Trefzekere Slijngard mikt met winnend O19 op titel

De felicitaties van zijn zusjes nam hij dankbaar in ontvangst. Jairzinho Slijngard, trefzeker in de winstpartij van Go Ahead Eagles Onder-19 tegen Elinkwijk (3-2), weet zich verzekerd van trouwe support uit het Lelystadse thuisfront. Ook vader en moeder zijn van de partij als het even kan.

Wie Slijngard ziet voetballen, moet denken aan types als Roberto Carlos of Marcelo. Verdedigers met aanvallende impulsen. De zeventienjarige jeugdspeler maakte naam als linksachter, waar hij vorig seizoen in het O17-elftal het gehele seizoen speelde. Nu staat hij ook geregeld op het middenveld, zoals tegen Elinkwijk.

Als controleur op links maakte hij tien minuten voor rust de 1-1. Een voorzet van Yannik de Vries belandde in de kluts, waarna Slijngard kort voor het doel hard uithaalde. De opstomende middenvelder, die zo nodig rustig een paar tegenstanders uitkapt, gaf de thuisploeg nieuwe spirit. Na een aantal mislukte pogingen van De Vries en spits Dani Cloteda, was het op slag van rust toch raak voor Go Ahead Eagles. De Vries schoot vanaf de zestienmeterlijn diagonaal raak: 2-1.

Dani Cloteda (links) en Jairzinho Slijngard (midden) feliciteren Yannik de Vries met zijn doelpunt.

In de tweede helft golfde het spel op en neer, hoewel de Deventenaren de bovenliggende partij waren. Maarten Nikkessen kopte uit een hoekschop de 2-2 binnen, waarna Faisal Toryalai de wedstrijd in het voordeel van Go Ahead Eagles besliste. Een voorzet vanaf rechts van De Vries kwam uit bij Hamit Dogru, die zijn doelpoging gekeerd zag door keeper Jessy Leemkuil. In de rebound was Toryalai onverbiddelijk: 3-2.

“Een moeizame wedstrijd”, oordeelde Slijngard. “We haalden niet het niveau dat wij kunnen halen. Maar toch drie punten gepakt dus dat is mooi.” Onder-19 heeft nog vier competitiewedstrijden voor de boeg. Als het aan Slijngard ligt, leveren die twaalf punten op. “Natuurlijk willen wij kampioen worden.”

Dan zal het spel van de ploeg wel beter moeten dan tegen Elinkwijk. Trainer Harry Decheiver sprak duidelijke taal: “Onze slechtste wedstrijd van het seizoen. Aan de bal waren wij heel slordig en we maakten verkeerde keuzes. Gelukkig hebben we voorin aardig wat kwaliteit lopen, waardoor we toch met drie punten van het veld stappen.”

Go Ahead Eagles O19: Vlaskamp; Van den Bos, Dirksen, Bruinink (41. Huis in ’t Veld), Nahimana; Toryalai, Büttner (46. Sotele), Slijngard; Dogru, Cloteda, De Vries.

Samuel Wakana heeft gescoord en Go Ahead Eagles Onder-17 viert een bescheiden feestje.

Zonde
Go Ahead Eagles Onder-17 speelde een sterke wedstrijd tegen AFC ’34, maar zag de Alkmaarders kort voor tijd langszij komen (2-2). “Onze beste wedstrijd van het seizoen”, jubelde trainer Kick Maatman. “Het veldspel zag er heel goed uit, alleen jammer dat het niks oplevert. We zijn nu kansloos voor de nacompetitie. In twee goede wedstrijden laten we vijf punten liggen [na de 1-0 nederlaag vorige week tegen Zeeburgia], hartstikke zonde.”

Karakteristieken:
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O19 – Elinkwijk O19 3-2 (2-1). 20. Hamid Cortet 0-1, 34. Jairzinho Slijngard 1-1, 45+2. Yannik de Vries 2-1, 67. Maarten Nikkessen 2-2, 72. Faisal Toryalai 3-2.
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O17 – AFC ’34 O17 2-2 (2-1). Doelpunten GAE: Samuel Wakana, Kaan Kisa.