Thema’s als ‘roken in het stadion’, ‘een sfeervak op de B-Side’ en ‘afspraken rond uitwedstrijden’ vormden de gespreksonderwerpen tijdens de klankbordavond voor supporters, die gisteravond in samenwerking met de Supportersvereniging plaatsvond in het Supportershome. Zo’n vijftig belangstellenden hadden de weg naar De Adelaarshorst gevonden en grepen de gelegenheid aan om vragen te stellen aan algemeen directeur Jan Willem van Dop, aandeelhouder Alex Kroes, technisch manager Paul Bosvelt en Brian Bruggemann van Sfeerteam ADHD.

Jan Willem van Dop, die ook aankomend seizoen als algemeen directeur actief is bij Go Ahead Eagles, trapte de avond af door Alex Kroes als aandeelhouder van de club te introduceren. Vervolgens kregen de aanwezigen de gelegenheid om hun vragen te stellen. Zo werd onder meer de zorg uitgesproken over het meerderheidsbelang dat Alex Kroes heeft in de club. “Nadat ik vorig jaar mijn bedrijf heb verkocht, was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging”, legde Kroes uit. “Die heb ik gevonden in Go Ahead Eagles, waar ik gewoon weer lekker aan het werk kan gaan. Ik wil de club vooruit helpen en vervolgens nog jarenlang supporter van Go Ahead Eagles zijn. Het is dan ook totaal niet mijn intentie om de club binnen een aantal jaar te verkopen.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Als belangrijk onderdeel van de continuïteit van Go Ahead Eagles stipte Kroes het gouden aandeel van de club aan, waarin zaken als speelstad en clubkleuren zijn vastgelegd. “Dat aandeel wordt beheerd door drie deskundige heren (Jeroen Prinsen, Edwin de Witte en Joop Boeijen, red.) met als voornaamste taak: zorgen dat Go Ahead Eagles over 100 jaar nog steeds bestaat. Bovendien kunnen zij mij op de vingers tikken mocht ik onverantwoorde financiële risico’s nemen, wat ik overigens niet van plan ben. Sterker nog, ik denk dat de continuïteit van de club op dit moment beter is verankerd dan ooit.”

Wat Kroes wél wil bereiken met Go Ahead Eagles? “Samen de schouders eronder om de komende jaren de volgende stap te zetten en op termijn een structurele Eredivisieclub te worden. Daarvoor heb je een begroting van ongeveer elf miljoen euro nodig, terwijl we nu op zo’n 5,75 miljoen zitten. Het kost tijd om dat financiële gat te overbruggen. De manieren om dit te realiseren, zijn onder meer een goede jeugdopleiding en een goed transferbeleid, zodat er waarde op het veld wordt gecreëerd. Verder willen we aan ‘gebiedsuitbreiding’ doen door meer supporters en sponsoren uit de gemeenten rond Deventer aan Go Ahead Eagles te binden en het stadion verder uit te bouwen.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
Paul Bosvelt liet zijn licht schijnen over de huidige status van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding. “Vijf jaar geleden zijn we helemaal vanaf nul begonnen met het opzetten van een eigen jeugdopleiding. Het gat tussen Onder-19 en de eerste selectie is daardoor nog altijd groot. Dat gat willen we de komende jaren verkleinen door meer trainingsuren te maken en ook meer aan krachttraining te doen. Er is op alle vlakken nog voldoende winst te behalen bij de ontwikkeling van onze jeugdspelers. Maar dat er talent aanwezig is binnen onze Voetbalopleiding, is voor mij een feit. Vervolgens is het wel zaak dat je jeugdspelers ook een kans durft te geven in het eerste elftal en ze niet bij de eerste de beste mindere wedstrijd gelijk weer slachtoffert.”

Met als uiteindelijke doel om de eigen jeugd te zien schitteren in een sfeervolle Adelaarshorst. Om de entourage in het stadion te vergroten, lanceerde Brian Bruggemann van Sfeerteam ADHD onlangs het plan om alle fanatieke supporters te centreren in Vak 7 achter het doel. “Er zijn nu teveel losse groepjes op de B-Side die onafhankelijk van elkaar liederen aanheffen”, constateerde Brian tijdens de klankbordavond. “Daardoor horen ze elkaar niet en klinken er teveel liedjes door elkaar heen. Beter kunnen we samen één zijn en vanuit één centraal sfeervak iedereen proberen te bereiken met ons gezang. Zodat ons enthousiasme overslaat op de andere supporters in het stadion.” Inmiddels ontving Brian al honderd positieve aanmeldingen voor zijn idee en ook onder de aanwezigen tijdens de klankbordavond was er geen bezwaar om het plan verder vorm te geven, mits alles zich op natuurlijke wijze en zonder opgedrongen dwang uitkristalliseert.

Tekst gaat verder onder foto.


 
Een ander onderwerp dat besproken werd, was ‘roken in het stadion’. In het seizoen 2019/2020 gelden de vakken 10, 17 (voormalig familievak) en 22 (Kidsvak) in De Adelaarshorst als rookvrije zones. Hiermee loopt Go Ahead Eagles vooruit op een volledig rookvrije Adelaarshorst in het seizoen 2020/2021, indien de plannen van de KNVB om landelijk tot rookvrije stadions te komen definitief wordt uitgerold. “Ik vind dat we te allen tijde betutteling van supporters moeten voorkomen”, meende Van Dop. “Zelf vind ik het bijvoorbeeld ook prettig om tijdens wedstrijden aan de zijkanten van de hoofdtribune een sigaretje op te steken. Maar niemand kan natuurlijk tegen een gezond leefklimaat zijn en ik denk dan ook dat we er allemaal aan moeten wennen dat we in Nederland richting rookvrije stadions gaan. Hoe we vanaf 2020 alles in en rond De Adelaarshorst precies gaan invullen voor rokers en niet-rokers, gaan we de komende periode nog rustig bekijken.”

De avond werd besloten met een korte evaluatie van de afspraken rond uitwedstrijden en verbeterpunten die hieromtrent door de club – binnen de geldende wetten, regels en (veiligheids)voorschriften – eventueel in de toekomst genomen kunnen worden. Go Ahead Eagles en de Supportersvereniging willen alle aanwezige supporters hartelijk bedanken voor hun vragen, feedback en komst naar het Supportershome!

Geen reacties meer mogelijk.