Eerste Selectie

1/3 capaciteit: besluit genomen na brede rondgang

Sinds het kabinet aankondigde dat stadions slechts voor 1/3 gevuld mogen worden met supporters, heeft Go Ahead Eagles zijn uiterste best gedaan ieders voorkeur hierover te peilen. Met al die input op tafel is vandaag de knoop doorgehakt: de 1/3 capaciteit van De Adelaarshorst wordt zondag benut.

De afgelopen dagen is er het nodige gezegd, gepost en geschreven over deze gang langs alle geledingen om hen de kans te geven input te leveren. “Uiteraard hebben we dit met de allerbeste bedoelingen gedaan, anders steek je er niet zoveel tijd en energie in”, aldus algemeen directeur Jan Willem van Dop. “We wilden bij het maken van de keuze niet voor de mensen spreken, maar mét de mensen. Want dat is waar het bij dit enorme dilemma precies om gaat: niet om het geld, of om de organisatie, maar om de mensen.”

Op drie manieren zijn de voorkeuren die er leven gepeild:

Spelers en staf

Na het bekendmaken van de 1/3-maatregel van het kabinet is de directie in gesprek gegaan met de spelers en staf van Go Ahead Eagles. “Zij waren unaniem”, zegt Jan Willem van Dop. “1/3 is beter dan niets en kan echt het verschil maken in wedstrijden. Afgelopen weekend is hun punt onderschreven in de Eredivisie. Ze hebben zelf de support ondervonden die FC Groningen kreeg. En, voor wat het waard is: zes van de acht thuisteams die met publiek speelden wonnen.”

Supportersgroepen

Meteen na de persconferentie van het kabinet zijn de agenda’s getrokken voor een bijeenkomst met vertegenwoordigers van verschillende supporters- en sponsorgeledingen. Afgelopen maandag zijn Jan Willem van Dop en supporterscoördinator Jan-Willem Klink met hen in gesprek gegaan. Een grote meerderheid gaf daar aan de wedstrijd te willen boycotten. Dit vanuit de loyaliteit naar mede-seizoenkaarthouders. Bij een 1/3 bezetting van het stadion kunnen immers niet alle seizoenkaarthouders en sponsoren naar binnen.

Enquête

Op deze avond is ook de mogelijkheid tot het houden van een enquête besproken, om zo iedereen de kans te geven zijn/haar voorkeur aan te geven. Want, zo beseften de aanwezigen: er was nog een grote massa waar ze niet voor konden spreken. Deze enquête is donderdag 4 februari gelanceerd. Tot aan de deadline op zondagavond 23:59 uur lieten 2.679 supporters en sponsoren van zich horen. Ruim 70% gaf aan te vinden dat de club de 1/3 capaciteit moet benutten. Supporters die zich meldden via de mail of telefoon gaven veelal aan de spelers en staf vanuit het stadion te willen supporten in de strijd om handhaving.

Vandaag heeft Go Ahead Eagles alle input van de afgelopen dagen besproken en besloten om de 1/3 capaciteit te benutten. “Wij hebben vanaf het begin beseft dat we het binnen deze maatregel nooit iedereen naar de zin kunnen maken”, aldus Jan Willem van Dop. “Bij de andere clubs hebben we eerder kunnen zien dat – welk besluit er ook is genomen – teleurgestelde reacties volgden van mensen die het er niet mee eens zijn. Dat zal bij ons niet anders zijn.” Supporterscoördinator Jan-Willem Klink: “Tegelijkertijd hebben we het ermee te doen, en is het aan ons allemaal om – net als de afgelopen tijd – een eenheid te blijven vormen. Uiteindelijk kunnen we er allemaal precies niks aan doen dat we überhaupt terecht zijn gekomen in deze 1/3-situatie. Een situatie die tot maart 2020 onvoorstelbaar was…”

De coronacrisis zorgt sowieso continu voor nieuwe situaties, die zoals gezegd tot maart 2020 onvoorstelbaar waren. Ook voor Go Ahead Eagles is dit een leerproces. Omwille van volledige transparantie hierbij de leerpunten die de club meeneemt vanuit deze 1/3-situatie.

