Met vier bekerwedstrijden begon vandaag officieel het seizoen 2019/2020 voor de jeugdteams van Go Ahead Eagles. Onder-19 en Onder-17 schoten uit de startblokken met riante zeges tijdens hun eerste wedstrijd in de poulefase van het bekertoernooi. Voor Onder-15 en Onder-13 begon gelijk de knock-outfase. Onder-15 plaatste zich voor de volgende bekerronde; Onder-13 verloor en is ‘uitgebekerd’.

Onder-19 ruim langs streekgenoot

Sportpark Zuiderlaan in Twello was het decor voor de eerste bekerwedstrijd van Go Ahead Eagles Onder-19. Het team van trainer Erik Zandstra, dit seizoen uitkomend in de Tweede Divisie, had geen moeite met Hoofdklasser csv Apeldoorn O19. De streekgenoot werd met ruime cijfers bedwongen tijdens het eerste duel in de poulefase van het bekertoernooi: 8-1.

Tekst gaat verder onder foto.


 
“Alleen de eerste twintig minuten ondervonden we de nodige tegenstand”, zag Zandstra, die met zijn team halverwege de eerste helft aan de drinkpauze begon met een 1-1 tussenstand op het scorebord. “Tijdens de drinkpauze heb ik aangegeven dat het allemaal net iets zorgvuldiger moest. Dat pakten de jongens goed op.” Binnen vier minuten werd er vier keer gescoord door Onder-19, waardoor 5-1 de ruststand was. “Dat was onze beste fase. In de tweede helft ontbrak bij ons de echte scherpte, omdat de wedstrijd al een gelopen koers was. Desondanks vind ik dat we volwassen hebben gespeeld en dat is iets wat ik graag zie bij jongens in deze leeftijdscategorie.”

De aankomende twee zaterdagen ontmoet Onder-19 met WHC O19 (uit) en Sportclub Deventer O19 (thuis) de andere twee opponenten in de poulefase van het bekertoernooi.

Net geen ‘tien, tien, tien’ voor Onder-17

Ook voor Go Ahead Eagles Onder-17, evenals het oudste jeugdteam uitkomend in de Tweede Divisie, begon het seizoen 2019/2020 officieel met een bekerwedstrijd op sportpark Zuiderlaan in Twello. Het werd net geen ‘tien, tien, tien’ voor het team van O17-trainer Uǧur Yildirim: 9-0 tegen Hoofdklasser DOS Kampen O17. “Enerzijds was het een wedstrijd met weinig weerstand voor ons”, zag Yildirim. “Anderzijds hebben onze jongens wel gewoon hun taken goed uitgevoerd in het veld. Bij vlagen heb ik heel mooi voetbal gezien, maar er waren ook momenten dat we slordig waren. De uitslag is prima en we hebben voldoende gebracht. Al vind ik ook dat we in wedstrijden met minder weerstand de lat best nog wat hoger mogen leggen voor onszelf.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De volgende poulewedstrijd in het bekertoernooi speelt Go Ahead Eagles Onder-17 op woensdag 11 september tegen v.v. Hattem O17 (uit). Het derde (en laatste) pouleduel is op zaterdag 14 september tegen BWO O17 (uit).

Onder-15 overtuigt in Noord-Limburg

Voor Go Ahead Eagles Onder-15, dat afgelopen seizoen naar de Eerste Divisie-laag promoveerde, was het vandaag gelijk erop of eronder in de voorronde van het bekertoernooi, die volgens het knock-outprincipe werd gespeeld. Tegenstander was VVV-Venlo O15, dat dit seizoen één niveau hoger acteert (Eerste Divisie-hoog) en onlangs op een toernooi nog met 1-0 te sterk was voor het team van O15-trainer Tristan Berghuis. Onder-15 won in Noord-Limburg echter overtuigend met 0-3 van de Venlonaren.

Tekst gaat verder onder foto.


Bruno van den Dungen scoorde vandaag twee keer voor Go Ahead Eagles Onder-15 tegen VVV-Venlo O15. (Foto: Erik Pasman)

“We begonnen fris, agressief en met veel beweging en druk naar voren”, zag Berghuis. “Met lopende mensen in de diepte wisten we optimaal gebruik te maken van de ruimte die er achter hun defensie lag. Eigenlijk was het jammer dat onze voorsprong in de rust ‘slechts’ 0-1 was.” In de tweede helft werd de marge echter alsnog opgeschroefd naar drie treffers. “Door gelijk druk te zetten bij balverlies en twee doelpunten in de eerste tien minuten na rust liepen we uit naar een 0-3 overwinning”, constateerde Berghuis tevreden. “Al met al een mooi resultaat en een goede start van het seizoen.”

Geen scheepsrecht voor Onder-13

Driemaal recht was vandaag geen scheepsrecht voor Go Ahead Eagles Onder-13. Het team van O13-trainer Jip Ellenbroek verloor tijdens de voorbereiding al twee keer van FC Emmen O13 en moest ook in de voorronde van het bekertoernooi zijn meerdere erkennen in de Drenten: 2-4.

“We begonnen goed aan de wedstrijd”, vond Ellenbroek. “FC Emmen probeerde ons vroeg onder druk te zetten, maar daar wisten we ons prima onder uit te voetballen.” De openingstreffer van de Drenten viel door een kopbal uit een vrije trap. “Corners en vrije trappen zijn nog wel een aandachtspunt voor ons team”, constateerde Ellenbroek, die vervolgens een mindere fase van zijn ploeg zag. Doelman Thijs Smink hield Onder-13 in die periode met een paar reddingen op de been en Jesse Wijnstok wist zelfs de gelijkmaker te produceren. Kort voor rust kwam FC Emmen O13 echter opnieuw op voorsprong: 1-2.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Carlo Bruil)

Na de 1-3 van de Drentse ploeg en de 2-3 van opnieuw Jesse Wijnstok stonden er in de tweede helft nog twintig minuten op de klok om de gelijkmaker te forceren. Ellenbroek: “We hielden de tegenstander goed onder druk en waren continu op de helft van Emmen te vinden. Zonder tot echt grote kansen te komen overigens, maar de 3-3 hing wel in de lucht. Helaas viel de bal steeds net niet goed.” Eén minuut voor tijd scoorde FC Emmen O13 nog wél een keer, waardoor er voor Onder-13 een einde kwam aan het bekertoernooi. “Desondanks ben ik tevreden over het vertoonde spel, want Emmen heeft gewoon een goede ploeg en bovendien heb ik vandaag een strijdend Go Ahead Eagles gezien”, aldus Ellenbroek.

Wedstrijdkarakteristieken

Bekerwedstrijd (poulefase):
Go Ahead Eagles Onder-19 – csv Apeldoorn 8-1 (5-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Coen Temminck (3), Mike Cyubahiro (2), Don Gambier (2), Tayrell Wouter

Bekerwedstrijd (poulefase):
Go Ahead Eagles Onder-17 – DOS Kampen 9-0 (4-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot (5), Stan ter Haar (3), Jordy Halfwerk

Bekerwedstrijd (voorronde):
VVV-Venlo Onder-15 – Go Ahead Eagles Onder-15 0-3 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (2), Ibrahima Kouyate

Bekerwedstrijd (voorronde):
Go Ahead Eagles Onder-13 – FC Emmen Onder-13 2-4 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Jesse Wijnstok (2)