Hij mag dan wel 32 jaar zijn, Istvan Bakx is naar eigen zeggen nog steeds zo gebrand als een beginnende voetbalprof. “Op de training van pak ‘m beet dinsdagmorgen maak ik nog evenveel slidings en op vrijdagavond ga ik nog steeds volle bak.” Bakx wil nu vlammen in Go Ahead Eagles-shirt. De creatieve aanvallende middenvelder tekent voor één jaar met een optie voor nog een seizoen.

Wie zich nu spoedt naar de Wikipedia-pagina van Istvan Bakx, voorziet zichzelf van het nodige leesvoer. Je kunt er lezen over de clubs die hij diende, zoals Kortrijk, Genk en FC Den Bosch. En over hoe hij in een ver verleden bekend kwam te staan als de ‘Google-spits’. Dat hij als jeugdinternational de Olympische Spelen van 2008 miste en de afgelopen vier seizoenen 20 keer scoorde voor FC Oss.

Gretig
Kortom: met een schat aan ervaring meldt Istvan Bakx zich op 1 juli in Terwolde. Toch? “Ik heb wel het nodige meegemaakt, ja, maar uiteindelijk is ervaring een vaag begrip. Het gaat erom wat je ermee doet. Ik hoop een voorbeeld te kunnen zijn qua mentaliteit en inzet. Ik ben namelijk nog steeds even gretig als tien jaar geleden. Daarom ga ik nu ook naar Go Ahead Eagles. Een club met ambities, die na een heel moeilijk seizoen echt een rol van betekenis wil spelen.”


Istvan Bakx poseert voor zijn nieuwe thuisbasis aan de Vetkampstraat. (Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Gedegenheid
Twee keer eerder in zijn loopbaan was de Zeeuw dichtbij een overgang naar Go Ahead Eagles. De derde keer blijkt scheepsrecht. Istvan Bakx viel niet alleen voor de voetbalromantiek van de Vetkampstraat – “daar wordt heel veel over gezegd en geschreven, en het is allemaal waar” – maar ook voor de plannen die Paul Bosvelt en John Stegeman ontvouwden in de gesprekken. “Het mooiste vond ik de rust en gedegenheid van hun verhaal. Geen opportunisme; gewoon de feiten zoals ze zijn. Met een fris team dat hard werkt meedoen om de Play-Off-plekken.”

Slimme speler
Technisch manager Paul Bosvelt: “Istvan Bakx is een creatieve en slimme speler, die vaak tussen de linies opduikt en vanuit daar gevaar sticht. Op die manier staat hij elk seizoen aan de basis van de nodige goals, en regelmatig pikt hij er ook zelf één mee. Hij is van nature aanvallende middenvelder, maar kan ook als rechtsbuiten uit de voeten.”


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)