Sinan Bytyqi in Croatia IMG_6939

“Ik speel altijd met een lach op mijn gezicht. Als ik op het veld sta, voel ik me nu eenmaal op mijn best.” Go Ahead Eagles heeft zich voor dit seizoen verzekerd van de diensten van Sinan Bytyqi. De 21-jarige Oostenrijkse Kosovaar komt op huurbasis over van Manchester City.

Bytyqi staat bij de club van trainer Pep Guardiola te boek als een groot talent. Niet voor niets nam Guardiola hem op in de selectie voor de voorbereidingstrip naar China en liet de Spaanse trainer hem invallen in het oefenduel met Bayern München op 20 juli. Bovendien ondertekende Bytyqi deze week een nieuw contract in Manchester, dat hem tot 2019 aan de club bindt.

Bytyqi: “Guardiola zei onlangs dat hij van me genoten had tijdens de voorbereiding en dat het goed was voor mijn verdere ontwikkeling als ik minuten ging maken in een competitie op het hoogste niveau in Europa. Go Ahead Eagles is wat dat betreft ideaal. De club speelt in de Eredivisie, staat voor verzorgd en attractief voetbal en wordt gesteund door fanatieke fans. Voor mij drie heel belangrijke zaken als voetballer.”

Lach
Sinan Bytyqi (uitgesproken als: Sjienan Bytietsji) omschrijft zichzelf als een technisch vaardige voetballer die op meerdere posities in de aanval uit de voeten kan. “Verder kan je mij op het veld meestal herkennen aan een lach op mijn gezicht. Ik vind voetballen nu eenmaal geweldig. Als ik op het veld sta, voel ik me op mijn best en geef ik altijd alles. Dat is bij Go Ahead Eagles natuurlijk niet anders. Ik heb vanochtend kennis gemaakt met mijn medespelers, de staf en de medewerkers van Go Ahead Eagles en heb heel veel zin met z’n allen te strijden voor handhaving. Ik zag op Youtube sfeerbeelden van een thuiswedstrijd in De Adelaarshorst en kan eerlijk gezegd niet wachten tot het 11 september is.”Hoofdmacht

De (voetbal)nationaliteit van Bytyqi vergt enige uitleg. Sinan Bytyqi werd geboren in Prizren, een Kosovaarse gemeente nabij de grens met Albanië. Als kind vluchtte hij met zijn familie naar Oostenrijk, vanwege de burgeroorlog in zijn vaderland. Bytyqi doorliep alle nationale jeugdelftallen van Oostenrijk en werd op 17-jarige leeftijd opgepikt door Manchester City. The Citizens verhuurden hem begin 2015 aan SC Cambuur, maar een blessure maakte een vroegtijdig einde aan dat dienstverband. Na zijn revalidatie sloot hij zoals gezegd aan bij de hoofdmacht van Manchester City.

“Hoewel Sinan nog relatief jong is heeft hij al veel ervaring opgedaan, ook internationaal”, weet technisch manager Dennis Bekking. “Spelen in nationale jeugdteams en trainen onder Patrick Vieira en Pep Guardiola maakt spelers natuurlijk alleen maar beter. Voor de volgende stap van zijn ontwikkeling hebben Sinan en City bewust gekozen voor Go Ahead Eagles. Sinan is een technisch begaafde speler, die net als Marcel Ritzmaier over unieke creatieve kwaliteiten beschikt.”

Kosovo
Bytyqi traint vandaag voor het eerst mee bij Go Ahead Eagles, maar vliegt woensdag alweer uit. Dan maakt hij zich op voor een historische interland: de aanvallend ingestelde speler is geselecteerd voor de allereerst kwalificatiewedstrijd van Kosovo, dat onlangs door de FIFA werd erkend als onafhankelijke voetbalnatie. Maandag staat derhalve het WK-kwalificatieduel in en met Finland op het programma.

H01G1805

Foto boven: Manchester City
Foto onder: Henny Meyerink