Nieuws Algemeen

Alex Kroes neemt afscheid; Kees Vierhouten nieuwe grootaandeelhouder

Alex Kroes gaat Go Ahead Eagles vanaf 1 juli 2022 verlaten als actieve aandeelhouder. Zijn aandelen worden overgenomen door Kees Vierhouten, die daarmee de nieuwe grootaandeelhouder zal worden binnen de club met 90% van de aandelen in zijn bezit. De overige 10% van de aandelen blijven in handen van Hans de Vroome. Daarnaast behoudt de stichting het gouden aandeel van de club, waarin zaken als speelstad en clubkleuren zijn vastgelegd.

De KNVB dient nog wel toestemming te geven voor de aandelentransitie, maar hierbij verwacht Go Ahead Eagles geen problemen. Kees Vierhouten is namelijk momenteel al voor 30% aandeelhouder. Hij is hiervoor nog niet lang geleden door de KNVB gecontroleerd op diverse aspecten. De aandelenoverdracht wordt in dit stuk beschouwd door Alex Kroes, Hans de Vroome en Kees Vierhouten.

Alex Kroes: ‘Moeilijk, maar wel juist besluit’

“Ik kan me zo voorstellen dat dit bericht de nodige mensen zal verrassen”, trapt Alex Kroes af. “Ik voel me écht verbonden met de club en ik denk ook wel dat supporters en sponsoren dat de afgelopen jaren hebben ervaren. Maar een optelsom van redenen heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik dit moeilijke maar wel juiste besluit heb genomen.” Ruim drie jaar geleden kwam Alex Kroes aan boord als grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Niet lang na zijn aantreden presenteerde hij een plan hoe de club moest uitgroeien tot de nummer 14 van Nederland. Kroes: “Een aantal doelstellingen hieruit hebben we met z’n allen weten te behalen tijdens de afgelopen jaren, waarvan sommigen ook sneller dan verwacht. Financieel duurzaam zijn we vrij snel geworden; we boeken ondanks corona al drie jaar op rij een positief financieel resultaat. We zijn zelfs in november 2021 uitgeroepen tot financieel meest gezonde club van Nederland. Daarnaast hebben we een aantal mooie transfers weten te realiseren, en is de Voetbalacademie dankzij de niet-aflatende inzet van velen al heel erg verbeterd. Ik denk dat de academie nog twee tot drie jaar nodig heeft om echt te zijn waar hij moet zijn, dus die tijd moeten we het ook geven.”

Gisteren vond natuurlijk de huldiging plaats op De Brink, om de grote sportieve successen van de eerste selectie van de afgelopen twee jaar te vieren. “Sportief zijn we van nummer 23 (gemiddeld over de tien jaar vóór 2019) inmiddels nummer 13 geworden, zelfs één plek hoger dan in het plan stond”, zegt Kroes met een knipoog. “Maar die positie is natuurlijk nog zeker niet structureel, ook volgend seizoen zal het een uitdagende strijd worden om handhaving. Een belangrijke pijler onder structureel Eredivisieschap is de verdere verbouwing van het stadion, om op die manier de begroting duurzaam omhoog te kunnen laten gaan. Hier heb ik samen met diverse personen binnen de club keihard aan gewerkt, en ook de gemeente denkt en doet mee. Tegelijkertijd zal ook dit project nog zeker twee tot drie jaar in beslag nemen. Buiten de skyboxen die wel al dit jaar gebouwd kunnen worden.” Ondertussen kwam er de afgelopen maanden een aantal nieuwe kansen buiten Go Ahead Eagles op het pad van Alex Kroes. Dit zette hem aan het denken over zijn toekomst bij de club, in combinatie met de uitdagingen die er liggen aan de Vetkampstraat.

