“Maandag weer trainen, maar nu eerst een klein feestje.” Trainer Uğur Yildirim sprak het lachend uit en zijn blijdschap was te begrijpen, want Go Ahead Eagles Onder-13 was met 4-6 te sterk voor aartsrivaal PEC Zwolle. Het O17- en O15-elftal verloren (met respectievelijk 2-0 van Almere City FC en 1-4 van Buitenveldert), terwijl O19 de oefenwedstrijd tegen SC Cambuur met 2-1 won.

Hoewel Bruno van den Dungen met liefst vijf doelpunten wederom zeer belangrijk was voor Go Ahead Eagles O13, stond Yildirim even stil bij een andere talentvolle aanvaller: Ibrahima Kouyate, maker van treffer nummer zes. “Ibrahima was superdreigend vandaag. Hij wist de ruimtes goed te vinden.” Het was een vreemde wedstrijd geweest op het onorthodoxe kunstgrasveld van Be Quick ’28. “Een soort tapijt, geen topveld”, vond Yildirim. “Goed voetballen was lastig.” Resultaat was een strijd op het middenveld met veel duels. Bij rust leidden de Deventenaren met 1-2, kort na de pauze kwam de thuisploeg op 3-2, waarna Go Ahead Eagles uitliep naar 3-6 en PEC er in de laatste minuut nog 4-6 van maakte. Yildirim: “Ik ben heel blij met de ontwikkeling die alle jongens overduidelijk doormaken. We presteren op dit niveau heel netjes en kunnen ons met minimale middelen al meten met opleidingen als die van Vitesse en PEC Zwolle. Dat is een compliment waard voor iedereen die bij onze voetbalopleiding betrokken is.”

Genekt door individuele klasse
Hoewel Go Ahead Eagles Onder-17 helemaal niet slecht speelde, incasseerde het in Almere toch een 2-0 nederlaag. Twee succesvolle individuele acties van de thuisploeg deden de equipe van trainer Jan Kromkamp de das om. “Verder gaven we geen grote kansen weg”, had Kromkamp gezien. “Verdedigend hebben we het, afgezien van die twee tegengoals, niet slecht gedaan. Bovendien kregen we zelf kansen, Quiermo Dumay en Mario Francismouth liepen alleen op de keeper af. De wedstrijd was redelijk in evenwicht.”


Twee momenten van persoonlijke brille waren voor Almere City FC O17 genoeg om Go Ahead Eagles te verslaan.

Pijnlijk was de 1-4 nederlaag op sportpark De Muggert in Wesepe voor Go Ahead Eagles Onder-15 tegen Buitenveldert. Assistent-trainer Tristan Berghuis vond niettemin dat zijn team verzorgd bleef voetballen. “Als we dat blijven doen, worden de resultaten vanzelf beter; daar geloof ik heilig in.” Hoewel Buitenveldert fysiek sterker was, liet Go Ahead Eagles zich daar in zijn spel niet door in de war brengen. “Van de eerste tot de zeventigste minuut bleven wij over de grond voetballen en de vrije man zoeken.” Maar vier tegengoals incasseren, dat is echt te veel, erkende ook Berghuis. “Kort na de rust gaven wij de wedstrijd in drie minuten, waarin zij twee keer scoren, uit handen: 0-3. Dat mag niet gebeuren.”

De vrije trap als wapen
Go Ahead Eagles Onder-19 lijkt klaar voor de hervatting van de competitie volgende week. Op sportpark De Zandweerd in Deventer won de ploeg met 2-1 van derde divisie-koploper SC Cambuur. Aanvoerder Jairzinho Slijngard maakte beide treffers. “Maar ik had er eigenlijk drie moeten maken”, doelde hij op zijn gemiste strafschop in de slotfase. Zijn eerste doelpunt was een vrije trap, een wapen dat hij dit seizoen al vaker succesvol inzette. “Ik heb zeven of acht keer uit een vrije trap gescoord. In mijn vrije tijd train ik erop. Vandaag lieten we niet ons beste spel zien, maar Cambuur bood ook aardig weerstand.”

Slijngard kan in de verdediging en op het middenveld worden geposteerd. Meestal opereert hij vanaf de middenlinie. “Het maakt mij niet uit waar ik speel. Als ik maar speel”, klinkt het professioneel. Hij doet al geregeld mee met het beloftenelftal, waar hij in een hoger tempo leert op te boksen tegen ‘de grotere jongens’, terwijl hij met O19 jaagt op een topklassering in de tweede divisie A. “Volgende week begint het weer en ik denk dat we er klaar voor zijn. Nog twaalf wedstrijden. In principe moeten we kampioen worden.”

Karakteristieken:
Oefenwedstrijd: Go Ahead Eagles O19 – SC Cambuur O19 2-1 (1-0). Doelpunten GAE: Jairzinho Slijngard (2).
Eerste divisie (laag): Almere City FC O17 – Go Ahead Eagles O17 2-0 (2-0).
Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O15 – Buitenveldert O15 1-4 (0-1). Doelpunt GAE: Stan ter Haar.
Eerste divisie A: PEC Zwolle O13 – Go Ahead Eagles O13 4-6 (1-2). Doelpunten GAE: Bruno van den Dungen (5), Ibrahima Kouyate.