Go Ahead Eagles pakt punt tegen Jong Ajax

Go Ahead Eagles heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Jong Ajax. De ploeg van Harry Decheiver kwam tweemaal op voorsprong, maar zag Jong Ajax ook twee keer terugkomen: 2-2.

Trainer Harry Decheiver kon niet beschikken over Randy Wolters (geschorst), Tom Daemen en Orhan Dzepar (geblesseerd). Laatstgenoemde werd in de basisopstelling vervangen door Jeffrey Rijsdijk.

In een bijzondere ambiance – de Amsterdam ArenA was gevuld met slechts enkele honderden toeschouwers – kwam het eerste echte gevaar van de thuisploeg, die pas één thuisduel had verloren dit seizoen. Muric kwam naar binnen en schoot met links vol op de paal. Afgezien van kopballen van Leon de Kogel en Jerry van Ewijk – beide werden gered door Onana – waren de mogelijkheden voor Jong Ajax. Dankerlui, Cerny, Warmerdam en Muric hadden het vizier echter niet op scherp staan. Decheiver moest nog in de eerste helft wisselen na een blessure van De Kogel. Net als in het thuisduel met Jong Ajax werd hij vervangen door Ten Den.

Go Ahead Eagles speelde in het eerste bedrijf gedisciplineerd, waardoor echt grote kansen voor de ploeg van Andries Ulderink uitbleven. Beide ploegen leken dan ook met een 0-0 stand te gaan rusten. Tot Go Ahead Eagles in de 45e een corner te nemen kreeg. Deze werd afgeslagen en kwam terecht bij Van Ewijk. Zijn schot annex voorzet kon worden ingetikt door Xandro Schenk: 0-1 op slag van rust.

Copyright-ProShots-1102959
Schenk tikt het schot annex voorzet van Van Ewijk binnen. Foto: (Erik Pasman)

Jong Ajax wist wat het te doen stond in de tweede helft. Na een verkeerde inspeelpass van Sarota leek het al snel 1-1 te worden. Sam Hendriks pikte de bal op en kon alleen op Zwarthoed af. De ervaren doelman redde echter op zijn inzet. Even later moest Zwarthoed zich strekken om een poging van Cerny over de lat te tikken. Na 55 minuten spelen moest Go Ahead Eagles opnieuw noodgedwongen wisselen. Maatsen was al een twijfelgeval voor de wedstrijd door een hamstringblessure en kon niet verder. Van Overbeek was zijn vervanger.

Na een uur spelen voerde Jong Ajax de druk verder op. Muric ontving de bal aan de rechterkant en speelde Rijsdijk eenvoudig uit. Waar hij in de openingsfase nog de paal raakte, trof zijn inzet in de verre hoek ditmaal wel doel: 1-1. Het scheelde niet veel of het werd meteen ook 2-1 door Muric. De vleugelaanvaller verscheen vrij voor Zwarthoed, maar zag hoe de goalie met de voet redding kon brengen.

Met kansjes voor Sarota (schot voorlangs) en aan de andere kant voor Van de Beek (schot op voeten van Zwarthoed) tikte de klok verder richting het laatste kwartier. Jong Ajax had onder aanvoering van Daley Sinkgraven het meeste balbezit, maar opnieuw was het Go Ahead Eagles dat scoorde. Van Overbeek onderschepte de bal en vond Sarota. Met een goede steekbal zette de Australiër de doorgelopen Van Ewijk alleen voor Onana. Als een echte goaltjesdief wipte hij de bal behendig over de doelman: 1-2.

Jong Ajax kon weer van vooraf aan beginnen en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Hierin kreeg het hulp van arbiter Mulder. Hij zag in een tackle van Duits binnen de zestien een overtreding en dus een penalty voor Jong Ajax. Spits Sam Hendriks schoot feilloos binnen: 2-2 in de 81e minuut. Echte kansen vielen in de slotfase niet meer te noteren, waardoor die stand ook na 93 minuten op het scorebord stond.