Go Ahead Eagles is een club in beweging. Zowel voor als achter de schermen gebeurt er altijd wat op de burelen van De Adelaarshorst. In hun blogs nemen afwisselend technisch manager Dennis Bekking (technisch) en voorzitter Edwin Lugt (algemeen) lopende zaken met jullie door. Vandaag aflevering 6, geschreven door Edwin Lugt.

Afgelopen zondag speelden we de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Sparta. Na afloop ging het over de nederlaag, de degradatie, het debuut van Givan Werkhoven en Patrick Maneschijn, het afscheid van Sander Duits, maar ook over de veldbetreding van twee jongens. In de slotfase van de wedstrijd kwamen zij het veld op.

De jongste van de twee zocht al gauw de catacomben op; de oudere probeerde zijn verblijf op het speelveld wat op te lengen door een kat- en muisspel aan te gaan met een steward. Door kordaat handelen van de desbetreffende steward hoefde de wedstrijd maar kort te worden stilgelegd. Kordaat handelen, waarbij de jongen weliswaar ferm ten val werd gebracht maar waarvan hij – zoals hij later ook meermaals aangaf – geen enkele pijn voelde. Niet tijdens het moment en niet naderhand. Sterker nog, de betrokken steward bood hem even later in de catacomben een glaasje water aan om een beetje van alle consternatie te bekomen. Hierna volgde een handdruk en een afscheid, aangezien de steward weer terug ging naar zijn sector.

Eind goed, al goed wat de steward betreft, zou je zeggen. Maar blijkbaar niet voor een behoorlijk groot aantal individuen, vooral op social media en in de media, zoals gisteren nog op tv bij Voetbal Inside. Als club betreuren we ontzettend dat de betrokken steward zeer negatieve en zelfs agressieve reacties heeft ontvangen. Als club staan wij volledig achter hem en achter zijn kortdate handelen op het moment zelf. Waarbij niemand – ik herhaal: niemand – ook maar enigszins pijn of moeilijkheden heeft ondervonden.

Hopelijk hoeven we niemand eraan te herinneren dat we nog een voorwaardelijke straf van een wedstrijd zonder publiek open hebben staan voor veldbetreding. Het moge helder zijn dat de gevolgen van een dergelijke straf in ieder opzicht zeer schadelijk zouden zijn.

In het verlengde hiervan tot slot het volgende: het merendeel van de negatieve en/of agressieve reacties richting de steward is gelukkig niet afkomstig van Go Ahead Eagles-fans. Wel hadden veel reacties vanuit onze achterban de strekking: ach, moet toch kunnen? Is toch leuk: twee jongens op het veld tijdens de wedstrijd? Het antwoord daarop is: nee. En dan hebben we het niet alleen over de voorwaardelijke straf die boven ons hoofd hangt, of een losse boete die we ervoor kunnen krijgen. Veldbetreding is niet voor niets verboden, voor jong en oud. Het veld is het domein van de spelers, die volledig gefocust moeten kunnen zijn op de wedstrijd. Als we daarbij zeggen dat twee jongens op het veld schattig en leuk is, waar trekken we dan de grens? Moet het tot 15 jaar wel toegestaan zijn? Onzin natuurlijk.

Dank voor het lezen van deze blog en graag tot de volgende.

Groet,
Edwin Lugt