Drie van de vier jeugdteams van Go Ahead Eagles verloren vanmiddag hun voorlaatste competitiewedstrijd van de eerste seizoenshelft. In Hengelo was FC Twente O19 in de Eerste Divisie te sterk voor Go Ahead Eagles Onder-19, terwijl Go Ahead Eagles Onder-17 op bezoek bij AFC O17 aan het kortste eind trok. In de Eredivisie-laag verloor Go Ahead Eagles Onder-13 van koploper ADO Den Haag O13. Alleen Go Ahead Eagles Onder-15 won in de Tweede Divisie D van Drachtster Boys O15.

Onder-19 kijkt door uitslag heen
Go Ahead Eagles Onder-19 verloor in de Eerste Divisie met 5-1 op bezoek bij FC Twente O19. “De eerste helft hebben we weinig weggegeven, maar ook weinig gecreëerd”, constateerde O19-trainer Jan Kromkamp. “De enige twee kansen die FC Twente kreeg, werden ook gelijk in twee doelpunten omgezet. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, gingen we steeds beter voetballen.” Vlak na rust werd het 3-0, nadat FC Twente O19 een verkeerde terugspeelbal aan Eagles-zijde onderschepte. Daarna was het de beurt aan Go Ahead Eagles Onder-19. Na een goede actie van Olaf Kok kwam het oudste jeugdteam van de Voetbalopleiding via een geweldige goal van Samuel Wakana terug tot 3-1. Kromkamp: “Vervolgens heb ik een aantal mooie aanvallen gezien. We maakten de goede keuzes en de jongens werkten keihard.”


 
Desondanks liepen de Tukkers uit naar 5-1. Kromkamp kijkt echter door de uitslag heen. “Andere trainers gaan misschien uit hun dak na zo’n nederlaag, maar dat vind ik altijd van die typische ‘containertaal’. Ik zie namelijk spelers die goed voetballen en zich individueel ontwikkelen. Ook vandaag. En dan zien we uiteindelijk wel wie het eerste elftal halen. De wedstrijd van vandaag is slechts een momentopname. Als jongens de juiste werklust en passie blijven tonen, kunnen ze over anderhalf jaar betere spelers zijn dan hun tegenspelers die misschien momenteel individueel iets verder zijn.”

Off-day voor Onder-17 in Amsterdam
Go Ahead Eagles Onder-17 had in de Eerste Divisie weinig in te brengen tegen AFC O17 en verloor in Amsterdam met 5-0. “Ik ben toch wel enigszins geschrokken van wat wij vandaag op de mat hebben gelegd”, zei O17-trainer Uǧur Yildirim. “Het was echt een heel slechte wedstrijd van onze kant. AFC was overduidelijk de betere partij en heeft de zege gewoon dik verdiend.” De nederlaag van zijn team was volgens Yildirim niet te wijten aan het voetballende gedeelte. “Spelers mogen verkeerde passes geven, slecht spelen of bij wijze van spreken duizend keer de bal verliezen. Maar waar een jeugdspeler van Go Ahead Eagles altijd over moet beschikken, is de absolute wil om te winnen. Dat moet een eerste vereiste zijn als je het uiteindelijk bij Go Ahead Eagles tot profvoetballer wilt schoppen.” Die wil om te winnen zag Yildirim wel terug bij tegenstander AFC. “Dat was bijvoorbeeld te zien aan de manier waarop zij de persoonlijke duels ingingen. Of de wijze waarop de spelers van AFC er nog een ultieme sliding uitgooiden in een uiterste poging om een corner te voorkomen. Dat was vandaag het grootste verschil tussen beide teams.”


 
Onder-15 weer terug aan kop
Go Ahead Eagles Onder-15 won vandaag op sportpark De Muggert in Wesepe met 3-0 van Drachtster Boys O15. “We speelden een moeizame eerste helft en gingen met 0-0 de rust in”, zag O15-trainer Tristan Berghuis. “Dat lag vooral aan het lage tempo waarin we speelden. We vergaten bijvoorbeeld om snel een vrije trap te nemen of snel in te gooien om vaart in de wedstrijd te houden en de tegenstander stuk te spelen.” Daar lag ook de sleutel voor de tweede helft, want na rust speelde Go Ahead Eagles Onder-15 in een beduidend hoger tempo. “De tweede helft speelden we heel erg goed”, vond Berghuis. “Al had dat ook deels te maken met Drachtster Boys. In het begin legden ze nog heel veel energie in de wedstrijd, maar na rust helft sloeg de vermoeidheid toe. De score had dan ook hoger kunnen uitvallen dan 3-0.”

Berghuis genoot echter vooral van de intentie waarmee zijn team op het veld stond. “Hoogtepunt van de wedstrijd was het lobje van Robbin Weijenberg, die onze derde treffer scoorde en daarmee voor een mooi slotstuk van het duel zorgde.” Door de afgelasting van de wedstrijd van FC Groningen O15 nam Go Ahead Eagles Onder-15 de koppositie in de Tweede Divisie D voorlopig over van de noorderlingen.


 
Veldspel Onder-13 gelijkwaardig aan lijstaanvoerder
In de Eredivisie-laag stuitte Go Ahead Eagles Onder-13 op koploper ADO Den Haag O13. Het team van O13-trainer Jip Ellenbroek verloor met 0-4. “Toch ben ik heel tevreden”, aldus Ellenbroek. “Eerder dit seizoen verloren we met 6-0 van ADO Den Haag en was het onderlinge kwaliteitsverschil heel erg groot. Maar vandaag was ons veldspel gelijkwaardig aan de tegenstander en was het verschil op de ranglijst voetballend gezien niet zichtbaar.” De eerste speldenprikjes waren van Go Ahead Eagles Onder-13, maar de Hagenaars kwamen in de 18e minuut op voorsprong. “De eerste de beste keer dat ADO bij ons in de zestien kwam, was het raak”, zag Ellenbroek. “Vervolgens verscheen hun spits alleen voor onze keeper, doordat onze centrale verdediger weggleed. Twee kansen, twee goals. Maar onze manier van spelen zag er goed, fris en scherp uit.”

In de tweede helft viel een vrije trap van ADO Den Haag enigszins ongelukkig binnen en werd het daarna ook nog 0-4. Ellenbroek: “Jammer, maar ik heb onze spelers de complimenten gegeven voor het frisse veldspel. We voetbalden ons op eigen helft goed onder de druk van ADO Den Haag uit, maar hadden alleen te weinig stootkracht op de helft van de tegenstander. Maar er zit echt veel voetbal in dit team en dat is het allerbelangrijkste in deze leeftijdscategorie.”


 
Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie: FC Twente O19 – Go Ahead Eagles O19 5-1 (2-0)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Samuel Wakana.

Eerste Divisie: AFC O17 – Go Ahead Eagles O17 5-0 (3-0)

Tweede Divisie D: Go Ahead Eagles O15 – Drachtster Boys O15 3-0 (0-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot, Bruno van den Dungen, Robbin Weijenberg.

Eredivisie laag: Go Ahead Eagles O13 – ADO Den Haag O13 0-4 (0-2)