Vandaag is het exact honderd jaar geleden dat Go-Ahead door doelpunten van Jaap Nijenhuis en Bertus Haes met 2-0 won van het Utrechtse UVV. Een historische zege, want hierdoor eindigde Go-Ahead op de eerste plaats in de kampioenscompetitie waaraan verder ook Willem II (Tilburg) en Be Quick (Groningen) deelnamen. Door de overwinning op UVV kroonde Go-Ahead zich op 3 juni 1917 als eerste arbeidersclub van Nederland tot landskampioen.

Go-Ahead speelde de kampioenswedstrijd tegen UVV in de Ossenweerd, het weiland naast de spoorbrug. Aanvankelijk zag het er in het seizoen 1916/1917 allerminst naar uit dat Go-Ahead kampioen zou worden. De Deventenaren scoorden vrij moeilijk en wonnen vaak nipt. Quick uit Nijmegen was de belangrijkste concurrent. De overige tegenstanders waren Robur et Velocitas, Be Quick (Zutphen), Tubantia (Hengelo), Enschede en GVC (Wageningen). Sterspeler in Deventer was Jimmy Miller, een Engelse militair die in de Eerste Wereldoorlog vocht tegen de Duitsers.

Een uitgebreid verhaal over de landstitel van 1917 is te lezen in de Terugblikspecial van Kleuren van Juweel, die medio juni gratis af te halen is in de Fanstore van Go Ahead Eagles. Vandaag wordt er vanaf 12:00 uur door DVV Go-Ahead en Go Ahead Eagles uitgebreid stilgestaan bij de eerste landstitel van Go-Ahead op sportpark Rielerenk. Iedereen met een roodgeel hart is uiteraard van harte welkom om bij deze feestelijke middag aanwezig te zijn.

Zie ook:
http/dvv-go-ahead-en-go-ahead-eagles-vieren-100-jarig-landskampioenschap/


Het elftal van Go-Ahead dat in het seizoen 1916/1917 landskampioen werd. (Foto: Stichting Niet te Kraken)