Nieuws Algemeen

Adelaarshorst Anekdote (afl. 5): Jan Brookman

Hier is-ie dan! De laatste aflevering van deze serie Adelaarshorst Anekdotes! Vind je dit verhaal leuk? Laat het dan weten door het bericht te liken of te delen op Facebook.com/GAEagles of door een mail te sturen naar pers@ga-eagles.nl! Vandaag het zeer indrukwekkende verhaal van Jan Brookman.

 

Zijn opa bouwde mee aan de Adelaarshorst, zijn vader werd met Go-Ahead landskampioen en ook Jan Brookman zelf speelde in het eerste. De 82-jarige Deventenaar is nog altijd trouw supporter en vertelt over de bijzondere band van zijn familie met ‘Kowet’ en de Adelaarshorst.

‘Opa, Kowet is terug!’

 

Ik blijf zeggen dat mijn vader is gestorven op het veld van eer. In september 1986 – ik weet niet meer tegen wie Go Ahead Eagles speelde – stond ik op de B-side. Mijn vader zat op de hoofdtribune. Ineens hoorden we loeiende sirenes. Ambulancebroeders stoven het stadion in. ‘Da’s niet best’, zei ik tegen mijn buurman op de tribune, nog niet wetende dat mijn vader een hartaanval had gekregen. De club heeft hem geëerd met een krans op zijn stoel.

Mijn vader was het eerste juniorenlid van Go-Ahead. Hij heeft de hele jeugdafdeling doorlopen. Als speler van het eerste werd hij vier keer landskampioen. Mijn vader was rechtshalf. Hij heeft nog Europees voetbal gespeeld. In Zwitserland werd een toernooi gehouden voor de kampioenen van de verschillende landen, als het ware de voorloper van de Champions League. Go-Ahead haalde nul punten, want ze speelden tegen profs. In Nederland was het profvoetbal nog niet ingevoerd. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en moest tien vrije dagen opnemen.

Schermafbeelding 2015-05-01 om 20.21.36
Jan Brookman met teamfoto’s van zijn vader, die landskampioen werd met Go-Ahead.

Mijn familie is vanaf de bouw van het stadion verbonden aan Go-Ahead. Mijn opa komt uit Engeland, uit een groot gezin. Ze verhuisden naar Drenthe, want in Engeland was de situatie uitzichtloos. De vader van mijn opa werd turfsteker, mijn opa trok later turfschepen van Drenthe naar de haven in Deventer. Via het Overijssels Kanaal. Mijn opa bleef in Deventer, ging wonen in Knutteldorp en kwam te werken bij de maatschappij Heidemij. Met Heidemij groef hij de grond onder het stadion uit; Go-Ahead speelde op dat moment op wat ‘de zes veldjes’ werden genoemd in de uiterwaarden. Mijn opa heeft het stadion mee helpen opbouwen.

Omdat Knutteldorp onder water was komen te staan, verhuisde hij met zijn gezin naar de Lange Zandstraat. Daar is mijn vader opgegroeid. Ik ben zelf van 1932 en ging vaak bij mijn vaders wedstrijden kijken. Ik mocht mee met Pa de Rooy, destijds voorzitter. Vraag me niet hoe die man van de voornaam heette, maar hij was een uitstekende voorzitter, knapte alles op. Toen ik zelf in het eerste van Go-Ahead voetbalde, kreeg ik van Pa de Rooy op mijn sodemieter als ik me niet voldoende had ingespannen. Ik was rechtsbuiten en kon onnoemelijk hard lopen. Mijn tactiek: de bal rechts langs de tegenstander spelen en er links voorbij rennen. Ik heb helaas maar één seizoen in het eerste gespeeld, rond 1950. Op een toernooi bij Ajax werd mijn knie in puin geschopt en was het einde verhaal.

Ik ben altijd supporter gebleven. Go Ahead betekent heel wat voor mij. Ik ben een geëmotioneerd mens. Toen de club twee jaar geleden promoveerde, was ik bij de huldiging op de Brink. Ik keek naar boven en zei ‘pa, ze zijn er weer!’. Mijn dochter deed hetzelfde: ‘Opa, Kowet is terug!’. Ik hoop van ganser harte dat ze niet degraderen.

H01G5675
Een prachtige foto van Jan Brookman (Middelste rij bukkend, links) in de jeugd van Go-Ahead. Hij is benieuwd naar zijn teamgenoten. Herken jij er één? Mail dan naar pers@ga-eagles.nl.

Vond je dit verhaal leuk? Stem dan via een like of een ‘deel’ op www.facebook.com/gaeagles of via een mail naar pers@ga-eagles.nl.

1e plaats (het verhaal met de meeste stemmen): Wedstrijdshirt van Go Ahead Eagles, plus foto op hout, beschikbaar gesteld door Drukwerkdeal.nl.
2e t/m 5e plaats: Foto op canvas, beschikbaar gesteld door Drukwerkdeal.nl.

Schermafbeelding 2015-05-01 om 20.21.53

Terug naar overzicht