Eerste Selectie

Bobby Adekanye: ‘Fantastisch hoe 10.000 fans geluid maken voor 20.000’

Met een rugtas vol levens- en voetbalervaringen keerde Bobby Adekanye onlangs terug naar Nederland. Vanmiddag zette de vleugelaanvaller in De Adelaarshorst zijn handtekening onder een contract dat hem tot medio 2024 aan Go Ahead Eagles bindt.

Gretigheid kan Bobby Adekanye niet ontzegd worden. Nog voordat hij zijn krabbel onder de verbintenis met Go Ahead Eagles zette, stond hij vanmorgen al met de eerste selectie op het trainingsveld in Terwolde. “Ik ben al een paar dagen in Deventer, maar mocht nog niet het veld op omdat achter de schermen alle afspraken nog op papier werden gezet. Vanmorgen dacht ik echter: ‘Medisch ben ik inmiddels goedgekeurd, ik wil gewoon meetrainen.’ En ik kan je zeggen: het voelde heerlijk om met de jongens op het veld te staan!”

Hoewel Adekanye pas 23 jaar oud is, heeft hij al de nodige levens- en voetbalervaringen in zijn bagage zitten. “Ik ben geboren in Nigeria, waar het geen gemakkelijk bestaan was voor ons gezin. Mijn vader vertrok naar Nederland, op zoek naar een beter leven voor ons. Hij pakte alles aan om in zijn inkomsten te voorzien; schoonmaakwerkzaamheden, kranten verkopen, noem maar op. Op een gegeven moment liet hij mijn moeder, broer en mij naar Nederland overkomen. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Presentatie Bobby Abekanye

Het was voor Adekanye het begin van een voetbalreis die hem al in zijn jeugdjaren bij Ajax, FC Barcelona, PSV en Liverpool bracht. Bij Barcelona werd hij opgenomen in de befaamde jeugdacademie La Masía, bij Liverpool verbleef hij in een gastgezin. “Stuk voor stuk voetbalavonturen waar ik totaal geen spijt van heb”, geeft Adekanye aan. “Daarnaast hebben mijn jaren in het buitenland me ook als mens verrijkt. Zo spreek ik inmiddels bijvoorbeeld vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Italiaans. In 2019 wilde ik graag bij de ‘grote jongens’ aansluiten en Lazio Roma bood me die kans. In mijn eerste seizoen in Italië mocht ik gelijk wedstrijdminuten maken in de Serie A en Europa League.”

Na verhuurperiodes bij FC Cádiz en ADO Den Haag werd Adekanye in januari verhuurd aan Crotone, waar hij weinig aan spelen toekwam. “Ik wilde graag weer terug naar Nederland, naar mijn familie en vrienden. Toen Go Ahead Eagles zich meldde, hoefde ik daar geen twee keer over na te denken.”

Presentatie Bobby Abekanye

“De laatste vier wedstrijden van de club heb ik in Italië op de televisie bekeken. Wat me gelijk opviel, was hoe druk het in De Adelaarshorst op de tribunes was. Toen ik vervolgens de stadioncapaciteit opzocht, zag ik dat er zo’n 10.000 supporters in het stadion kunnen, maar ze maakten geluid voor 20.000. Echt fantastisch, dat trok me ontzettend aan.”

Adekanye omschrijft zichzelf als een vleugelaanvaller die altijd zijn directe tegenstander blijft opzoeken om hem te passeren. “Verder pik ik mijn goaltjes en assists mee en ben ik een echte teamspeler. Als een teamgenoot er beter voor staat dan ik, dan zal ik de bal altijd afleggen. Daarnaast ben ik een speler die past in het hedendaagse voetbal, waar ook van aanvallers wordt verwacht dat ze meeverdedigen. Mijn eerste indruk van Go Ahead Eagles is dat het een ontzettend gastvrije en familiaire club is. Ik ben er dan ook helemaal klaar voor om in Deventer een topseizoen te draaien.”

Presentatie Bobby Abekanye

Technisch manager Paul Bosvelt: “Bobby is een talentvolle, dynamische buitenspeler met snelheid en creativiteit, die de afgelopen jaren voor grote clubs en in grote competities heeft gespeeld. Voor Bobby is nu hét moment aangebroken om veel wedstrijden te gaan spelen en die kans krijgt hij op Eredivisieniveau bij Go Ahead Eagles.”

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht