Voor Go Ahead Eagles Onder-13 staat zaterdag de wedstrijd van de eeuw op het programma. De jongens nemen het op De Muggert in Wesepe op tegen de leeftijdgenoten van Cambuur. De winnaar van dit duel, mag zich over tweeënhalve week hoogstwaarschijnlijk de nieuwe kampioen noemen van de tweede divisie D.

Net als zijn spelers, heeft trainer Uğur Yildirim veel zin in zaterdag. Hij kijkt er al weken naar uit. Gevraagd naar de kracht van de tegenstander, countert hij vol zelfvertrouwen: “Wij gaan uit van onze eigen kracht. Dat is verzorgd voetballen, aanvallend. Dat kunnen we heel goed. We hebben aardig wat doelpunten gemaakt en krijgen er weinig tegen.”

Yildirim ziet de opbouw van een aanval graag bij de laatste linie beginnen. Waarbij hij zich gelukkig prijst met ‘fantastische middenvelders’ die een fijne steekpass in de benen hebben. Tel daarbij op de kracht op de flanken van Bruno van den Dungen en Dinand Burgmeijer en het neusje voor de goal van spits Milan Berenschot en Go Ahead Eagles Onder-13 is voorwaar een ijzersterk collectief. “Een topteam”, glundert Yildirim, “alle zeventien spelers. Ze werken kei- en keihard en zijn erg leergierig. Ze trainen hard, maar dat eis ik ook: elke keer een schepje erbovenop.”

Productief
Zijn elftal speelt bij voorkeur ver van de eigen goal af. “We scoren ontzettend veel en makkelijk.” Dat bewijzen de cijfers: Go Ahead Eagles scoorde in 21 wedstrijden 121 keer en incasseerde 22 treffers. In dat laatste ligt gelijk de kracht van Cambuur, want die ploeg kreeg in evenveel wedstrijden pas zeven tegengoals. Bovendien is de productiviteit van de Friezen met 95 doelpunten ook niet onverdienstelijk.

Hoewel het doelsaldo in het voordeel is van de Deventenaren, moeten zij zich – in elk geval tot zaterdag – tevreden stellen met de tweede plaats. Cambuur morste slechts vier punten, door remises tegen Go Ahead Eagles (1-1) en FC Groningen (0-0), Eagles liet al vijf punten liggen door dus de puntendeling met Cambuur en een nederlaag tegen Schalkhaar (2-1). “Op basis van de tweede helft, hadden wij moeten winnen van Cambuur”, gaat Yildirim in gedachten terug naar 26 november. “We kregen twee levensgrote kansen.” Het sterkt hem des te meer in het gevoel dat er zaterdag wat moois te behalen valt tegen de koploper. “Winnen we, dan pakken we twee punten voorsprong en dat mogen we de laatste twee wedstrijden niet meer uit handen geven.”

Samen juichen
Het seizoen is sowieso al geslaagd voor Yildirim en zijn mannen, benadrukt de bevlogen coach. “Het is gewoon een heel leuk team. Totaal geen lastige groep ofzo. De jongens willen echt kampioen worden, gunnen elkaar wat en gaan buiten het voetbal goed met elkaar om. Sommige spelers scoren erg vaak, maar van jaloezie bij de anderen is geen sprake. Dat zie je wel aan het samen juichen na doelpunten. Zo’n seizoen verdient een mooie afsluiting en ik hoop echt voor de jongens dat ze kampioen worden. Ik heb daar zelf het volste vertrouwen in, maar dan moeten we wél eerst winnen van Cambuur.” Aftrap op sportpark De Muggert: 11.00 uur.

Yildirim zelf bewaart een heel speciale herinnering aan Cambuur, te zien in deze video.

Overig jeugdprogramma
De andere jeugdelftallen van Go Ahead Eagles treden zaterdag aan op vreemde bodem. Onder-19 neemt het om 14.30 uur op tegen rkav Volendam (in Deventer 3-1 winst), Onder-17 trapt op 13.00 uur in Arnhem af tegen SML – waarvan het in Deventer met 6-0 won – en Onder-15 speelt om 12.30 uur tegen koploper FC Groningen, die in Wesepe op 0-0 werd gehouden.