Jarenlang was hij op de tribune te vinden om ‘zijn’ Go Ahead Eagles aan te moedigen. Sinds 2010 zit Henny Meyerink als clubfotograaf op het veld in De Adelaarshorst, op een paar meter van de spelers én zijn mede-supporters.

Henny, wat betekent Go Ahead Eagles voor jou?
“Vanaf mijn zevende levensjaar kom ik al in De Adelaarshorst, destijds zat ik nog met mijn vader op de hoofdtribune. Altijd samen op de fiets naar het stadion, totdat ik vanaf mijn elfde alleen naar de wedstrijden van Go Ahead Eagles ging. Eerst belandde ik in het welbekende ‘kippenhok’ en vervolgens op de tribune aan de Brinkgreverweg. De jaren daarna heb ik op veel vakken gezeten, haha. Maar om terug te komen op de vraag: ik ben al heel lang supporter. Go Ahead Eagles vormt een roodgele draad in mijn leven. Al bijna mijn hele leven zit ik in het stadion en bezoek ik zowel de thuis- als uitwedstrijden.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Tegenwoordig ben je niet alleen maar supporter.
Nee, klopt. Sinds 2010 ben ik als fotograaf actief bij de wedstrijden van Go Ahead Eagles. Destijds wilden ze bij de Supportersvereniging hun website vernieuwen en daar horen ook mooie foto’s bij. Daarnaast maak ik als clubfotograaf ook foto’s voor Go Ahead Eagles zelf. Het was wel even wennen om de overstap naar het veld te maken. Als fanatiek supporter moet je je langs de lijn toch een beetje inhouden, haha. Vrienden en familie vragen zich altijd af of ik het niet mis om op de tribune te staan. Natuurlijk mis ik dat, maar aan de andere kant is het ook bijzonder om op het veld te staan. Bovendien vergoeden de reacties op mijn foto’s een hoop.”

Wat maakt het fotograferen zo speciaal?
“Je staat als fotograaf altijd vooraan en dat is toch bijzonder. Als iemand scoort of de spelers lopen een ereronde, dan kun je ze bij wijze van spreken aanraken. Het was ook erg speciaal om beide promoties als supporter en fotograaf mee te maken, zeker in 2013. Na zoveel jaar Eerste Divisie maakten we de overstap naar de Eredivisie en dan sta je op de Brink feest te vieren tussen de supporters en ondertussen foto’s te schieten. Die foto’s heb ik jaren later nog eens teruggekeken op Facebook en die beelden blijven uniek. Het feest op de Brink, waar toen ook nog veel mensen bij waren die ons inmiddels zijn ontvallen, was echt onvergetelijk.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Je combineert het fotografen met je werk.
“Ja, ik werk vijf dagen in de week als logistiek medewerker. Er gaat natuurlijk veel tijd in zitten, maar ik kan het altijd zo plannen dat ik op vrijdagavond bij de wedstrijden ben. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, een bekerwedstrijd tegen een amateurclub bijvoorbeeld, maar over het algemeen laat ik geen wedstrijd schieten. Bijkomend voordeel van mijn hobby is dat ze op mijn werk weleens vragen of ik een fotootje wil maken. Nou, geen enkel probleem natuurlijk!”

Op welke foto’s ben je het meest trots?
“Dat is een lastige keuze. Foto’s van doelpunten zijn natuurlijk mooi, maar ook het juichen na een doelpunt. Uitbundigheid bij supporters vind ik heel mooi én belangrijk op foto’s. Ik probeer in mijn foto’s dan ook een combinatie van supporters en spelers te maken. Ik heb ooit eens twee mooie foto’s van Jarchinio Antonia geschoten. De een was in het duel met Heracles Almelo, dat uiteindelijk gestaakt werd. Het regende toen heel hard, waardoor het op de foto lijkt alsof hij op een surfboard staat. Dat vind ik echt een mooie foto geworden. Antonia scoorde ook een keer namens Go Ahead Eagles tegen NAC Breda en op die foto ben ik ook erg trots.”

De favorieten van Henny


(Foto: Henny Meyerink)
 

(Foto: Henny Meyerink)