Netherlands: Alex Kroes And Jan Willem Van Dop

“Ik heb denk ik zeker mijn steentje bij kunnen dragen aan de ontwikkeling, met name op financieel en sportief vlak”, zegt hij. “Maar voor de uitdagingen die er nu aankomen – met name op stadionvlak – is misschien andere power nodig. En ik denk dat Kees Vierhouten meer power bezit om dit soort bouwprojecten van de grond te krijgen, hetgeen de club absoluut voor de lange termijn ten goede zal komen. Tegelijkertijd voelde ik dat ik gedurende de afgelopen maanden steeds meer oor kreeg voor de uitdagingen die elders op mijn pad kwamen. Die optelsom heeft uiteindelijk tot dit heel moeilijke, maar wel juiste besluit geleid.”

Het moeilijke van het besluit zit ‘m niet eens zozeer in het zakelijke, geeft Kroes aan. “Ik ben écht van deze club gaan houden. Toen ik in 2019 aantrad, had ik niet verwacht dat ik me zo snel en zo sterk onderdeel zou gaan voelen van deze club, ik dacht er wat zakelijker in te gaan staan.”

Netherlands: Alex Kroes And Jan Willem Van Dop

“Maar dat kan niet bij een club als deze. Bovendien hebben we natuurlijk vier historische seizoenen achter de rug: de onvoorstelbare ontknoping van 2019, het coronaseizoen 2019/2020 met de recordreeks meeste wedstrijden ongeslagen, de onverwachte promotie van 2021 en nu de handhaving in 2022… In vier jaar gebeurde genoeg voor een mensenleven.” Over het mensenleven van Kroes gesproken: waar vindt die een vervolg? “Zoals gezegd zijn er meerdere uitdagingen op mijn pad gekomen, met name in het voetbal. Ik denk dat een van die kansen gedurende het komende jaar zijn beslag gaat krijgen. Ik kan dat traject nu met de vrije hand een vervolg geven, aangezien de aandelenoverdracht dan heel goed geregeld is, en dit zo te zijner tijd zonder stress zal kunnen.”

Hans de Vroome: ‘Had geen betere match kunnen zijn’

Hans de Vroome spreekt vol lof over de rol die Alex Kroes de afgelopen jaren heeft gespeeld in de verdere ontwikkeling van Go Ahead Eagles. “Het is natuurlijk altijd even afwachten hoe zo iemand ‘van buiten’ bij de club past”, aldus De Vroome. “Maar ik denk oprecht dat er geen betere match had kunnen zijn. Ik betreur zijn vertrek dan ook ten zeerste, maar heb tegelijkertijd respect voor de keuze die hij maakt. Hij verlaat Go Ahead Eagles op een hoogtepunt, dat hij zelf mede heeft gecreëerd. Mooier kan in dat licht eigenlijk niet. Tevens ben ik erg blij dat de aandelen in handen blijven van iemand die de club écht een warm hart toedraagt. Ik denk dat de schatplichtigheid die Alex naar Go Ahead Eagles voelt, terugkomt in zijn besluit de aandelen aan Kees te verkopen. En niet te wachten op de hoogste bieder. Ook voor de club is Kees de beste keuze, omdat hij met zijn netwerk en kunde net als Alex iets extra’s kan toevoegen aan Go Ahead Eagles.”

Kees Vierhouten: ‘Lijn Kroes-De Vroome voortzetten’

Kees Vierhouten was de afgelopen jaren al op verschillende manieren betrokken bij Go Ahead Eagles. Als supporter, als hoofdsponsor (met Jumper De diersuper, een van de bedrijven waar hij eigenaar van is) en sinds januari 2021 als aandeelhouder. In laatstgenoemde rol gaat hij dus nu verder als grootaandeelhouder. “Allereerst wil ik Alex bedanken voor wat hij voor Go Ahead Eagles heeft betekend”, zegt hij. “Als club gaan we de lijn die Kroes en De Vroome hebben ingezet ook zeker doortrekken. Wat dat betreft is het natuurlijk ook erg belangrijk dat directieleden Jan Willem van Dop en Paul Bosvelt aanblijven. Net als Alex zal ik hen bijstaan waar ik kan. Er liggen voor iedereen die voor deze club actief is prachtige uitdagingen in het verschiet, waarbij ik me erop verheug daarin op welke manier dan ook een rol te kunnen vervullen. Alles om samen die stijgende lijn door te trekken.”

Terug naar overzicht