Hoewel hij vorig seizoen nadrukkelijk rook aan voetballen op het hoogste niveau, kiest Roland Baas (22) nu met volle overtuiging voor een treetje lager, voor Go Ahead Eagles. De linksback voelt vertrouwen, vindt het stadion “altijd heel mooi bezet” en bovendien: “de Jupiler League is komend seizoen een halve Eredivisie”.

Roland Baas debuteerde in 2014 in het betaald voetbal bij FC Groningen. Afgelopen seizoen stond de linksback onder contract bij Heracles Almelo. Zijn fanatisme en kwaliteiten bleven niet onopgemerkt; de geboren Winschoter veroverde vlak voor de winterstop prompt een basisplaats in het keurkorps van trainer John Stegeman. “Hij gaf mij veel vertrouwen”, zegt Baas, die nu voor één jaar tekent in Deventer. “Ook in de gesprekken die ik met hem en de clubleiding voerde over een transfer naar Go Ahead Eagles kwam dat vertrouwen terug. Voor mij is dat belangrijk om te kunnen doen waar ik goed in ben.”

En wat dat is? Roland Baas laat er liever geen misverstanden over bestaan: hij is niet van het hotseknotsebegonia-voetbal. ‘Lange halen, snel thuis’ komt dan ook niet in zijn voetbalwoordenboek voor, tenzij het écht moet. Liever gaat hij combinerend richting het vijandelijke doel. “Tiki-taka, daar houd ik wel van.” Maar, zo erkent hij: verdedigen is zijn primaire taak. En als er dan een keer een tegenstander naar de grond moet, dan zij dat zo. “Een harde tackle hoort erbij”, zegt Baas.


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Genoeg gepraat over zijn voetbalstijl; Roland Baas laat het liever zien op het veld. Te beginnen vanaf 1 juli in Terwolde. “Wat voor seizoen dit gaat worden? Na afgelopen seizoen zijn we denk ik verplicht aan alles en iedereen om er iets moois van te maken. De Play-Offs te halen. Maar daar moeten we zeker niet te makkelijk over denken. De Eerste Divisie is komend seizoen een soort halve Eredivisie, dus het wordt sowieso een kwestie van er vol voor gaan. Zelf hoop ik veel te spelen en zo mijn bijdrage te leveren aan een mooi seizoen.”

Technisch manager Paul Bosvelt omschrijft Roland Baas als een ‘no-nonsense-speler’. “Hij gaat altijd voorop in de strijd, heeft een goede mentaliteit. Verder is hij jong en talentvol en kan hij door veel speelminuten te maken verder groeien als speler. Kortom: een welkome versterking voor het team op de linksbackpositie.”


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)