Go Ahead Eagles heeft zich versterkt met Adam Sarota. De 27-jarige Australiër (drie interlands) komt over van FC Utrecht en tekent een contract dat hem tot het einde van het huidige seizoen aan Go Ahead Eagles bindt.

Middenvelder Sarota kwam in 2010 als ‘Australisch talent van het jaar’ over van Brisbane Roar naar FC Utrecht. Voor die club speelde hij 48 duels in de Eredivisie en twee in de Europa League. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan zijn voormalige club Brisbane Roar.

Australische sportmentaliteit
Tijdens het trainingskamp van Go Ahead Eagles in Rheden, dat afgelopen dinsdag aanving, sloot Adam Sarota aan als proefspeler. Zowel op de trainingen als in het oefenduel met NSC Nijkerk (6-0) van gisteravond maakte hij een goede indruk. “En dat niet alleen”, vertelt Adrie Steenbergen, RvC-lid technische zaken. “Hij beschikt over een uitstekende Australische sportmentaliteit en past heel goed in de groep. We zijn ervan overtuigd dat Adam met zijn ervaring, voetbalkwaliteiten, teamgevoel en mentaliteit een toegevoegde waarde voor onze selectie is.”

sarota2


First day at school

Toen Adam Sarota afgelopen dinsdag in het spelershotel arriveerde, was Go Ahead Eagles geen onbekende club voor hem. Sarota: “Nee, ik kende de club op meerdere vlakken. Allereerst kende ik al wat jongens uit de selectie van FC Utrecht, zoals Kenny Teijsse, Randy Wolters en Leon de Kogel. Dat maakt het toch makkelijker in een nieuwe groep te arriveren. Vergelijk het met een first day at school. Als je op je nieuwe school al wat mensen kent, vind je het minder spannend.”

Niet alleen de samenstelling van de spelersgroep zorgde voor herkenning; ook tijdens de rondleiding door de Adelaarshorst van vandaag kwamen de nodige herinneringen boven. “Ik heb op tv dit seizoen al enkele thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles gezien, maar heb ook zelf in de Adelaarshorst gespeeld. In het seizoen 2013/2014 verloor FC Utrecht hier met 2-1. Wat me vooral nog bijstaat is de geweldige Engelse atmosfeer in het stadion. Die sfeer wordt echt steeds zeldzamer, zeker in Nederland. Tijdens mijn rondleiding door het stadion vanochtend zag ik die grand stand ook voor het eerst. Past perfect in die sfeer.”

Football
Sarota stoelde zijn keuze voor Go Ahead Eagles uiteraard niet alleen op bovenstaande herinnering. Ook voetballend past hij goed bij de club. “Tijdens de trainingen en de wedstrijd van deze week is de speelwijze van Go Ahead Eagles mij goed duidelijk geworden. Go Ahead Eagles wants to play football. Dat vind ik heel belangrijk. Mijn doel voor dit seizoen is dan ook naar boven te kijken, mee te strijden om de topplaatsen. Ik bedoel: het staat nog allemaal zó dicht op elkaar; alles is mogelijk.”

sarota3

Foto’s: Henny Meyerink