Vanavond kruisen Frankrijk en Nederland de degens voor een zeer belangrijk WK-kwalificatieduel. In 1936 gaf het toenmalige Nederlands Elftal het goede voorbeeld. In het Parc des Prince won Oranje met 1-6. Bep Bakhuys scoorde vier keer en onze eigen Leo Halle stopte een penalty en keepte weergaloos. Hiermee hielpen ze Nederland aan een record; nog nooit was het landenteam zo vaak achter elkaar ongeslagen geweest.

Er reisden 7000 supporters mee vanuit Nederland. Ongekende aantallen voor die tijd. Voetbal- en Oranje-gekte bereikte een toppunt. Met Go Ahead-oprichter Han Hollander als bekende radioverslaggever.

Voor Leo Halle kende de wedstrijd echter een zeer nare nasleep. De doelman werd direct na deze wedstrijd ‘ernstig ongesteld’, zoals de kranten kopten. Doordat hij in doorweekte kleding nog lang in de kou allerlei verplichtingen moest doen liep hij een ernstige longontsteking op. Deze zette hem maandenlang buitenspel en kostte hem zelfs bijna zijn leven. Dit op het hoogtepunt van zijn landelijke populariteit.

De bijzondere editie van Frankrijk-Nederland en de nasleep ervan hebben een prominente plek in de Go Ahead Eagles DOC ‘Leo Halle, de leeuw van Milaan’ (vanaf 16:36 minuut).

Klik hier voor enkele prachtige foto’s van Frankrijk-Nederland in het Nationaal archief.

Hieronder een creatie van het Nederlands Elftal op de Champs-Élysées, zoals deze destijds in de krant stond. Deze komt uit het rijke archief van stichting Niet te Kraken, die zich momenteel inzet voor de realisatie van een officieel Go Ahead (Eagles)-museum. Wil jij je steentje bijdrage? Dat kan! Klik hier om naar de actiepagina te gaan!