De voetbalopleiding van Go Ahead Eagles heeft voor het derde opeenvolgende jaar een kampioen afgeleverd. Na de A1 en B1 de voorbije twee seizoenen in de vierde en derde divisie, pakte zaterdag het Onder-13-elftal de titel van de tweede divisie D met een 8-1 zege tegen FC Groningen O13-2.

Het kon niet op voor de spelers van het jongste jeugdelftal van Go Ahead Eagles na de laatste wedstrijd van het seizoen op De Muggert in Wesepe. Nadat FC Groningen zich een makkelijke prooi had getoond, maakten de kersverse kampioenen een vreugdedans, kregen ze een medaille, een fakkel en bloemen en sprak het bestuur lovende woorden. Binnen wachtte nog een taart met de elftalfoto en ’s middags ging het feestje verder in de Adelaarshorst.


(foto’s: Erik Pasman)

“Dit is een heel mooie prestatie, van de spelers én de staf”, glunderde trainer Uğur Yildirim, die ook het scoutingsapparaat van Go Ahead Eagles de credits gaf. “De jongens uit het team komen allemaal van de amateurs en speelden veel lager dan de tweede divisie. Dat we dan zo afgetekend kampioen worden, betekent ook dat de scouts goed werk hebben verricht. Zij hebben de juiste jongens aangetrokken. Zie hier het resultaat. We hebben ver boven verwachting gepresteerd en ik ben vooral blij voor de jongens. Zij hebben zich super ontwikkeld. Acht spelers stromen door naar de Onder-15, dat is knap.”

Go Ahead Eagles Onder-13 zette slechts één misstap. Het verloor begin november de uitwedstrijd tegen Schalkhaar (2-1). Daardoor stond Cambuur tot eind april met miniem verschil bovenaan, maar de Deventenaren losten de Leeuwarders twee weken geleden af door het onderlinge duel met 4-1 te winnen. Go Ahead Eagles sluit het seizoen af met 67 punten uit 24 wedstrijden, 139 doelpunten en slechts 25 tegentreffers. En natuurlijk promotie naar de eerste divisie. “We hebben kei- en keihard gewerkt”, blikte Yildirim terug. “Deze jongens doen alles wat je van ze wilt en ze baalden verschrikkelijk wanneer de training was afgelopen. En ik train pittig hoor! We hebben een constant seizoen gedraaid en dat is knap voor jongens van tien, elf en twaalf jaar.”

Verdediger Ivan van den Berg is reeds dertien en stroomt door naar Go Ahead Eagles Onder-15. Tegen FC Groningen nam hij als rechtsachter de laatste twee treffers voor zijn rekening. De zevende was een bijzonder fraaie; een lobje over de doelman. De achtste was zogezegd een spitsengoal. Ivan stond goed opgesteld bij het doel en tikte een voorzet van Bruno van den Dungen binnen. Ivan: “Heel mooi dat ik in deze finale twee keer gescoord heb. Ik heb dit jaar geleerd op te komen langs de lijn en voorzetten te geven.” En dus doelpunten maken, wat voor de blije Ivan het feest compleet maakte.

Go Ahead Eagles: Roy Hulsegge; Ivan van den Berg, Simon Zweers, Siem Askamp, Finn Steinvoort (50. Jason Nieukoop); Niels Jorna (45. Luca van der Hulst), Jorn Hekkert (50. Dries Martens), Dean ter Stege (42. Stijn Terlouw); Dinand Burgmeijer, Milan Berenschot (50. Brian Goudbeek), Bruno van den Dungen.

Karakteristiek:
Tweede divisie D: Go Ahead Eagles O13 – FC Groningen O13-2 8-1 (3-1). 6. Milan Berenschot 1-0, 13. Niels Jorna 2-0, 25. Nils Eggens 2-1, 27. Bruno van den Dungen 3-1, 34. Robin Kelder 4-1 (eigen doelpunt), 52. Dinand Burgmeijer 5-1, 56. Burgmeijer 6-1, 59. Ivan van den Berg 7-1, 60. Van den Berg 8-1.

Erik Pasman maakte meer dan honderd foto’s bij de kampioenswedstrijd van Go Ahead Eagles Onder-13. Bekijk het complete album op zijn website.