Vorige week dinsdag hervatte Go Ahead Eagles de trainingen ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft van voetbaljaargang 2017/18. Samen met twee andere Eagles-nieuwelingen, Levi Opdam en Mauro Savastano, maakte NEC-huurling Robin Buwalda voor het eerst zijn opwachting op het trainingsveld naast De Adelaarshorst.

Tijdens zijn eerste trainingsdag in Deventer werden Buwalda en zijn nieuwe ploeggenoten gelijk getrakteerd op twee oefensessies. “In de ochtend hebben we een rustige training naast De Adelaarshorst afgewerkt”, vertelt de 23-jarige verdediger. “’s Middags zijn we het bos ingegaan voor een duurloop. Hoewel ik geen superloper ben, was ik niet ontevreden over die bosloop. Gelukkig gingen we er niet gelijk volle bak tegenaan, haha.” Buwalda is content dat hij op huurbasis de overstap van NEC naar Go Ahead Eagles heeft gemaakt. “De spelersgroep, trainersstaf en alle mensen rondom de club hebben me goed opgevangen”, vervolgt hij. “Het voordeel is dat ik niet de enige nieuweling bij Go Ahead Eagles ben. Samen met Levi Opdam en Mauro Savastano verblijf ik momenteel in Hotel Restaurant Taverne in Twello. Hun aanwezigheid maakt de aanpassing voor mij een stuk gemakkelijker.”

Robin Buwalda, Mauro Savastano en Levi Opdam poseren in De Adelaarshorst met het shirt van Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Afgelopen donderdag kwam Robin Buwalda de volle negentig minuten in actie voor Go Ahead Eagles tijdens een oefenwedstrijd tegen csv Apeldoorn. “Persoonlijk was dat een mooie wedstrijd voor mij om te wennen aan mijn nieuwe medespelers”, geeft de verdediger aan. “Verder hebben we met 7-1 een goede eindstand neergezet. Natuurlijk waren er nog genoeg dingen die bij ons beter moeten in het veld. Maar juist door zo’n oefenwedstrijd te spelen, weet je als team gelijk wáár we precies aan moeten werken.”

Twee seizoenen geleden maakte Buwalda al eens zijn opwachting in De Adelaarshorst tégen Go Ahead Eagles. Als speler van VVV-Venlo boekte hij op 12 februari 2016 een 0-3 zege in Deventer met de Limburgers. Drie maanden later waren de rollen omgedraaid toen VVV opnieuw naar De Adelaarshorst afreisde voor de heenwedstrijd in de tweede ronde van de Jupiler Play-Offs. “We hadden er alle vertrouwen in dat we die uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles zouden winnen”, blikt Buwalda terug. “In de competitie hadden we al twee keer van Go Ahead Eagles gewonnen en bovendien waren we met VVV-Venlo op een tweede plaats geëindigd in de Jupiler League. Het duel in Deventer ging gelijk op en beide teams kregen een paar aardige kansen. Maar in het laatste gedeelte van de tweede helft kantelde de wedstrijd. Het publiek ging achter Go Ahead Eagles staan en met VVV kwamen we niet meer van onze eigen helft af. Het elftal van Go Ahead Eagles ging erin geloven en won mede door de steun van het publiek met 1-0.”

Robin Buwalda tracht op 13 mei 2016 als speler van VVV-Venlo een schot van Leon de Kogel te blokkeren. (Foto: Erik Pasman)

Doordat VVV tijdens de returnwedstrijd in Venlo op 2-2 bleef steken, liepen Buwalda en zijn ploeggenoten promotie naar de Eredivisie mis. Door zijn overstap naar NEC mocht de centrale verdediger in het seizoen 2016/2017 echter alsnog zijn opwachting maken op het hoogste voetbalniveau in Nederland. “Dat we uiteindelijk zijn gedegradeerd met NEC, had niemand verwacht en niemand zien aankomen”, oordeelt Buwalda over het voorbije seizoen van de Nijmegen Eendracht Combinatie. “Maar het is helaas wel gebeurd, waardoor iedereen in Nijmegen de knop moest omzetten voor het spelen van wedstrijden in de Jupiler League. Ondanks de degradatie heb ik persoonlijk een redelijk goed seizoen beleefd in de Eredivisie. Ik heb aardig wat duels mee mogen doen, ook tegen de grotere Eredivisieclubs. Maar mede door een knieblessure kon ik dit seizoen bij NEC niet rekenen op een basisplaats.”

Robin Buwalda viert, in het shirt van NEC, een treffer tegen FC Groningen. (Foto: Erik Pasman)

Wedstrijdritme opdoen en Go Ahead Eagles aan goede resultaten helpen, zijn de komende maanden de voornaamste doelstellingen van Robin Buwalda. “Ik ben naar Deventer gekomen om te spelen en zowel persoonlijk als met de club stappen omhoog te maken”, toont hij zich ambitieus. “Go Ahead Eagles staat op een lagere positie dan vooraf werd verwacht. Als we de komende periode erin slagen om alsnog in het linkerrijtje te eindigen, dan kunnen we het seizoen toch nog op een positieve manier afsluiten. En natuurlijk hopen we alsnog op deelname aan de play-offs via een periodetitel of de stand op de ranglijst. Promotie via de play-offs is en blijft de doelstelling, maar momenteel moeten we al blij zijn als we überhaupt mee mogen doen. Zo reëel moeten we met zijn allen natuurlijk wel zijn.”

Robin Buwalda op de training van Go Ahead Eagles met Orhan Džepar. (Foto: Erik Pasman)

Uitgerekend NEC is aanstaande vrijdag in Nijmegen de eerste tegenstander van Go Ahead Eagles tijdens de hervatting van de Jupiler League. “Ik heb er vooral erg veel zin in om te laten zien wat ik kan”, vervolgt Buwalda. “Het is natuurlijk best apart om straks in een officieel duel tegenover jongens te staan die vorige maand nog mijn ploeggenoten waren. Maar groter dan dat moeten we het ook weer niet maken. Al is het spelletje van over en weer appen met een aantal NEC-spelers inmiddels wel al begonnen, haha.”