Eerste Selectie

Interview La’Vere Corbin-Ong: Canadese Kosmopoliet thuis in Koekstad

Toen Go Ahead Eagles op 3 juli bekendmaakte La’Vere Corbin-Ong (26) te hebben vastgelegd, spoedden alle supporters zich naar de Wikipedia-pagina van de nieuwe verdediger. Hoewel summier beschreven, sprak zijn levensloop tot de verbeelding. Geboren in Londen, opgegroeid in Canada en dat met een vader uit Barbados en een moeder uit Maleisië. Via Duitsland nu in Deventer. In dit verhaal uit de Kleuren van Juweel Presentatiegids het levensverhaal van een voetballende wereldburger.



“Klaine Overstrat?” Hij woont er slechts kort, maar is de klanken van de bekende straat in de Deventer binnenstad al bijna meester. La’Vere Corbin-Ong is als een kind zo blij met zijn appartement in het historische centrum. “In de zomer woonde ik een maand in een hotel Taverne in Twello. Het eten was uitstekend, de mensen heel vriendelijk, maar een maand in een hotel is gewoon iets te veel voor mij. Nu heb ik echt mijn eigen plek. In februari trekt mijn vriendin bij mij in en is het plaatje compleet.”

Corbin-Ong rept over het mooie compacte centrum van Deventer. En over de behulpzame inwoners. Hij woonde in wereldsteden als Vancouver, Berlijn en Frankfurt, maar voelt zich net zo goed thuis in Hanzestad Deventer. “Ik vind het mooi dat Deventer aan het water ligt. Dat doet me denken aan thuis.”

Chill mode
Als de linksback het heeft over ‘thuis’ dan heeft hij het over Canada. Zijn wieg stond weliswaar in Londen, maar nog voordat La’Vere (vernoemd naar een lievelingsoom van zijn vader) er ook maar één bewuste herinnering kon creëren verhuisde het gezin Corbin-Ong naar Alberta, Canada. “Mijn ouders ontmoetten elkaar in Londen, waar ze beiden studeerden. Mijn vader Lawrence Corbin psychiatrie; mijn moeder Elizabeth Ong verpleegkunde. Toen ik nog een baby was, kreeg mijn vader een baan aangeboden in Canada. Waarom niet?, dachten ze.”

Eén huis, drie verschillende geboortelanden. Sterker nog: drie verschillende geboortecontinenten. La’Vere Corbin-Ong snapt best dat dat bijzonder is, maar hij weet niet beter. Hij is wie hij is en stond er nooit echt bij stil welke karaktereigenschappen bij welke culturele invloed horen. “Op Barbados zijn ze nogal van de chill mode”, weet hij. “Maar poeh, wat was ik vroeger een bad kid, een handful. Op school werd ik regelmatig weggestuurd en ik heb heel veel kattenkwaad uitgehaald. Pas toen ik volwassen was, vond ik wat betreft de chill mode de Barbadiaan in me.”


Klik op de afbeelding om het kader vergroot weer te geven.

Schoolbeurs
Inmiddels verhuisd naar Vancouver, begint de kleine La’Vere op zesjarige leeftijd te voetballen. Niet omdat hij zich wekelijks vergaapt aan wereldsterren op televisie en denkt: dat wil ik ook! En ook niet omdat al zijn vriendjes op voetbal zitten. “Neu, ik wilde gewoon iets te doen hebben.” Toch groeit La’Vere bij de Diamondbacks (“alle teams in de competitie hadden slangennamen”) al snel uit tot een van de sterkhouders.

Na de Argyle Pipers, het voetbalteam van zijn middelbare school, volgt de Capilano Blues van de universiteit in de gelijknamige plaats, waar Corbin-Ong Kinesthesie studeert. Een droom om profvoetballer te worden heeft de Engelse Canadees nog steeds niet, al verdient hij nu wel een prijzige schoolbeurs met zijn voetbalkunsten.


La’Vere Corbin-Ong in duel met Michael Chacon (FC Emmen) tijdens zijn officiële debuut voor Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Whitecaps
Zonder verdere bijbedoelingen neemt La’Vere Corbin-Ong dan ook in de zomer van 2010 deel aan een wijktoernooi in Vancouver. Aanvoerder Martin Nash van de Vancouver Whitecaps, het plaatselijke profteam, zet zich namens de club maatschappelijk in bij het toernooi. “Blijkbaar vond hij mij zo goed, dat hij mij heeft aanbevolen bij de hoofdtrainer van de Vancouver Whitecaps. Na acht weken meetrainen met het eerste team kreeg ik zowaar een contract en was ik ineens profvoetballer. Destijds waren er drie profteams in heel Canada, dus een profcontract was niet voor veel voetballers weggelegd.”

Tot een debuut in het eerste van Vancouver Whitecaps komt het niet. Corbin-Ong, inmiddels getransformeerd tot linksback, speelt zijn wedstrijden in het seizoen 2010/2011 in het jeugdteam. Na het seizoen is er een mondeling akkoord over een nieuw contract, maar in de week waarin de ondertekening moet geschieden wordt de hoofdtrainer ontslagen. “De nieuwe trainer zei: ja, we zien het wel in je zitten, maar ik ga eerst zelf wat spelers uit mijn eigen netwerk halen. Dan weet je wel hoe laat het is.”