  • “Voor de vorige persconferentie ben ik namens alle voetbaldirecteuren op de barricades gaan staan, om druk uit te oefenen namens de voetbaltak, door aan te geven dat we de stadions weer zouden gaan openen”, aldus Jan Willem van Dop. “Hierdoor kwamen we wel op de agenda van het kabinet en de burgemeesters. Uiteindelijk gingen de stadions weer open, zij het slechts voor 1/3. Wij hebben echter op sommigen de indruk gewekt dat we hoe dan ook de stadions weer volledig open zouden doen. Daar hadden we op voorhand duidelijker over moeten zijn, dat besef ik en dat is een belangrijke les, want een volledige opening tegen de regels in heeft verstrekkende gevolgen op meerdere fronten. Deze les trek ik mijzelf ook zeker persoonlijk aan.”
  • Achteraf bezien is het misschien ongelukkig geweest om de avond met supportersgeledingen en de enquête niet tegelijkertijd te doen. Hierdoor zijn misverstanden ontstaan. Wel is hierbij flink bemerkt dat een aanjager in deze ‘ruis’ berichtgeving in de Stentor is geweest. Jan Willem van Dop: “Zij hebben zoals vaker woorden van een geïnterviewde – in dit geval mij – verdraaid met onnodige onrust tot gevolg. Op dat zeer warrige artikel heb ik heel veel reacties gehad van ongeruste supporters, die dachten dat we al een besluit hadden genomen. Dat snap ik wel met de kop: Niet iedereen blij met statement GA Eagles en fans, maar Adelaarshorst blijft leeg voor duel met AZ. Vervolgens wordt in een bijzin weggemoffeld wat ik een aantal keer heel duidelijk heb gezegd tegen de journalist, te weten: “Al wil ik wel benadrukken dat we nog geen besluit hebben genomen, dit is een statement. Pas medio volgende week gaan we een definitieve beslissing nemen.” Vervolgens koppen ze bij de lancering van de enquête: GA Eagles heroverweegt statement stadion op slot en houdt enquête. Snapt u het nog? Ik besef dat het vaak slecht op een club afstraalt als ze iets over de regionale krant zeggen, maar dit soort stokerij gebeurt nu zo vaak en het zorgt voor zoveel onnodige onrust in deze toch al gecompliceerde tijden, dat we ons heel soms genoodzaakt voelen. Ook doordat op meerdere verzoeken om het met henzelf te bespreken geen gehoor werd gegeven. Dan nemen we de kritiek van mensen die zeggen dat je dit soort dingen niet mag zeggen even voor lief.”
  • Wat Go Ahead Eagles ook zeker heeft geleerd en wat meteen in de praktijk wordt gebracht, is om de verschillende geledingen en invalshoeken in één (digitale) ruimte te brengen. Daarom wordt morgen een extra avond belegd, waarvoor zowel de supportersgeledingen, als de club, als vertegenwoordigers vanuit de selectie en staf zijn uitgenodigd. Niet om meteen allemaal hetzelfde naar de situatie te kijken, maar wel om het onderling begrip te vergroten. Om ondanks dit grote dilemma die eenheid te blijven. “Want dat hebben we vanaf het begin aangegeven: overal valt wat voor te zeggen; niemand heeft in dit dilemma ongelijk”, zegt Van Dop. “De één spreekt vanuit loyaliteit naar mede-supporters: óf iedereen erin, óf niemand. De ander spreekt vanuit loyaliteit naar spelers en staf, die natuurlijk alle steun kunnen gebruiken. Met het besluit dat we nu nemen, geven we in ieder geval iedereen zo veel mogelijk de kans zijn of haar voorkeur te volgen: supporters die naar het stadion willen om de spelers te supporten – support die zéér gewenst is – kunnen een ticket proberen te bemachtigen. En supporters die de wedstrijd willen boycotten uit loyaliteit met supporters die niet kunnen gaan, kunnen de wedstrijd boycotten.”

Go Ahead Eagles wil iedereen heel hartelijk danken voor het geven van zijn/haar input en het de moeite nemen om dit bericht te lezen. Wat continu is bemerkt tijdens het hiervoor beschreven proces is dat alle geledingen praten vanuit hun grote liefde voor de club. “Iedereen wil Go Ahead Eagles op zijn of haar manier steunen in deze uitdagende tijden. Het blijft mooi om te zien dat dat in ieder geval altijd zo blijft”, aldus Jan Willem van Dop.

Op deze link vind je alle informatie over het bemachtigen van een ticket voor de wedstrijd tegen AZ (zondag 13 februari) of Ajax (zondag 27 februari).

Terug naar overzicht