“Ze waren er snel bij en het is een fantastische club.” Eén plus één is twee, wil hij er maar mee zeggen. Als Alexander Bannink (29) op het veld net zo doelgericht is als erbuiten met zijn antwoorden, komt het helemaal goed. De aanvallende middenvelder tekent voor een jaar met een optie voor nog een seizoen bij Go Ahead Eagles.

Zes jaar speelde hij voor FC Emmen, met een uitstapje van anderhalf jaar bij De Graafschap ongeveer in het midden. Twee seizoenen geleden was Bannink een van de steunpilaren in het Drentse elftal dat een historische promotie afdwong. Afgelopen seizoen in de Eredivisie twintig basisplaatsen in het team dat vriend en vijand verraste met een even soevereine als knappe handhaving.

“Toch had ik deze voorbereiding het gevoel dat ik klaar was bij FC Emmen”, vertelt Bannink. “En ik denk dat dat andersom ook wel het geval was. Ik wilde een nieuwe uitdaging en ben heel blij die nu te vinden bij Go Ahead Eagles. De technisch manager en trainer lieten in de gesprekken echt doorschemeren me graag te willen hebben. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor een voetballer.”

Tekst gaat verder onder foto.

Alexander Bannink wordt tijdens een oefenwedstrijd in Terwolde op de huid gezeten door Jeff Stans. (Foto: Erik Pasman)

Landkaart
Zou je de carrière van Alexander Bannink uittekenen op een landkaart van Nederland, dan blijft 80 procent verstoken van pennenstreken. FC Twente, Heracles Almelo, PEC Zwolle, De Graafschap, FC Emmen en nu Go Ahead Eagles: allen gelegen in een kluitje van Oost-Nederland. Toeval? “Ik denk het niet. Het waren de clubs die zich voor mij meldden gedurende mijn carrière. Maar tegelijkertijd kan ik het beste aarden bij clubs in deze regio.”

Het levert hem een unicum op: als allereerste voetballer ooit kan Bannink binnenkort ‘kwartet!’ uitroepen als het gaat om competitieduels bij profverenigingen uit Overijssel. “Mooi, alleen al daarvoor is dit een uitstekende overstap”, zegt de dynamische middenvelder met een knipoog.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Flow
Met PEC Zwolle (kampioen) en FC Emmen wist de geboren Oldenzaler eerder al promotie af te dwingen naar het hoogste niveau. Wat is het geheim van een goede prestatie in de Eerste Divisie? “Dat je het teambelang vooropstelt, en verder geen poespas. Alleen dan kan je in een flow komen. Een Eerste Divisie-seizoen is lang, dus je moet ook niet in paniek raken als het even minder gaat. Ook dan moet je je doel – de Play-Offs – voor ogen houden.”

Cijfers
Technisch manager Paul Bosvelt noemt de ervaring van Bannink als een van de redenen van het aantrekken van de middenvelder. “Hij is verder een allround middenvelder met veel dynamiek, diepgang en scorend vermogen. Dat laatste wordt bevestigd door zijn cijfers van de afgelopen jaren; telkens minstens tien goals in de Eerste Divisie. Alexander is precies het type middenvelder waar we naar op zoek waren. Mooi dat die zoektocht met zijn komst voltooid is.”


Foto: Erik Pasman