Eerste Selectie

Bosvelt en Kroes blikken terug op drukke transferzomer

Maandagavond om 0:00 uur kwam de transferzomer 2019 officieel ten einde. Niet alleen bij Go Ahead Eagles was het spitsuur; de KNVB registreerde een recordaantal van 670 transfers van, naar of binnen Nederland.

De inkt van de handtekening van de laatste aanwinst – rechtsback Jenthe Mertens – nog nauwelijks droog, blikken Paul Bosvelt (technisch) en Alex Kroes (financieel) terug op de transferzomer aan de Vetkampstraat. Dit aan de hand van de 10 meest gestelde vragen door supporters, naar aanleiding van onze oproep van gisteren.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Waarom moest Thomas Verheijdt vertrekken?

Paul Bosvelt: “Zoals we in het artikel op onze website al vermeldden, hoefde Thomas van ons zeker niet weg. Deze zomer toonde een aantal clubs zich concreet voor hem. Hij heeft toen alle plussen en minnen op een rij gezet, waarvan hij er een aantal noemt in datzelfde artikel. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor Almere City FC, dat bereid bleek aan onze financiële voorwaarden te voldoen”.

Leg ons eens uit waarom Venema bij Almere speelt en niet bij ons.

Paul Bosvelt: “Aan het begin van het transferwindow hebben we oriënterend geïnformeerd naar de status van Venema. Hij was een van de spitsen op ons lijstje, aangezien we naast Verheydt zochten naar een bewegelijke spits. We kregen te horen dat een verhuur op dat moment niet bespreekbaar was.

Een andere spits van datzelfde lijstje was wel beschikbaar: Antoine Rabillard. Hij werkte in de ogen van ons en de staf een uitstekende proefperiode af, waarna we hem hebben vastgelegd. Het past sowieso binnen ons beleid om liever een speler vast te leggen dan te huren.

Een week voor het sluiten van de transferwindow was een verhuur wel een optie vanuit FC Utrecht voor Venema. Doordat wij Antoine al hadden was dat geen optie. We zouden een vergelijkbare type spits halen die móet spelen waardoor je de speelminuten voor een ‘eigen’ speler daarvoor opoffert. Dat zou heel zonde zijn, aangezien we veel vertrouwen hebben in de kwaliteiten van Antoine”.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Dennis Bresser

Is Maecky Ngombo een vleugelspeler of een centrumspits?

Paul Bosvelt: “Maecky is een centrumspits, die eventueel ook op de flanken uit de voeten kan. Ik denk dat we, met de komst van Maecky en zijn snelheid en fysieke kracht meer verschillende mogelijkheden hebben voorin. Iets wat we vorig jaar nog weleens misten.”

Waarom ketste op het laatste moment de transfer van Tristan Dekker van VVV af?

Alex Kroes: “Nadat de ernst van de blessure van Wout duidelijk werd, hebben we meteen een lijst gemaakt met potentiële vervangers. Dekker was er daar inderdaad één van. Twee weken geleden hebben we contact opgenomen met zowel club als speler, en de huurovergang leek nog voor het weekend rond te komen. Uiteindelijk kwamen er op het laatste moment toch andere financiële eisen, waar wij niet aan konden en wilden voldoen.

Gelukkig hadden we niet op één paard gewed en liep het contact met OH Leuven en de zaakwaarnemer van Jenthe Mertens al. Daardoor konden we snel schakelen en kwam de deal maandagavond helemaal rond. Zo werkt het soms in de voetballerij. Je Plan A wordt je Plan B en andersom. Buiten kijf staat dat we heel erg blij zijn met de komst van Jenthe, temeer ook doordat we hem hebben kunnen vastleggen voor onszelf.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Ik ben van mening dat we al sinds vorig seizoen geen echte linksbuiten hebben. Ook in het nieuwe seizoen zijn er geen gerichte versterking gehaald voor deze plek. Voor mij persoonlijk ook een vraag wat voor gedachte hier achter zit?

Paul Bosvelt: “De linksbuitenpositie had vanaf het begin van de transferzomer prioriteit voor ons. Daarom hebben we met Adrian Edqvist (foto boven) al snel een talentvolle linksbuiten aangetrokken. Daarnaast kan Martijn Berden op beide flanken uit de voeten. Adrian heeft aan het einde van de voorbereiding een hoofdblessure opgelopen, waardoor hij het begin van de competitie heeft gemist. Maar met hem, Martijn en de multifunctionele Richard van der Venne is de linksbuitenpositie goed bekleed”.

