Zijn teamgenoten van Go Ahead Eagles Onder-17 hadden het vuurtje bij Olaf Kok al flink opgestookt. ‘Je gaat wel scoren hè’, klonk het in diverse appjes. Niet dat Kok er zich gek door liet maken. Sterker nog: hij schoot Go Ahead Eagles Onder-19 zaterdag hoogstpersoonlijk naar de bekerwinst tegen Achilles ’29: 2-0.

Kok is eerstejaars O17-junior en maakt volgend seizoen vervroegd de overstap naar het oudste jeugdelftal. Het zestienjarige talent gaf in de bekerfinale, gespeeld op sportpark De Nevelhorst in Didam, meteen zijn visitekaartje af. Na rust viel hij in, om al snel de score te openen. Kok was het eindstation van een door hemzelf opgezette aanval. Via de tussenstations Dani Cloteda en Jairzinho Slijngard, schoot hij oog-in-oog met de keeper hard en hoog in de hoek. De tweede treffer viel kort voor tijd. Samuel Wakana slingerde vanaf rechts de bal voor de pot en de jongste speler in het roodgeel hoefde er alleen maar tegenaan te lopen: 2-0.


Olaf Kok (links) en Samuel Wakana weten het zeker na de 2-0 van eerstgenoemde: de buit is binnen (foto’s: Dennis Bresser).

“Na mijn eerste goal rende ik naar Kevin toe”, vertelde Kok, doelend op zijn teamgenoot en vriend Kevin Greeven, die geblesseerd langs de kant stond. “Dat hadden we zo afgesproken. Kevin en ik kennen elkaar al jaren; hij komt uit Barneveld en ik uit Hoevelaken. Dat ligt vlak bij elkaar en we voetbalden vroeger vaak tegen elkaar. Kevin heeft al vaker meegedaan bij Go Ahead Eagles Onder-19, ik had weleens op de bank gezeten maar was nooit ingevallen.”


De tegenstander van Achilles ’29 is te laat om Eagle Brian Karman af te stoppen.

Om bij zijn eerste invalbeurt direct doorslaggevend te zijn. “Mijn tweede goal hebben we met alle jongens gevierd. Het was een fysieke pot, daar moest ik aan wennen. Dat het zo mooi zou aflopen, had ik niet zien aankomen, maar ik hoopte er natuurlijk wel op.” Ook de O17-spelers Craig Post, Robbert den Dunnen, Coen Temminck en Michalis Spiridakis waren opgetrommeld. Post begon in de basis, Spiridakis viel net als Kok in.

Mooi gebaar
Een andere man die in het middelpunt van de belangstelling eindigde, speelde helemaal niet: Jarno van den Bos. De verdediger uit het O19-elftal brak zijn kuitbeen in de halve finale tegen Stevo. Bij het uitreiken van de trofee, riep aanvoerder Slijngard Van den Bos naar voren, zodat deze de beker in ontvangst kon nemen. “Prachtig dat ik dat mocht doen”, genoot de Deventenaar, die de overstap maakt naar de hoofdselectie. “Een mooi gebaar van Jairzinho.”


Zakaria Eddahchouri, dit keer niet trefzeker.

Dolgraag zou Van den Bos (18) hebben meegedaan in de finale, maar de wedstrijd kwam voor hem iets te vroeg. “Ik zei nog tegen de fysio: kun je me niet even intapen, zodat ik tien minuutjes kan meespelen?” Dat zat er niet in, maar de rechtsachter is op de weg terug en hoopt weer helemaal fit te zijn bij het begin van het nieuwe seizoen. Vier seizoenen maakte hij deel uit van de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles, vanaf het begin dus. Een leerzame periode. “Maar ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging. Als jeugdspeler van deze club ben ik drie keer kampioen geworden en ik heb de beker gepakt, waarvan de jongens ook nog zeiden ‘Hij is van jou’. Een prachtig einde.”

Karakteristiek:
Bekerfinale: Go Ahead Eagles O19 – Achilles ’29 O19 2-0 (0-0). Doelpunten GAE: Olaf Kok (2).


Jarno van den Bos met de beker. Een droomafscheid van zijn periode in de opleiding van zijn favoriete club.