Nieuws Algemeen

Moedig Onder-13 ten onder tegen AZ

Een verrassing leek in de maak, maar in de slotfase ging AZ er toch nog met een 1-4 zege vandoor tegen Go Ahead Eagles Onder-13. De ploeg van trainer Uğur Yildirim kon niettemin terugkijken op een dapper optreden.

Dat laatste werd misschien nog wel het meest belichaamd door doelman Tim Spijkerman. Hij stak in bloedvorm; plukte ballen uit de lucht, blokte harde schoten en was vaak de sterkste in rechtstreekse duels met de aanvallers van AZ. Het leverde hem een compliment op van de trainer van de Alkmaarders, Jeroen Peetoom. “Uitstekend gekeept”, zei deze in het voorbijgaan op sportpark De Muggert in Wesepe en gaf de doelman een aai over de bol.

Ibrahima Kouyate kopt over, maar zou later in de eerste helft alsnog de 1-0 maken.

Spijkerman reageerde nuchter: “Ballen tegenhouden, daar sta ik voor. In de eerste helft stonden we achterin goed georganiseerd, na rust koos AZ duidelijk meer de aanval en had ik uithoudingsvermogen en kracht nodig.” En scherpte, want AZ – de veelscorende eerste divisie-koploper die nog geen punt verloor – heeft aan een kleine kans genoeg. “Er kan zo ineens een dieptebal komen waar je tussen moet zitten”, wist ook Spijkerman, geboren in 2006 en daarmee één van de jongste spelers op het veld.

Voor rust bracht hij al een aantal keren goed redding. Spijkerman legde daarmee, samen met zijn verdedigers, de basis voor een sterke eerste helft waarin Go Ahead Eagles telkens gaatjes wist te vinden in de Alkmaarse defensie. Jorn Hekkert gaf strakke steekpassjes, de snelle Ibrahima Kouyate kwam er geregeld door met acties en op kracht en AZ kreeg nauwelijks vat op Bruno van den Dungen, die twee open kansen onbenut liet. Op slag van rust kreeg Go Ahead Eagles een strafschop, na een overtreding op Yannick Kodden. Kouyate benutte de kans vanaf de stip en zorgde voor de verrassende 1-0 ruststand.

Onder druk
In de tweede helft oefende AZ permanente druk uit. De gelijkmaker hing in de lucht en viel in de 45ste minuut. Jayden Addai werkte bij de tweede paal de bal binnen uit een vrije trap vanaf links. Een punt pakken tegen de Alkmaarders was alsnog knap geweest, maar een penalty voor AZ twee minuten voor tijd vormde de nekslag voor de thuisploeg. Het werd 1-2 (Adam Ait Ali Oulhaj), Go Ahead Eagles was geknakt en AZ scoorde nóg twee keer (opnieuw Ait Ali Oulhaj en Rio Robbemond): 1-4.

Een uitslag die geen recht deed aan de krachtsverhoudingen. Go Ahead Eagles kon met opgeheven hoofd de kleedkamer in. Kouyate zag een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen AZ, die met 5-1 verloren ging. “We stonden veel beter en hebben goed gevoetbald.” Ook Kouyate zelf heeft significante progressie geboekt, vindt Yildirim. “Als je Ibrahima aan het begin van het seizoen zag en nu… die ken je niet terug.”

Over de nederlaag tegen AZ: “Ik hoef je niet uit te leggen dat de uitslag geflatteerd is. AZ speelt fantastisch voetbal, maar wij hebben kei- en keihard gewerkt. Elk punt zou een bonuspunt zijn. Als je zo dichtbij bent is het toch jammer dat je, met nog een paar minuten te gaan, door een beslissing van de scheidsrechter op een 1-2 achterstand komt. Dat vind ik vooral niet leuk voor mijn spelers. Maar zij mogen trots zijn, want ze hebben het echt goed gedaan tegen de top van Nederland.”

Bruno van den Dungen (midden), Ibrahima Kouyate (links) en aanvoerder Dries Martens worden omsingeld door AZ-verdedigers.

Karakteristiek:
Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O13 – AZ O13 1-4 (1-0). 28. Ibrahima Kouyate 1-0 (strafschop), 45. Jayden Addai 1-1, 59. Adam Ait Ali Oulhaj 1-2 (strafschop), 60. Ait Ali Oulhaj 1-3, 60. Rio Robbemond 1-4.