“Als we de nacompetitie halen, gaan we ’m winnen.” Het bleken woorden met profetische waarde van trainer Kick Maatman. Zijn team, het Onder-17-elftal van Go Ahead Eagles, won zaterdag de finale van de play-offs met 3-0 van VVV-Venlo en promoveert naar de eerste divisie.

De nacompetitiecampagne had wel iets weg van die van Go Ahead Eagles 1 in 2013 en 2016. Min of meer onverwacht de play-offs gehaald, maar in die alles-of-nietswedstrijden een team dat boven zichzelf uitstijgt en zich strijdend een weg baant naar een hoger niveau. Na Roda JC en Roda ’46 te hebben uitgeschakeld, wachtte in de finale VVV. De wedstrijd werd gespeeld in de bossen van Nijmegen, op sportcomplex De Eendracht naast stadion De Goffert. Dankzij de in een bus meegereisde supporters hing er een Deventer sfeertje, compleet met vuurwerk en gezang.


Kaan Kisa schiet de openingstreffer tegen de touwen (foto’s Erik Pasman).

Voor rust was Go Ahead Eagles de dominantere partij, zonder echt gevaarlijk te worden. Het dichtst bij een treffer was Samuel Wakana, maar doelman Levy Bosch keerde zijn afstandsschot. Ook was er een kansje voor Kaan Kisa. VVV liet zich één keer gelden. Een kopbal werd van de lijn gehaald, terwijl scheidsrechter M.J. Langendoen toen al had besloten dat het buitenspel was.

Snel na de pauze brak Kaan Kisa de wedstrijd open door de 1-0 te scoren. Hij was succesvol uit de rebound van een door Bosch gekeerd schot van linksback Kevin Greeven. Wakana tekende op aangeven van Brian Karman voor de bevrijdende 2-0, waarna diezelfde Wakana op prachtige wijze ook de derde en laatste treffer voor zijn rekening nam: een boogbal over de keeper vanaf links.

Vreugdedans
Na het eindsignaal hulden spelers en staf zich in speciale rode promotieshirts en waren er de gebruikelijke taferelen met bloemen en champagne. Met de supporters maakten ze een vreugdedans op het veld. “Eerlijk is eerlijk, zo’n mooi einde van het seizoen had ik niet verwacht”, zei aanvoerder Pieter Ebbers. “Maar iedereen wilde zó graag, dat we dit met z’n allen voor elkaar hebben gekregen.”


Een roodgeel feest in het Goffertpark.

Maatman kon niet anders dan zijn spelers de complimenten geven. “Top hoe jullie de nacompetitie hebben beleefd.” De trainer roemde nadrukkelijk de inbreng van Ruben Groote Schaarsberg en Yannick Duteweert, die teruggaan naar de amateurs maar in de nacompetitie van grote waarde waren. “Zij zorgden voor balans.”

Go Ahead Eagles kende een valse start van de nacompetitie door een 1-0 thuisnederlaag tegen Roda JC. Een vroegtijdig einde dreigde, maar in Kerkrade boekten de Deventenaren een knappe 3-1 overwinning waardoor zij toch door mochten naar de halve finale. Daarin wachtte het taaie Roda ’46. In Leusden won Go Ahead Eagles met 1-0, op eigen veld na verlenging met 2-1.

‘Fantastische prestatie’
Maatman: “Na de uitzege op Roda JC, ontstond in de groep het geloof dat we de play-offs konden winnen. De overwinning op VVV was meer dan verdiend. Het is echt knap dat de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles, met een zeer bescheiden budget, volgend seizoen drie teams in de eerste divisie heeft spelen: Onder-17, Onder-15 en Onder-13. Een fantastische prestatie.”

Onder-19, waarvan Maatman zelf trainer wordt, komt uit in de tweede divisie. Uit de huidige O17-lichting maken Quentin Oliekan, Brian Karman, Samuel Wakana, Jordy Knippenberg, Pieter Ebbers en Chiel Willems de stap naar het oudste jeugdelftal. “Pieter en Chiel deden het na de winterstop uitstekend”, zei Maatman over het centrale verdedigingsduo. Willems, die uit Arnhem komt, had flink wat vrienden op de been gebracht naar Nijmegen voor de finale tegen VVV. “Een mooie ervaring, ook met de fans uit Deventer erbij. We gaven weinig weg en hadden nog wel een grotere uitslag kunnen neerzetten.” Lachend: “Maar 3-0 is zat hè.”

Go Ahead Eagles: Van Zwolle; Groote Schaarsberg (32. Okatan), Ebbers, Willems, Greeven; Post, Duteweert, Oliekan; Karman, Kisa (79. Kok), Wakana.

Karakteristiek:
Finale om promotie naar eerste divisie: Go Ahead Eagles O17 – VVV-Venlo O17 3-0 (0-0). 42. Kaan Kisa 1-0, 63. Samuel Wakana 2-0, 74. Wakana 3-0.

Een fraai fotoalbum van Go Ahead Eagles O17 – VVV-Venlo O17 is te zien op de website van Erik Pasman.


Een uitgebreide samenvatting van Go Ahead Eagles O17 – VVV O17. Goals: 3:46, 5:30 & 6:43.