Voor de tweede keer dit seizoen kroonde Eagles-aanvoerder Sander Duits zich afgelopen zondag tegen Roda JC tot Man of the Match. Het is eens te meer een bevestiging dat de 33-jarige middenvelder momenteel lekker in zijn vel zit.

“Ik kom elke dag met plezier naar de club”, bevestigt Duits. “Bovendien voel ik me volledig fit, al merk ik inmiddels wel aan mijn lichaam dat ik na trainingen en wedstrijden een langere hersteltijd nodig heb.” Sinds dit seizoen is Sander Duits ook aanvoerder van Go Ahead Eagles. “Een hele eer”, vindt hij. “Ik hoefde er niet lang over na te denken toen me werd gevraagd of ik de aanvoerdersband wilde overnemen van Bart Vriends. Dat de keuze op mij viel, heeft ongetwijfeld te maken met mijn leeftijd en mijn ervaring in de Eredivisie.”

Volgens de Eagles-captain is het een prettig gegeven dat Go Ahead Eagles tegen Roda JC de eerste zege van het seizoen boekte. “Er zat toch wel wat druk op dat duel”, meent hij. “Logisch ook als je naar ons programma voor de komende periode kijkt, met uitwedstrijden tegen Vitesse en AZ. Als nummer dertien van de ranglijst is het toch wat prettiger afreizen naar Arnhem en Alkmaar dan als hekkensluiter.” Met Vitesse treft Duits aanstaande zaterdag de club waar hij op jonge leeftijd zijn eerste stappen binnen een betaald voetbalorganisatie zette. “In 1995 kwam ik als eerstejaars C-junior in de jeugdopleiding van Vitesse terecht. Het waren drie supermooie jaren, waarin ik drie keer kampioen ben geworden. Doordat mijn broer bij De Graafschap speelde, ben ik in 1998 echter naar Doetinchem vertrokken.”

Duits maakte onderdeel uit van de Arnhemse jeugdopleiding in een periode dat toenmalig voorzitter Karel Aalbers grootse plannen had met Vitesse. “Ik zat midden in de ‘switch’ van stadion Monnikenhuize naar het GelreDome, dat destijds opzien baarde door het zogenoemde ‘luciferdoosje’ van Aalbers. Oftewel, het veld dat uit het stadion geschoven kon worden. Met de jeugd speelden we altijd op Monnikenhuize en dat had toch wel iets aparts.” Duits acht Go Ahead Eagles niet kansloos in het GelreDome. “We moeten onze ogen natuurlijk niet sluiten voor het kwaliteitsverschil. Vitesse staat te boek als een goed voetballende en aanvallende ploeg. Wij moeten proberen om compact te spelen en in de omschakeling profiteren van onze snelheid voorin. Als we daarin slagen, dan kan Go Ahead Eagles het elk elftal lastig maken. Ook Vitesse.”

 

Trefzeker tegen Vitesse
Sander Duits en Vitesse, het is een opvallende combinatie. “Volgens mij is Vitesse de club waartegen ik in het betaalde voetbal het meest heb gescoord”, weet Duits. Drie jaar geleden slaagde de middenvelder er zelfs in om in één wedstrijd twee keer te scoren tegen Vitesse. Bij een tussenstand van 2-2 trof hij als speler van RKC Waalwijk binnen een tijdsbestek van enkele minuten tweemaal doel uit een strafschop en een vrije trap. Duits werd als matchwinner uitgeroepen tot Man of the Match en underdog RKC Waalwijk versloeg het favoriete Vitesse met 4-2. “Laten we het er op houden dat de voortekenen voor aankomende zaterdag goed zijn voor Go Ahead Eagles”, besluit Duits met een knipoog.