Is het spelersbudget hoger of lager dan vorig jaar?

Alex Kroes: “Het spelersbudget is gelijk aan vorig jaar, beide om en nabij de 1,55 miljoen euro. Dit jaar gaan de uitgaven naar alle waarschijnlijkheid iets over dat bedrag heen, door het opvangen van de blessure van Wout Droste. Dat je daar een vervanger voor moet halen, neem je van tevoren niet in de begroting mee”.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Is het geld van het doorverkooppercentage van Deniz Türüç al besteed aan transfers?

Alex Kroes: “Nee. Ten eerste omdat het geld nog niet binnen is. Dat kan zo nog een hele tijd duren. Uiteraard zijn we er wel hard mee bezig. Ten tweede gaat niet al het geld dat uit transfers binnenkomt per se in het spelersbudget. De afgelopen twee seizoenen is er een verlies gedraaid van in totaal €950.000 euro. Het is in het belang van iedereen dat we weer onderaan de streep op 0 uitkomen, ook buiten transferinkomsten. Pas dan heb je een gezonde bedrijfsvoering.

Ik krijg ook weleens de vraag: waarom stop je zelf niet een paar ton in de transferpot? Daar is één simpele reden voor: dat is niet gezond. Er zijn genoeg voorbeelden van clubs die door een (mede-)eigenaar omhoog zijn gekocht, maar daar later aan ten onder zijn gegaan. Puur doordat zonder die bijdrage de kosten veel hoger uitvallen dan de opbrengsten. Kijk maar naar Engeland recent. Dat moeten we niet willen met z’n allen.

Samen met iedereen die Go Ahead Eagles een warm hart toedraagt, willen we geleidelijk stappen omhoog zetten, op een financieel en sportief gezonde manier. Door het fundament te blijven verstevigen, met een sterke Voetbalopleiding, een op termijn uitgebreid stadion en een gezond transferbeleid. Zodat – wat er ook gebeurt – deze club over 100 jaar nog bestaat, zonder de afhankelijkheid van een aandeelhouder.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Zou u mij kunnen vertellen waarom het lijkt alsof de club nooit de ‘portemonnee trekt’? Weliswaar is er enorm veel waardering onder de supporters voor het stabiele financiële beleid maar ‘moet’ Go Ahead niet eens een risico(otje) durven te nemen?

Alex Kroes: “Bij mijn aantreden hoorde ik al dat Go Ahead Eagles een beetje een zuinig imago heeft. Financieel gezond, sportief aan de grond, stond er geloof ik een jaar of tien geleden op een spandoek. Ik denk dat je het huidige uitgavenpatroon van de club niet als zuinig kan betitelen. Afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd, waarvan één jaar zonder sportief succes en het jaar erop mét sportief succes. Daardoor zijn er zelfs tekorten ontstaan. Vorig jaar is daar bewust – en begrijpelijk – voor gekozen, om na het sportieve rampseizoen 2017/2018 weer kleur op de wangen te krijgen. Maar feit blijft dat iedereen gebaat is bij een gezonde financiële huishouding. En geloof me: een risico(otje) wordt weleens genomen, mits verantwoord.

Als je met ‘de portemonnee trekken’ het betalen van transfersommen bedoelt, komt dat inderdaad weinig voor. De meest recente voorbeelden zijn Sam Hendriks en Pieter Langedijk. Ook dat past binnen ons beleid, aangezien wij jonge spelers die ergens niet aan de bak komen, of eerder in hun carrière een ‘krasje’ hebben opgelopen, een platform willen bieden. Dan moet je toehappen wanneer ze vrijkomen. Maar als we écht overtuigd zijn van een speler, dan zullen we niet schromen indien noodzakelijk een transfersom te betalen. Mits verantwoord natuurlijk.”

Wie bepaalt en op basis van welke gegevens of een bepaalde speler nou echt van toegevoegde waarde gaat zijn? Immers: in de daarvoorgaande periode zijn er diverse jongens vertrokken naar andere clubs, omdat men geen contract kreeg.

Paul Bosvelt: “Zekerheid heb je nooit, maar je probeert wel op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk zekerheid te vergaren. Nadat je een profiel hebt opgesteld, doe je dat allereerst door de speler aan het werk te zien. Onze scouts, stafleden en ik bezoeken wedstrijden om een goed beeld te krijgen van een speler.