La’Vere Corbin-Ong betreedt het veld voor de wedstrijd tegen Jong AZ op 27 oktober (uitslag: 2-1). (Foto: Henny Meyerink)

Voetbalschool
La’Vere Corbin-Ong staat echter niet met lege handen. Een jonge, talentvolle ‘afvaller’ bij de Vancouver Whitecaps kan immers rekenen op de interesse van prestigieuze universiteiten in Canada en Amerika. Kom bij ons voetballen en we betalen je studie en levenskosten, klinkt het meerdere malen door de telefoon van La’Vere Corbin-Ong. Het enige probleem: de meeste voetbal- en schooljaargangen zijn al begonnen en dus kan Corbin-Ong pas vanaf de winterstop instromen.

Corbin-Ong besluit zich tijdens de tussenperiode aan te sluiten bij een voetbalschool in Italië, waar hij via-via van heeft vernomen. Tweeënhalve maand traint en speelt hij met teamgenoten uit de hele wereld. Ook gaan ze op een internationale stagetrip naar Oost-Europa. “Ik kon tekenen bij twee clubs in Roemenië, maar ik vertrouwde het allemaal niet zo. Bovendien waren de aanbiedingen ook niet top.”


De eerste wedstrijd van Corbin-Ong in De Adelaarshorst resulteerde ook in de eerste competitiezege van het seizoen. Thuis tegen Almere City FC werd het 2-1. (Foto: Erik Pasman)

Universiteit
In de voetballoze wintermaanden komt zijn internationale achtergrond goed van pas. Hij kan logeren bij familie in Zwitserland en Londen. In Engeland wordt hij gebeld door Darren Rath, zijn voormalige voetbaltrainer op de middelbare school. “Hij kende iemand die bij FC Pommern Greifswald in Duitsland werkte. Of ik daar op stage wilde? Ik had nog nooit van die club en plaats gehoord, maar ben natuurlijk gewoon gegaan.”

Het markeert het begin van zijn Europese profcarrière. Twee jaar speelt hij bij FC Pommern, op het vijfde niveau van Duitsland. Buiten het veld zorgen de studenten van de plaatselijke universiteit voor enig leven in het verder rustige Greifswald. Van de 55.000 inwoners komen er zo’n 1.000 kijken bij de wedstrijden. Maar zelfs voor Barbadiaanse begrippen vindt Corbin-Ong het nogal rustig in Greifswald.


In fel kopduel met Lisandro Semedo van Fortuna Sittard. (Foto: Erik Pasman)

Wereldstad
Een belletje uit wereldstad Berlijn komt in 2014 dan ook als geroepen. Berliner AK 07, uitkomend op het vierde niveau, biedt de linksback een mooi contract aan. In alles is de club net een stapje groter dan Pommern; stadion, toeschouwersaantallen, niveau. Slechts één stap is enorm: die van Pommern naar Berlijn. “In Berlijn is áltijd wat te doen”, komt de Canadees met een understatement.

In zijn tweede seizoen bij Berliner AK loopt La’Vere Corbin-Ong de titel mis op doelsaldo. Als onbetwist basisspeler heeft de linksback zich wel in de kijker gespeeld bij diverse clubs. Heel bewust kiest hij voor de 3. Bundesliga, weer één niveau hoger. “Ik ga liever elke keer één stap omhoog, dan in één keer twee om vervolgens op de bank te gaan zitten of terug te vallen.” Met FSV Frankfurt beleeft hij een bewogen jaar. De club degradeert en gaat failliet.



Beloning
Voor La’Vere Corbin-Ong gaat de voetbaljaargang 2016/2017 persoonlijk echter de boeken in als een van de mooiste. Niet zozeer doordat de opkomende linksback alle wedstrijden voor FSV Frankfurt in de basis start, maar meer door die ene wedstrijd waarin hij mag invallen. 22 maart 2017: Schotland-Canada. “Het was voor mij de ultieme beloning voor het feit dat ik in 2011 koos voor Europa en niet voor de makkelijke weg: een universiteit in Canada of Amerika.”

Neo-international Corbin-Ong voelt zich klaar voor de volgende trede van de Europese voetballadder. Een club uit de 2. Bundesliga is concreet, maar als Canadees wordt zijn interesse ook wel gewekt door het telefoontje van de Ga Door Adelaars uit Deventer. “Ja, dan ga je research doen op internet”, vertelt La’Vere Corbin-Ong. “Ik zag een mooi, vol stadion. Bovendien leek de stap van de 3. Bundesliga naar een ambitieuze club op het tweede niveau van Nederland me een logische.”

En zo spoedden duizenden fans van Go Ahead Eagles zich op 3 juli jongstleden naar de Wikipedia-pagina van La’Vere Corbin-Ong. Door een enkelblessure, opgelopen in het oefenduel met Voorwaarts Twello, miste Corbin-Ong de openingsweken van het seizoen. De afgelopen zeven wedstrijden stond hij echter in de basis.

Terug naar overzicht