Toen Niels Wellenberg (32) als 19-jarige de overstap maakte van de A1 naar het eerste van GA Eagles, deed hij dat contractloos. Drie jaar later trok hij de deur van de Adelaarshorst echter als een zeer waardevolle rechtsback achter zich dicht… Woensdag is hij Matchlegend bij het bekerduel met FC Twente.

Hoe is het met je?
,,Ja, uitstekend. Ik ben nu voornamelijk huisman, en volg daarnaast een opleiding tot meubelmaker. Ook tijdens mijn voetballoopbaan maakte ik al meubels en kunstwerken, maar nu zou ik het leuk vinden er ook op werkgebied iets mee te doen. Onze jongste gaat binnenkort naar school, dus heb ik er ook iets meer tijd voor.”

Wat weet je nog van het begin van je carrière?
“Ik kwam binnen in de C1 van Go Ahead Eagles in een erg leuke lichting met onder meer Demy de Zeeuw, Jesse Schotman en Ugur Yildirim. We bleven steeds bij elkaar, tot en met de A1. Ik had niet het talent van de andere jongens, maar door hard te werken mocht ik steeds blijven. Na de A mocht ik zonder contract doorstromen naar het eerste. Door een blessure maakte ik mijn debuut en bleef ik spelen. Toen kreeg ik wel een contract. Na drie jaar werd ik opgepikt door Twente. Zij hadden Kromkamp en Yildirim aan zich voorbij zien gaan en dachten: nu nemen wij een keer een Eagles-talent. Bij Twente heb ik een mooie tijd gehad, met spelen in de top van Nederland en Europees voetbal. Ik was altijd een beetje de twaalfde man: stond zo nu en dan in de basis, maar als ik dan geblesseerd raakte – en dat gebeurde vaker dan ik wilde – had ik niet genoeg kwaliteit om mijn basisplek te heroveren.”

Voor wie ben je woensdagvanavond?
“Voor Go Ahead Eagles natuurlijk! Met Twente heb ik niet zoveel meer; bij GA Eagles heb ik een seizoenkaart op de IJsseltribune. Heerlijk eens in de twee weken genieten van een wedstrijdje ‘Kowet’. Ik hoop, net als tegen Feyenoord, op een stunt vanavond. Ik ga voor 1-0. Bekeravonden in de Adelaarshorst hebben toch iets extra’s. Een lekker vol stadion, een goede sfeer en samen strijden voor de zege.”

Heb jij je kaarten voor Go Ahead Eagles-FC Twente al binnen? Kopen kan nog steeds bij de Primera Ticketboxverkooppunten! Lees hier meer.