor tijd sloeg PEC Zwolle alsnog toe. Django Warmerdam kwam in de 83ste minuut door over de linkerkant en verschalkte Zwarthoed met een diagonale schuiver: 1-2. De wedstrijd werd definitief in het slot gegooid door Bram van Polen, die in de voorlaatste minuut een strafschop verzilverde en de 1-3 eindstand op het scorebord bracht.

Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 1-3 (1-1)
3. Pedro Chirivella 1-0
5. Queensy Menig 1-1
83. Django Warmerdam 1-2
89. Bram van Polen 1-3 (strafschop)

Scheidsrechter: De heer Makkelie
Toeschouwers: 9.752
Gele kaart: Sander Fischer (Go Ahead Eagles), Youness Mokhtar, Dirk Marcellis, Queensy Menig (allen PEC Zwolle)

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Sébastien Locigno, Sander Fischer, Xandro Schenk, Joey Groenbast (85. Ludcinio Marengo); Pedro Chirivella, Daniel Crowley, Sander Duits; Jarchinio Antonia (46. Darren Maatsen), Sam Hendriks, Elvis Manu (79. Leon de Kogel).

PEC Zwolle: Mickey van der Hart; Bram van Polen, Dirk Marcellis (90. Philippe Sandler), Ouasim Bouy, Django Warmerdam; Mustafa Saymak (90+2. Anass Achahbar), Ryan Thomas, Danny Holla, Youness Mokhtar; Nicolai Brock Madsen, Queensy Menig (82. Kingsley Ehizibue).