Hardwerkend Go Ahead Eagles moet zege aan Ajax laten

Go Ahead Eagles is er in de Adelaarshorst niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen tegen Ajax. Het Deventer elftal streed voor wat het waard was, maar zag door doelpunten van Davy Klaassen (twee keer) en Nemanja Gudelj de Amsterdammers met een 0-3 zege huiswaarts keren.

Go Ahead Eagles trad tegen Ajax aan met een elftal dat op vier plaatsen was gewijzigd ten opzichte van het duel van vorig weekeinde tegen Sparta Rotterdam. Doordat Xandro Schenk (hamstringblessure) en Robin van der Meer (lichte hersenschudding) met fysiek ongemak kampten, koos trainer Hans de Koning voor Norichio Nieveld en Kenny Teijsse als hun vervangers in de defensie. Ook de nieuwe aanwinst Marcel Ritzmaier en Darren Maatsen maakten hun opwachting in het basiselftal, waardoor Joey Suk en Henrik Ojamaa op de reservebank plaatsnamen.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Ajax, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 28-08-2016, Ajax speler Jairo Riedewald (l) met GA Eagles speler Kevin Brands (r)Foto: Erik Pasman

Na een minuut stilte vanwege het overlijden van oud-Ajacied en oud-international Ton Pronk, bracht arbiter Van Boekel de wedstrijd in gang. De eerste behoorlijke kans was na vijf minuten voor Ajax. Na een hoekschop kopte Nick Viergever richting de hoek van het doel, maar bij de tweede paal werd de bal ternauwernood door Go Ahead Eagles geruimd. Met uitzondering van deze Amsterdamse kans was de ploeg van Hans de Koning in de beginfase van de wedstrijd de meest dreigende partij via Sander Fischer (kopbal over), Ritzmaier (riante schietkans), Leon de Kogel (gesmoord schot) en veelbelovende acties van Kenny Teijsse, Randy Wolters en Kevin Brands. Go Ahead Eagles leek in de 21ste minuut zelfs op voorsprong te komen, nadat Ritzmaier binnen het strafschopgebied onreglementair was gestuit door Davinson Sánchez. Ajax-doelman André Onana keerde echter de penalty van Leon de Kogel.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Ajax, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 28-08-2016, GA Eagles speler Leon de Kogel (l) met Ajax speler Nick Viergever (r)Foto: Erik Pasman

Kort daarop kwamen de Amsterdammers wél op voorsprong. Nadat Theo Zwarthoed eerst nog een inzet van Kasper Dolberg had gepakt, moest hij het antwoord schuldig blijven op een schot van Davy Klaassen. De Ajax-captain kwam in de 24ste minuut vanaf de linkerkant naar binnen en schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied de 0-1 tegen de touwen. Tien minuten later verdubbelden de Amsterdammers de voorsprong. Nadat Zwarthoed eerst nog een schot van Amin Younes met zijn vingertoppen uit de verre hoek had getikt, kreeg ook Ajax een penalty van arbiter Van Boekel. Davy Klaassen pakte het cadeautje vanaf elf meter uit: 0-2 in de 35ste minuut. Daar bleef het bij in de eerste helft, mede doordat Zwarthoed een schot van Bertrand Traoré wist te keren.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Ajax, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 28-08-2016, GA Eagles speler Darren Maatsen (l) met Ajax speler Mitchell Dijks (r)Foto: Erik Pasman

De tweede helft kwam Go Ahead Eagles wederom met aanvallende intenties uit de kleedkamer. Toch was het Ajax dat voor het eerst dreigend was na rust. Theo Zwarthoed kreeg zijn hand achter een schot van Kasper Dolberg, waarna Traoré in het vervolg voorlangs schoot. Kort daarop werd het dan toch 0-3. Ajax mocht in de 62ste minuut een vrije trap nemen, die door Nemanja Gudelj binnen werd gekruld. Daarmee leek de kans op een resultaat ineens ver weg voor de Deventenaren. Go Ahead Eagles ging nog wel op jacht naar een eretreffer, maar moest aan de andere kant toezien hoe Zwarthoed een vierde Amsterdamse goal voorkwam door twee doelpogingen van invaller Mateo Cassierra onschadelijk te maken. Verder had de doelman het geluk dat een schot van Gudelj via het lichaam van een Eagles-speler en de lat terug het veld in stuiterde. Sam Hendriks, die als invaller zijn eerste officiële speelminuten maakte in het shirt van Go Ahead Eagles, waagde in de slotminuut nog een schotpoging van afstand, maar zag de bal over de lat boven Onana scheren.

Go Ahead Eagles – Ajax 0-3 (0-2)
24. 0-1 Davy Klaassen
35. 0-2 Davy Klaassen (strafschop)
62. 0-3 Nemanja Gudelj

Scheidsrechter: De heer Van Boekel
Toeschouwers: 9756
Gele kaart: Marcel Ritzmaier, Darren Maatsen (beiden Go Ahead Eagles), Davinson Sánchez, Kasper Dolberg, Joël Veltman, André Onana, Bertrand Traoré (allen Ajax)
Bijzonderheid: 21. Leon de Kogel (Go Ahead Eagles) mist strafschop

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Lars Lambooij (46. Joey Groenbast), Sander Fischer, Norichio Nieveld, Kenny Teijsse; Kevin Brands (75. Teije ten Den), Marcel Ritzmaier, Sander Duits; Darren Maatsen, Leon de Kogel (46. Sam Hendriks), Randy Wolters.

Ajax: André Onana; Joël Veltman, Davinson Sánchez (46. Heiko Westermann), Nick Viergever, Mitchell Dijks; Nemanja Gudelj, Jairo Riedewald, Davy Klaassen; Bertrand Traoré, Kasper Dolberg (67. Mateo Cassierra), Amin Younes (79. Daley Sinkgraven).

Voor een volledig fotoverslag van Go Ahead Eagles – Ajax, klik op deze link.