Daarnaast raadpleeg je beelden, data – tegenwoordig een rijke bron van informatie – en oud-ploeggenoten of trainers van de speler. Op basis van al die informatie samen maak je de afweging.

Bij spelers die je laat gaan is het natuurlijk een ander verhaal. Die heb je een heel jaar (of langer) aan het werk gezien op trainingen en tijdens wedstrijden. Uiteindelijk wil je vooruit, dus zul je elk jaar moeten kijken waar je je kan verbeteren. Samen met de staf kan je dan bepalen met wie je doorgaat en met wie niet. En als je door wilt moet je er nog uitkomen met de betreffende speler.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Waarom lukt het maar steeds niet om het verschil in niveau tussen thuis- en uitwedstrijden te verkleinen?

Paul Bosvelt: “Vorig jaar hebben we denk ik met acht uitoverwinningen een goed uitseizoen gedraaid, maar er zijn inderdaad genoeg seizoenen waarin er een te groot verschil zat tussen thuis- en uitwedstrijden. Zo ook dit seizoen tot op heden.

Ik denk dat allerlei factoren hierin een rol spelen. De grootste is en blijft het thuisvoordeel. In eigen huis ken je het stadion, de ambiance, het veld. Bij dat laatste speelt ook nog eens mee dat je uit vaak op een compleet andere ondergrond speelt: kunstgras. Ik denk dat we daar teveel moeite mee hebben. Vorig jaar trainden we in aanloop naar een kunstgraswedstrijd regelmatig op een kunstgrasveld in de buurt. Maar wat een feit is: geen kunstgrasveld is hetzelfde. De bal stuitert en rolt overal weer anders op. Bovendien leverde die constante wisseling van ondergrond pijntjes op, waardoor spelers soms niet fit aan de wedstrijd begonnen. Ter illustratie: op echt gras pakten we 13 punten uit 6 uitwedstrijden. Op kunstgras één puntje meer, maar wel uit ruim dubbel zoveel wedstrijden (13).

Terugkomend op het thuisvoordeel: in De Adelaarshorst is dat – hoe je het wendt of keert – ook groter dan bij vele andere stadions. Al in mijn tijd werden we in het stadion naar voren geschreeuwd. En in de jaren ’60 kwamen Ajax, Feyenoord en PSV met knikkende knieën naar Deventer toe, maar was ook een gevleugelde uitspraak: als onze jongens de Wilhelminabrug over gaan…

Hierboven de verklaring die ik kan geven voor het verschil. Maar, het belangrijkste: ik ben het met je eens dat dat verschil kleiner moet.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Nu we de selectie rond hebben en vier wedstrijden onderweg zijn, zit ik met een brandende vraag:
Welke doelstelling hebben jullie dit seizoen? Ook gezien de spelers die andere clubs hebben gehaald.

Paul Bosvelt: “Onze doelstelling is het behalen van de Play-Offs. Dat is niet afhankelijk van de spelers die andere clubs hebben gehaald. Van de vier wedstrijden die je noemt, wonnen we er twee en verloren we er twee. De nederlaag tegen Cambuur was smadelijk; de nederlaag in Eindhoven onnodig.

Dat hoort ook deels bij een team in opbouw, dat daarnaast te maken heeft gekregen met blessures van dragende krachten. Dat is geen excuus, maar wel een feit. Toen we bezig gingen met de selectie voor dit seizoen, hebben we vanaf het begin gezegd: in de verdediging kiezen we voor stabiliteit. Vorig seizoen kregen we 57 doelpunten tegen, dat is eigenlijk teveel als je mee wilt doen in de top-8. Helaas kregen we al in de voorbereiding te maken met blessures van de ervaren jongens in de achterhoede, waarvan er twee langdurig: Veldmate en Droste.

Ik denk dat we met Elso Brito en Jenthe Mertens adequaat hebben gehandeld om de verdediging te versterken aan het einde van het transferwindow. Maar zoals gezegd is het team ook nog in opbouw. Vorig jaar startten we natuurlijk geweldig, maar namen de resultaten na de winterstop af. Een normalere curve is andersom, zeker als je de nodige nieuwe spelers inpast. Ik hoop dan ook dat dit team kan rekenen op een beetje geduld en vooral veel steun van de achterban. Dat voorspoedigt die opbouw.”


Foto: Dennis Bresser

Terug naar overzicht