Na een half jaar bij Hapoel Kfar Saba in Israël en zes maanden bij Birkirkara in Malta is Bruno Andrade weer terug in Nederland. Afgelopen vrijdag scoorde hij tegen SC Cambuur zijn eerste doelpunt voor Go Ahead Eagles, maar kon ook hij niet voorkomen dat zijn team in Leeuwarden een 2-1 nederlaag leed.

Andrade hield een tweeledig gevoel over aan zijn eerste doelpunt voor Go Ahead Eagles. “Mijn doelpunt gaf me zeker een dubbel gevoel”, zegt de Braziliaan. “Enerzijds wil ik als nieuwe speler graag iets laten zien, dus was het mooi dat ik scoorde voor Go Ahead Eagles. Anderzijds wil ik ook altijd winnen en dat is helaas niet gelukt. Aanstaande vrijdag hoop ik tegen FC Emmen dat het allebei lukt: scoren én drie punten voor Go Ahead Eagles.”

(Foto: Erik Pasman)

Daarnaast hoopt de 28-jarige Andrade in Deventer ook zijn ervaring in het profvoetbal over te kunnen brengen op de jongere spelers binnen de selectie van Go Ahead Eagles. “Eigenlijk is dat iets wat automatisch gebeurt door met jongens te speken over mijn ervaringen als profvoetballer. Bovendien heb ik de afgelopen jaren veel seizoenen in de Jupiler League gespeeld en weet ik daardoor hoe ik die wedstrijden moet benaderen. Elke wedstrijd in de Jupiler League is een fifty-fifty duel, waarbij iedereen van iedereen kan winnen en verliezen. Dat is het cliché van de Jupiler League.”


(Foto: Erik Pasman)

Bijna drie weken geleden besloot Andrade om Malta achter zich te laten en de overstap te maken naar Go Ahead Eagles. “Als ik naar de selectie van Go Ahead Eagles kijk, dan verbaast het me dat we zestiende staan in de Jupiler League. Er is een plan, er wordt goed getraind en ik zie een spelersgroep met veel potentie. Maar dan moeten we wel de constantheid tonen om negentig minuten goed te spelen. Al zit het soms ook gewoon tegen, zoals die niet gegeven penalty bij Cambuur. Als je daar 2-2 maakt, dan is de wedstrijd weer helemaal open, ga je tevreden naar huis en is alles anders. Nu waren we ongelukkig qua resultaat. Gelukkig hebben we nog genoeg wedstrijden te gaan en gaat de kwaliteit waarover onze selectie beschikt er uiteindelijk echt nog wel uitkomen.”


(Foto: Erik Pasman)

Andrade is in ieder geval blij om terug te zijn in het land waar hij in 2008 arriveerde om zijn geluk te beproeven bij Helmond Sport. “Het is goed om weer in Nederland te zijn”, geeft hij aan. “Ik voel me hier thuis en welkom en heb bovendien een Nederlandse vriendin. Sinds ik op jonge leeftijd ben vertrokken uit Brazilië voelt Nederland inmiddels toch een beetje als mijn tweede thuis.”