Op 18 september 2015 betrad Sam Hendriks als spits van Jong Ajax De Adelaarshorst voor het onderlinge treffen tegen Go Ahead Eagles. Aanstaande vrijdag zijn de rollen omgedraaid. Als clubtopscorer van Go Ahead Eagles reist Hendriks, mits zijn fysieke gesteldheid het toelaat, af naar sportpark De Toekomst in Amsterdam voor het uitduel tegen het beloftenteam van Ajax, dat koploper is in de Jupiler League.

Tussen 2013 en 2016 speelde Sam Hendriks drie seizoenen voor Jong Ajax. “Ik kijk op die periode terug als een leuke en leerzame tijd”, zegt de spits. “Bij Ajax heb ik mezelf goed kunnen ontwikkelen. Weliswaar bleef mijn doorbraak in het eerste elftal uit, maar dat neemt niet weg dat ik terugkijk op een prettige periode bij Ajax. Ook op persoonlijk vlak heb ik me ontwikkeld. Het was voor mij de eerste keer dat ik het huis uit ging en verder is de cultuur in Amsterdam anders dan in Deventer of Doetinchem, waar ik geboren en getogen ben.”

(Foto: Erik Pasman)

In Amsterdam werd Hendriks een betere voetballer. “Bij Ajax gaat geen dag voorbij dat er niet honderd procent van je wordt gevraagd”, geeft hij aan. “De trainingsfaciliteiten zijn top en werkelijk alles wordt getest, waardoor ik mijn lichaam goed heb leren kennen. Door te trainen met voetballers van een heel hoog niveau, trek je als speler ook je eigen niveau omhoog. In Amsterdam heb ik het fundament voor de rest van mijn carrière gelegd en daar heb ik nu nog steeds profijt van.”

Verrast door de huidige positie van Jong Ajax, koploper in de Jupiler League, is Hendriks niet. “Jong Ajax is een goed voetballende ploeg met heel veel kwaliteiten. Het is een mix van spelers uit de eigen jeugd en jongens die vanuit de eerste selectie wel eens meespelen. Ze beheersen het positiespel goed, raken niet snel van slag en spelen hun eigen spel. Dat Jong Ajax hoge ogen gooit in de Jupiler League, verbaast me dan ook niet.”

(Foto: Erik Pasman)

Eerder dit seizoen stonden Go Ahead Eagles en Jong Ajax in De Adelaarshorst al tegenover elkaar. Op 20 oktober 2017 brachten de Deventenaren het beloftenteam van de Amsterdammers, dat destijds ook al lijstaanvoerder was, de eerste nederlaag van het seizoen toe: 4-1. Via Dennis Johnsen kwamen de Amsterdammers in de twaalfde minuut nog wel op voorsprong, maar amper een minuut later tekende Sam Hendriks voor de gelijkmaker. Joey Suk zette Go Ahead Eagles vervolgens op een 2-1 voorsprong, waarna Jong Ajax-speler Deyovaiso Zeefuik kort voor rust de rode kaart kreeg. Doelpunten van Xandro Schenk en Leon de Kogel hielpen Go Ahead Eagles aan de ruime zege.

Klik hier om te lezen hoe je als club- of seizoenkaarthouder de uitwedstrijd tegen Jong Ajax kunt bezoeken. Opgeven voor de buscombi kan tot uiterlijk woensdag 7 maart, 12:00 uur.