Niet zijn broodheer KV Oostende, noch zijn nieuwe club Go Ahead Eagles, maar Sébastien Locigno zelf maakte vorige week zijn overstap naar Deventer wereldkundig via zijn eigen Facebook-pagina. De gretigheid waarmee de Belg zijn komst naar de Adelaarshorst bekend maakte, is exemplarisch voor de drive van de 21-jarige vleugelverdediger om zich als voetballer te tonen.

Locigno dankt zijn mentaliteit als voetballer wellicht aan het feit dat hij de zoon is van een Italiaanse vader en een Belgische moeder. “Ik heb inderdaad gemengd bloed”, bevestigt hij. “En ik voel ook zeker een band met Italië wanneer ik op bezoek ben bij mijn Italiaanse familie. Maar hoewel mijn achternaam anders doet vermoeden, ben ik geboren en getogen in België en helemaal verweven met de Belgische cultuur.”

Sébastien Locigno groeide als voetballer op in de jeugdopleiding van Anderlecht, Standard Luik en AA Gent. Voor die laatste club debuteerde hij eind 2013 in het profvoetbal. In de winterstop van het vorige seizoen stapte hij over naar KV Oostende. Als huurling van Go Ahead Eagles begint Locigno aan het eerste buitenlandse avontuur in zijn carrière. Al beschikt hij als voormalig international van België Onder-16, -17, -18 en -19 al wel over de nodige internationale ervaring. “Die wedstrijden met de nationale jeugdteams van België zijn een van de beste ervaringen in mijn leven”, zegt Locigno. “Reizen naar andere landen, spelen tegen andere nationale jeugdteams als Spanje en Frankrijk, geweldig. Hele waardevolle ervaringen, die ik voor altijd als mooie herinneringen met me mee zal dragen. Het is fantastisch om als voetballer voor je eigen land uit te komen. Het maakt me trots. Verder heb ik in de nationale jeugdteams van België samengespeeld met goede voetballers die nu allemaal spelen voor grote clubs in grote competities. Onder hen Divock Origi van Liverpool en Jason Denayer van Sunderland, die nu ook in het nationale team van België spelen.”

Locigno is het type voetballer dat er geen moeite mee heeft om zichzelf weg te cijferen in het belang van de club. “Go Ahead Eagles heeft de ambitie om zich te handhaven in de Eredivisie en daarna door te groeien. Mijn voornaamste doel is om de club daarbij te helpen. Want als het goed gaat met Go Ahead Eagles, dan gaat het ook goed met mij. Daarnaast is mijn persoonlijke doel om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Go Ahead Eagles biedt me daarvoor momenteel het beste podium.”

Locigno

Gelijkspel tegen EK-winnaar
Als international van België Onder-17 maakte Locigno in het voorjaar van 2012 het EK Onder-17 in Slovenië mee. Daarin was hij met België in de groepsfase onder meer tegenstander van Nederland. “We verloren onze eerste wedstrijd met 1-0 van Polen”, weet Locigno zich te herinneren. “Vervolgens speelden we tegen Nederland met 0-0 gelijk. De laatste wedstrijd wonnen we met 3-1 van Slovenië. Het bleek echter niet genoeg om bij de bovenste twee ploegen in de poule te eindigen en ons met België te plaatsen voor de halve finale. Desondanks was dat EK een hele mooie ervaring.” Nederland Onder-17 zou het toernooi uiteindelijk winnen door in de finale Duitsland na strafschoppen te verslaan.