Clubrecord, cupavonturen, maar bovenal: coronacrisis. 2020 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de (voetbal)wereld tot stilstand kwam. Een terugblik aan de hand van negen momenten. (Fotografie: Erik Pasman, Henny Meyerink en Carlo Bruil)

19 januari: Clubrecord!

Dubbel feest in De Vliert. Go Ahead Eagles buigt op bezoek bij FC Den Bosch een 2-0 achterstand om naar een 2-3 overwinning. Daarmee schiet de selectie van hoofdtrainer Jack de Gier ook meteen een 101 jaar oud clubrecord uit de boeken: voor de 20e keer op rij blijft Go Ahead Eagles ongeslagen in een officiële wedstrijd. Hulde!

23 januari: Hobie held

Na zeges op Almere City FC en FC Twente in 2019, staat in de 1/8e finales van de KNVB Beker een bezoek aan IJsselmeervogels op het programma. In het vissersdorp ontspint zich een ware bekerthriller. Nadat Gino Bosz in de slotfase van de reguliere speeltijd de gelijkmaker scoort, wordt de wedstrijd beslist vanaf de strafschopstip. Nota bene doelman Hobie Verhulst schiet Go Ahead Eagles naar de kwartfinale van de KNVB Beker. Daarin zou FC Utrecht in De Adelaarshorst te sterk blijken.

8 maart: Langste zomerstop ooit

In de slotseconden heeft Donny van Iperen de gelijkmaker op zijn schoen, maar de supporters van Go Ahead Eagles gaan teleurgesteld naar huis. De Graafschap wint in De Adelaarshorst met 1-2. Wat niemand op dat moment weet, is dat de langste zomerstop sinds de invoering van het betaald voetbal is aangebroken. De coronapandemie legt in de weken die volgen de hele wereld, dus ook de voetballerij, plat.

22 maart: Samen niet te kraken!

Terwijl Nederland zich in een ‘intelligente lockdown’ bevindt, stromen de ziekenhuizen in Nederland vol met coronapatiënten. De zorgmedewerkers werken zich een slag in de rondte. Reden genoeg voor supporters van Go Ahead Eagles om het personeel van het Deventer Ziekenhuis een hart onder de riem te steken. Met een spandoek en allerhande lekkernijen. “Geweldige actie, we stonden echt even perplex”, vertelt ziekenhuismedewerker Miranda.

14 mei: Voetbalopleiding groeit

Voor alle teams van Go Ahead Eagles – dus ook de jeugdteams – geldt dat het seizoen 2019/2020 niet wordt uitgespeeld. Dat betekent niet dat de Voetbalopleiding stilzit. Het aantal jeugdteams wordt voor het seizoen 2020/2021 vergroot van vier naar zes, waardoor het aantal jeugdspelers toeneemt van 80 naar 120. “We blijven vol inzetten op onze florerende jeugdafdeling”, aldus Hoofd Opleiding Jeugd Eric Whittie.

16 juni: Thuis douchen en lunchen

Ruim drie maanden na de laatste competitiewedstrijd gaat de bal weer rollen bij Go Ahead Eagles. De aangetrokken hoofdtrainer Kees van Wonderen begint met een vernieuwde staf en selectie aan het eerste trainingsblok van de voorbereiding. Met nieuwe hoofdsponsor Jumper debuterend op de kleding. Douchen en lunchen doen de spelers nog thuis en er is helaas geen publiek welkom in Terwolde…

18 september: 2.200 toeschouwers

Competitievoetbal in De Adelaarshorst. De supporters en sponsoren, die massaal achter de club zijn blijven staan, hebben er ruim een half jaar(!) op moeten wachten. 2.200 toeschouwers – de coronaprotocollen keurig in acht nemend – zien Go Ahead Eagles helaas met 0-3 verliezen van Jong Ajax.

26 oktober: Besloten bekerzege

Een sportief hoogtepunt van de eerste seizoenshelft is de eclatante 6-0 overwinning op NAC Breda in de eerste ronde van de KNVB Beker. Helaas zijn er in het stadion geen supporters getuige van deze mooie bekerzege. Vanwege oplopende besmettingscijfers besluit het kabinet eind september dat alle betaald voetbalwedstrijden achter gesloten deuren gespeeld moeten worden.

20 december:

Go Ahead Eagles sluit de eerste seizoenshelft af met een fijne reeks. Uit de laatste drie competitiewedstrijden worden zeven punten behaald – onder meer dankzij een 0-3 zege bij Roda JC – en dankzij een 1-2 overwinning bij SC Cambuur overwintert rood en geel in de KNVB Beker. Genoeg sportief perspectief dus voor de nummer 7 van de ranglijst, die voor de tweede seizoenshelft bovendien versterking krijgt van de Griek Giannis Botos.