Go Ahead Eagles is een club in beweging. Zowel voor als achter de schermen gebeurt er altijd wat op de burelen van De Adelaarshorst. In hun blogs nemen afwisselend technisch manager Dennis Bekking (technisch) en voorzitter Edwin Lugt (algemeen) lopende zaken met jullie door. Vandaag aflevering 4 van de hand van Edwin Lugt.

Graag kom ik even terug op het artikel over Sander Duits in de papieren editie (het digitale artikel verschilt hiervan) van de Stentor van vanochtend. ‘Afwezigheid Sander Duits smet op finale geslaagd boekenproject’ staat er te lezen in de kop, waarna de intro wordt gevormd door de zin: ‘Massaal boegeroep (dikgedrukt) klinkt op Sportpark Rielerenk als blijkt dat Eagles-aanvoerder Sander Duits training boven het eindfeest van een leesbevorderingsproject verkiest’.

Het artikel gaat om de finaleochtend van Scoor een Boek!, een programma van de Bibliotheek Deventer, Rijnbrink, Sportbedrijf Deventer en Go Ahead Eagles, dat kinderen stimuleert (nog) meer te gaan lezen. De afgelopen weken werden 700 basisschoolleerlingen uit Deventer op allerlei manieren getriggerd om in de boeken te duiken. Dit resulteerde in 4780 extra gelezen boeken, sinds de start van het programma in februari.

Ambassadeur van het programma is Sander Duits. Sander heeft op verschillende momenten met veel plezier vele uren in het programma gestoken. Zo heeft hij twee opnamedagen gedaan voor promotievideo’s en was hij bij de aftrap en een tussenmoment aanwezig. Nogmaals: dit met alle plezier van de wereld.


De cover van de nieuwe Kleuren van Juweel waarop Sander Duits poseert met mede-ambassadeur Jesse. (Ontwerp: ZPress/Foto: Evert van de Worp)

Sander was vanuit zijn oprechte betrokkenheid bij Scoor een Boek! ook graag bij het finalemoment van gisterochtend aanwezig geweest. Toen deze datum werd vastgesteld, werd echter vanuit Go Ahead Eagles al aangegeven dat dit waarschijnlijk een trainingsdag was, in de slotfase van de competitie. En voorbereiden op wedstrijden door middel van training is vanzelfsprekend de primaire taak van een profvoetballer doordeweeks. Sander kon daardoor, net als zijn teamgenoten, niet zomaar een tactische training laten schieten. Wat voor signaal zou dat bovendien naar onze achterban geven, nu we in een hevige strijd om lijfsbehoud zijn verwikkeld en vechten voor onze laatste kans?

Toch vond de Stentor het nodig op schandalige wijze af te rekenen met Go Ahead Eagles als club en vooral Sander Duits als persoon. De kop van het artikel, het foto-onderschrift, het complete intro en 85% van het artikel gaan over de afwezigheid van Sander Duits, waarin meteen in de kop en intro de suggestie wordt gewekt dat Sander iedereen maar heeft laten stikken omdat hij (van de club) zo nodig moest trainen.

Dit doet enerzijds Scoor een Boek!, dat met zeer veel bevlogenheid is geleid door de Bibliotheek Deventer, tekort, maar anderzijds ook absoluut de persoon Sander Duits. Sander die onterecht al veel negatieve reacties ontving naar aanleiding van het ongenuanceerde artikel, dat meer wegheeft van een persoonlijke afrekening. Een persoonlijke afrekening die is gebaseerd op maximaal 15 seconden boe-geroep van een deel van de aanwezigen. 15 seconden op een ochtendprogramma dat drie uur(!) duurde en verder bol stond van plezier en enthousiasme.

Overigens pakten Norichio Nieveld en Leon de Kogel de handschoen op om als Go Ahead Eagles-vertegenwoordigers aanwezig te zijn bij de finaleochtend. Aangezien zij maandag met de beloften de IJsselderby speelden, was hun programma gisteren anders. De aanwezigheid van Norichio en Leon – twee waardige vervangers, lijkt me – was nog net een bijzin in het artikel waard…

Misschien zullen er fans zijn die denken: Waarom maken jullie je hier zo druk over? De strijd om handhaving is veel belangrijker. Dat laatste is absoluut zo. Maar in welke strijd we sportief gezien ook verkeren, wij laten niet zomaar toe dat één van onze spelers, die zich echt met hart en ziel voor een programma inzet (vraag dat in dit geval maar aan alle kinderen/ouders/leerkrachten/bibliotheekmedewerkers die Sander hebben ontmoet op één van de vele momenten), op deze manier te kijk wordt gezet als persoon.

Bovenstaande gezegd hebbende, gaat de focus weer volledig op aanstaande zondag: Willem II-uit. Samen strijden voor een cruciale driepunter. De ‘Full support in Tilburg’-actie loopt goed. Nu al ontvingen Go Ahead Eagles en de supportersvereniging in totaal bijna 300 aanmeldingen. Hopelijk komen er daar vandaag nog de nodige bij.

Groet,

Edwin Lugt