Benutte strafschop velt vonnis over NAC Breda: 1-0

Go Ahead Eagles heeft vanmiddag in De Adelaarshorst een zwaarbevochten zege op NAC Breda geboekt. In een kansenarm duel leek het lange tijd bij een doelpuntloos gelijkspel te blijven, maar een kwartier voor tijd werd er alsnog gescoord. Maarten Pouwels werd onderuit gehaald in het zestienmetergebied, waarna captain Jeroen Veldmate vanaf de strafschopstip voor de enige treffer van de middag tekende: 1-0.

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en NAC Breda kwam moeizaam op gang. En niet alleen omdat het aanvangstijdstip met een kwartier werd verschoven naar 14:45 uur om gestrande NAC-supporters de kans te geven om tijdig in De Adelaarshorst te zijn. De eerste drie kwartier leverden nauwelijks arbeid op voor de doelmannen van beide teams.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Pas na ruim twintig minuten viel de eerste doelpoging van Eagles-zijde te noteren. Martijn Berden trok vanaf de linkerkant naar binnen en vuurde met rechts, maar de bal verdween recht in de handen van NAC-doelman Nick Olij. De Bredanaars konden daar lange tijd weinig tegenover stellen. Totdat Arno Verschueren kort voor rust in kansrijke positie voor het Eagles-doel verscheen. De NAC-captain raakte de bal echter niet goed, waardoor het leder naast de veste van Hobie Verhulst rolde.

Met Adrian Edqvist voor Martijn Berden kwam Go Ahead Eagles uit de kleedkamer voor de tweede helft. De Zweed liet zich gelijk gelden door langs zijn tegenstander te snellen, de achterlijn de halen en de bal terug te leggen richting Jaroslav Navrátil, die moest toezien hoe een NAC-verdediger net iets eerder bij de bal was om te ruimen. Halverwege het tweede bedrijf had Verschueren de openingstreffer voor de Brabanders op zijn schoen. De aanvoerder van NAC Breda ontving de bal achter de Eagles-defensie en loste een schot, maar Verhulst hield Go Ahead Eagles met een prima redding op de been.

Hét moment van de wedstrijd was de penalty die Go Ahead Eagles in de 75e minuut mocht nemen nadat invaller Maarten Pouwels kort daarvoor was gevloerd in het zestienmetergebied. Eagles-captain Jeroen Veldmate schoot onberispelijk raak. Omdat Jordan van der Gaag (schot over) en Pele van Anholt (schot in zijnet) niet bij machte waren om de Bredase gelijkmaker op het scorebord te zetten, boekte Go Ahead Eagles een zwaarbevochten zege op NAC Breda en is de ploeg van Jack de Gier inmiddels 22 officiële wedstrijden op rij ongeslagen.

Go Ahead Eagles – NAC Breda 1-0 (0-0)
75. Jeroen Veldmate 1-0 (strafschop)

Scheidsrechter: De heer Kooij
Toeschouwers: 8.855
Gele kaart: Nick Olij, Pele van Anholt, Jan Paul van Hecke, Yassin Azzagari, Huseyin Dogan (allen NAC Breda)

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Jenthe Mertens, Gino Bosz, Jeroen Veldmate, Elso Brito; Maël Corboz, Alexander Bannink (85. Zakaria Eddahchouri), Elmo Lieftink; Jaroslav Navrátil, Antoine Rabillard (71. Maarten Pouwels), Martijn Berden (46. Adrian Edqvist).

NAC Breda: Nick Olij; Robin Schouten, Jan Paul van Hecke, Roger Riera, Pele van Anholt; Arno Verschueren, Yassin Azzagari (78. Sydney van Hooijdonk), Mounir El Allouchi; Luka Ilic, Huseyin Dogan, Jordan van der Gaag.