B1 KAMPIOEN

Go Ahead Eagles B1 was al kampioen, maar gaf de vorige week behaalde titel zeer veel glans door op sportpark de Zandweerd met 11-0 te winnen van Sparta Enschede. De grootste uitslag van dit seizoen, en de best denkbare voorbode op de huldiging.

B1 KAMPIOEN
Bij een kampioenschap hoort natuurlijk een groepsselfie. (Foto: Erik Pasman)

Gouden medailles, rode rozen, taart en speciale kampioensshirts waren er voor de B-junioren. ‘Kampioenen olé olé’, ‘We are the champions’ en André Hazes schalden door het clubhuis van Sallandia. Het begin van een feestelijke zaterdag, want later die middag zou ook de A1 zich tot kampioen kronen.

B1-trainer Kick Maatman, die vorige week op deze website al uitgebreid terugblikte op het voorbije seizoen, zag de 11-0 zege als de ultieme bevestiging dat zijn elftal is gegroeid. “We hadden lang moeite met scoren, maar vandaag ging dat duidelijk makkelijk.” Zijn team stroomt door naar de derde divisie. “Ik denk niet dat het niveau daar heel veel hoger ligt”, zei Maatman. “Maar we zullen hoe dan ook meer betere ploegen tegenkomen.”

John Oude Wesselink, samen met Henk ten Cate founding father van de voetbalopleiding van Go Ahead Eagles, deelde de medailles uit. “De laatste keer dat ik zelf kampioen was? Dat is lang geleden. Ik hoopt dat deze jongens ervan genieten, van het wij-gevoel. De B1 en de A1 gaan nu naar de derde divisie, de C1 naar de eerste divisie. Het gaat ons in de eerste plaats om opleiden. Om dat ene ventje dat er op alle niveaus bovenuit steekt. Wij hebben zestig jeugdspelers, het percentage dat doorstroomt ligt heel laag.”

Waar andere bvo’s veelal twee jeugdelftallen hebben per leeftijdscategorie, kiest Go Ahead Eagles bewust voor één team. “Het gaat ons puur om kwaliteit”, verduidelijkt Oude Wesselink. “Wij stimuleren altijd de individuele actie. Ik heb vandaag een aantal mooie acties gezien. De B1 heeft grote stappen gemaakt, de A1 beschikt over veel kwaliteit en de C1 presteert boven verwachting. Het streven van deze club moet zijn dat dertig procent van de hoofdselectie bestaat uit eigen jeugd.”

B1-spelers Sjors van den Hoogen droomt van voetballen in een kolkende Adelaarshorst. “Go Ahead Eagles is een echte volksclub met een mooi sfeertje”, zegt hij na de huldiging van zijn team. “Ik heb ook bij Twente en Vitesse gevoetbald, maar bij Eagles is meer ruimte voor lol en gezelligheid.” Van den Hoogen – alias Koen Kampioen, naar de hoofdrol in een tv-serie die hij vertolkte – was de voorbije maanden aanvoerder, maar heeft de band weer afgestaan aan eerste keus Sam Beukema, terug van blessureleed. “Sam en ik zijn goede vrienden dus dat gun ik hem.” Over het afgelopen seizoen: “We hebben een mooi jaar goed afgesloten. Alleen jammer dat we de bekerfinale niet hebben gehaald, maar daar gaan we volgend jaar verandering in brengen.”

Karakteristiek:

Go Ahead Eagles B1 – Sparta Enschede B1 11-0 (4-0). Doelpunten GAE: Giovanni Büttner 5, Muhammed Bayrakçi, Abdullah Bayrakçi, Sam Beukema, Joost Brouwer, Yannick der Vries, Brandon Hartsuiker.