Liefst tien punten uit vier wedstrijden bedroeg vandaag de puntenoogst van de jeugdteams van Go Ahead Eagles. Onder-19 deed goede zaken in de Eerste Divisie-laag door Alphense Boys O19 met 5-2 opzij te zetten. Ook Onder-17 klom op de ranglijst van de Eerste Divisie-laag door met 3-1 te winnen van DEM O17. In de strijd om het kampioenschap van de Tweede Divisie D won Onder-15 met 3-1 van naaste concurrent FC Groningen O15. Door een verdienstelijk 1-1 gelijkspel pakte Onder-13 in de Eerste Divisie-hoog een punt tegen het sterke Almere City FC O13.

Onder-19 neemt afstand in eerste helft
Go Ahead Eagles Onder-19 speelde vandaag tegen Alphense Boys O19 misschien wel de beste eerste helft van het seizoen in de Eerste Divisie-laag. “Voor rust speelden we echt top”, zag ook O19-trainer Jan Kromkamp. “We waren balvast en maakten goede keuzes aan de bal. En als we de bal verloren, dan zaten we gelijk heel kort op de tegenstander. De eerste helft was vandaag heel mooi om naar te kijken.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Henny Meyerink)

Met een comfortabele 4-0 voorsprong ging Onder-19 de rust in. Twee momenten van onachtzaamheid zorgden er echter voor dat het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles twee tegentreffers te slikken kreeg, waardoor Alphense Boys O19 terugkwam tot 4-2. “Dan denk je toch even: ‘Het zal toch niet?’”, aldus Kromkamp. “Maar gelukkig maakten we al vrij snel daarna de 5-2. Daarna is Alphense Boys eigenlijk alleen nog gevaarlijk geweest uit dode spelmomenten en kregen ook wij nog een aantal kansen om te scoren.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Al met al keek Kromkamp terug op een prima wedstrijd van zijn manschappen. “De jongens waren gelijk goed gefocust vanaf het moment dat we in de kleedkamer aan de voorbereiding begonnen. En als we dát doen, dan halen de jongens het beste in zichzelf naar boven.”

Onder-17 wint en is op goede weg
In navolging van Onder-19 deed ook Go Ahead Eagles Onder-17 goede zaken in de Eerste Divisie-laag: 3-1 tegen DEM O17. “In de eerste helft liepen we al snel uit naar een 2-0 voorsprong”, wist O17-trainer Uǧur Yildirim. “Iedereen voerde zijn taken goed uit in het veld, er werd hard gewerkt en we speelden precies zoals we dat binnen de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding graag willen zien. Dat is een compliment aan de jongens waard.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Onder-17 kwam na de rust sterk uit de kleedkamer op sportpark De Zandweerd en scoorde vrij snel in de tweede helft de 3-0. “Daardoor konden we langs de kant wat rustiger achterover leunen, maar kregen we toch nog de 3-1 om de oren”, zag Yildirim. “Dat was jammer, want daarna werden we iets onrustiger in het veld. Maar uiteindelijk hebben we de overwinning toch over de streep getrokken.”

Met negen punten uit de laatste vier wedstrijden is Go Ahead Eagles Onder-17 op de goede weg in de Eerste Divisie-laag. “We staan als elftal goed en zijn als team gegroeid”, vindt Yildirim. “Dat zie je terug in de uitslagen van de voorbije weken en daar mogen de jongens best trots op zijn.”

Onder-15 deelt tik uit aan titelconcurrent
Op sportpark De Muggert in Wesepe won Go Ahead Eagles Onder-15 vandaag in de Tweede Divisie D de ranglijstkraker tegen naaste titelconcurrent FC Groningen O15 met 3-1. Het team van O15-trainer Tristan Berghuis kreeg de zege echter absoluut niet cadeau. “Dit is natuurlijk een geweldig resultaat, maar het eerste kwartier waren we de onderliggende partij”, toonde Berghuis zich realistisch. “FC Groningen O15 heeft gewoon een heel goed voetballende ploeg, die vast aan de bal is. Maar we wisten ook dat er voor ons ruimte zou ontstaan in de omschakeling als zij de bal zouden verliezen. Daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt door de kansen die we kregen heel goed te benutten.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Dennis Bresser)

Voor rust was Go Ahead Eagles Onder-15 twee keer trefzeker in de omschakeling via Bruno van den Dungen. In de tweede helft gingen de Groningers met een extra speler voorin spelen, maar wist opnieuw Bruno van den Dungen te scoren: 3-0. De noorderlingen stelden daar één doelpunt tegenover: 3-1. “Zelfs na onze derde treffer had ik nog niet het idee dat de wedstrijd was beslist”, aldus Berghuis. “Daarvoor was FC Groningen gewoon een te sterke tegenstander. Voetballend was het van onze kant vandaag niet altijd even goed doordat we te haastig waren. Maar verdedigend hebben we het gewoon uitstekend gedaan door als team keihard te werken. Onze jongens beseften hoe belangrijk deze wedstrijd was en ik heb vandaag echt genoten van hun vechtlust.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Dennis Bresser)

Door de zege op FC Groningen O15 staat Go Ahead Eagles Onder-15 nu alleen aan kop in de Tweede Divisie D en heeft het team van Berghuis twee punten voorsprong op naaste belager FC Emmen O15.

Onder-13 knokt zich als team naar gelijkspel
Go Ahead Eagles Onder-13 boekte vandaag een verdienstelijk 1-1 gelijkspel tegen Almere City FC O13, dat op een tweede plaats staat in de Eerste Divisie-hoog. “Almere City FC heeft gewoon een heel goede ploeg met individueel sterke spelers”, wist ook O13-trainer Jip Ellenbroek. “Ze waren vooral sterk over de buitenkanten. Maar door goed te ‘dubbelen’ op hun buitenspelers hebben onze spelers elkaar goed geholpen en het als team gewoon prima gedaan, waardoor we weinig kansen weggaven.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Toch kwamen de Flevolanders in de eerste helft op een 0-1 voorsprong door een schot van 25 meter in de kruising. “De jongens waren in de rust teleurgesteld over de achterstand, maar ik heb aangegeven dat ik tevreden was over de manier waarop we speelden”, aldus Ellenbroek. “Via een penalty scoorden we in de tweede helft de gelijkmaker. Uiteindelijk is 1-1 een verdiende uitslag. Misschien niet op basis van de kansenverhouding, maar wel op basis van de strijd die we hebben geleverd en de arbeid die de spelers voor elkaar hebben verricht. Een gelijkspel was vandaag het maximaal haalbare resultaat, waar we erg blij mee zijn.”

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-19 – Alphense Boys Onder-19 5-2 (4-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Quentin Oliekan (2), Zakaria Eddahchouri, Said Hamulic, Olaf Kok

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles Onder-17 – DEM Onder-17 3-1 (2-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mario Francismouth (2), Beau de Bone

Tweede Divisie D:
Go Ahead Eagles Onder-15 – FC Groningen Onder-15 3-1 (2-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (3)

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles Onder-13 – Almere City FC Onder-13 1-1 (0-1)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Mees de Weerdt