adogae01

Go Ahead Eagles grossiert dit seizoen in wedstrijden met bijzondere verhalen. Het uitduel tegen ADO Den Haag (1-1) vormde daar geen uitzondering op. Aan de ene kant was er het jongensboek van Teije ten Den (hij kopte de 0-1 binnen), aan de andere kant was er de fout van de door het licht verblinde Erik Cummins.

Tegen Groningen was er de bizarre ommekeer in het noodweer, tegen Excelsior de penalty in de laatste seconde en de goal van doelman Cummins, tegen Willem II de dubbele hoofdrol van Bart Vriends (beslissende goal én rode kaart), met Go Ahead Eagles verveelt niemand zich. In Den Haag moest de formatie van Foeke Booy aantreden zonder vijf basiskrachten (Vriends, Türüc, Kolder, Schalk en De Sa) en leek het pardoes de winst te pakken. Maar opnieuw had een duel van de Adelaars een onverwacht plot.

adogae01

In de eerste helft was ADO sterker, agressiever en dreigender. Een buitenspelgoal van Jansen, na een wereldredding van Cummins, was een eerste waarschuwing. Booy zag hoe zijn team te timide startte, waarbij vlak voor het rustsignaal pas het eerste echte gevaar van Go Ahead kwam, een actie en schuiver van Jules Reimerink. In het zeer matig gevulde Kyocera Stadion was het vooral de verdienste van Cummins en het sterke centrale blok Jop van der Linden en Xandro Schenk dat er met 0-0 gerust kon worden.

Booy gaf zijn jongens mee dat er meer gevraagd werd en de wissel Teije ten Den voor Jules Reimerink gaf de kentering die zichtbaar werd na de pauze extra cachet. Ten Den sleurde, rende, kaatste en joeg of het een lieve lust was en werd onmiddellijk beloond. Een voorzet van Sven Nieuwpoort kopte hij via het hoofd van Timothy Derijck in het doel: 0-1.

adogae34

Met Lars Lambooij kwam een tweede sterke invaller en leek het wachten op de genadeklap, maar Fernando Lewis werd met een ultieme sliding gestuit en andere uitbraken misten net de perfecte afsluiting. Met de in de eredivisie debuterende Nick de Bondt voor Sander Duits (kramp) als laatste wissel leek het daadwerkelijk te lukken een driepunter naar Deventer mee te stelen, maar een hoge bal verraste Erik Cummins volledig. De man die Go Ahead eerder zo knap in het duel had gehouden, ging in de fout en Michiel Kramer profiteerde dankbaar. Over en weer kwamen nog kansen op een beslissende goal, maar de terechte 1-1 bleef op het bord, ook omdat er midden in een kansrijke uitbraak van Jeffrey Rijsdijk voor het eindsignaal werd gefloten.

 adogae24

Trainer Foeke Booy kon leven met de remise: “Dat Teije ten Den hier de 0-1 scoorde was fantastisch, een jongensboek. Ik heb begrepen dat Derijck hem nog opeiste, die goal, maar dat klopt niet, het was: Ten Den. En jammer dat onze keeper in de fout ging, hij heeft ons óók in de wedstrijd gehouden. Voor ons moreel is de 1-1 echter erg goed. We kwamen hier toch gehavend aan en hebben ons in de tweede helft in de wedstrijd gevochten, als een eenheid hebben we toen het juiste antwoord gegeven. Beide ploegen hebben ontzettend veel energie in de wedstrijd gestopt.”

Klik hier voor het fotoalbum van deze wedstrijd