Schermafbeelding 2015-04-18 om 23.12.35

Een toespraak van Henk ten Cate vooraf; patat, bloemen en ploppende kinderchampagneflessen na afloop. Het was een middag om nooit te vergeten voor de jongens van de C1 van GA Eagles. Met een 7-0 zege tegen Emmen stelden zij promotie naar de eerste divisie veilig.

Schermafbeelding 2015-04-18 om 23.12.35
Spelers en staf, gehuld in speciale shirts, vieren de promotie. (Foto: Henny Meyerink)

Onder toeziend oog van Ten Cate, die samen met clubicoon John Oude Wesselink de voetbalopleiding nieuw leven inblies. “Dit is hartstikke tof”, zei Ten Cate, terwijl de C-jeugd poseerde voor een juichfoto. “Dit elftal heeft in een seizoen tijd zoveel progressie geboekt. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat de C1 de tweede divisie nu al zou ontstijgen. Als ze er maar in blijven, dacht ik aan het begin van het seizoen. Het is geweldig dat het team doorstroomt naar het hoogste niveau. Hulde aan de staf. Wat deze jongens te doen staat? Aan hun techniek blijven werken. Maar ik heb vandaag heel veel jongens met een goede functionele techniek gezien. Ze creëerden ontzettend veel kansen.”

Nu ondervond Go Ahead Eagles niet al te veel tegenstand van Emmen. Het was grotendeels eenrichtingsverkeer op Sportpark De Zandweerd en de Deventer ploeg liep eenvoudig uit naar de overwinning. Jamiro Steenbergen (4), Sirat Sahebzadah, Brian Karman en Aaron van Leer tekenden voor de doelpunten. Alle veldspelers kregen minuten. Ook de aan zijn knie geopereerde Craig Post – hij deed voor het eerst mee dit seizoen – en Coen Temminck, die herstellende is van de ziekte van Pfeiffer.

De spelers genoten volop van het succes. “We hebben het met z’n allen gedaan”, klonk Sirat Sahebzadah als een echte profvoetballer. “Samen sterk.” “Want in je eentje kom je er niet”, realiseerde Aaron van Leer zich maar al te goed. De spelers kregen allemaal een rode polo waarop in gele letters hun prestatie werd geroemd.

De club had sowieso alle registers opengetrokken om zijn jongste juniorenelftal een onvergetelijke middag te bezorgen. Zo wapperden er roodgele vlaggen, hing er een roodgeel spandoek en meurde de lucht van rookbommen over De Zandweerd. Hiermee was een echte voetbalsfeer gecreëerd, waarbij de spelers in de kleedkamer een speech kregen van Ten Cate. En dan was er nog het Whatsapp-filmpje waarin hoofdtrainer Dennis Demmers, René Eijkelkamp, Adrie Steenbergen en de eerste elftal-spelers Bart Vriends, Lars Lambooij en Wesley Verhoek motiverende woorden spraken.

De C1 ‘moest het nog even waarmaken’ en deed dit met overtuiging. Een uitstekende teamprestatie. Trainer Jochem de Weerdt roemde de gedrevenheid van zijn ‘gastjes’. “De tweede plaats waarop we nu staan is meer dan terecht. Het geheim van het succes is denk ik dat we een echt team zijn, met stoertjes én rustige jongens.” De Weerdt en assistent-trainer Jan Kromkamp benadrukken in de coaching vooral de kwaliteiten van hun spelers. “Opbouwende kritiek”, zei Kromkamp. “Dat werkt niet alleen bij deze leeftijdsgroep het beste, maar bij alle leeftijden. De beste trainers die ik heb gehad, benutten spelers op hun kwaliteiten.”

Bart Voortman, voorzitter van de voetbalopleiding, was een trots man. “Deze promotie is een buitengewoon goede prestatie en beter dan verwacht. Maar het allerbelangrijkste is de progressie in het spel. Want kampioen worden is niet het doel, kampioenen maken wel. Dat is opleiden. Het is goed dat deze jongens zich mogen meten op een hoger niveau. Want hoe hoger de weerstand, des te meer ze zich ontwikkelen.”

Go Ahead Eagles C1: Berenschot; Schrijver (47. Kieftenbeld), Groote Schaarsberg, Ebbers (47. Hoogeslag), Van den Hoek; Deckers (36. Van Leer), Knippenberg (62. Temminck), Sahebzadah (36. Muiderman); Steenbergen, Perrels (55. Post), Karman.

Karakteristiek:
Go Ahead Eagles C1 – Emmen C1 7-0 (4-0). 3. Jamiro Steenbergen 1-0, 26. Sirat Sahebzadah 2-0, 27. Steenbergen 3-0, 31. Brian Karman 4-0, 36. Steenbergen 5-0, 60. Steenbergen 6-0, 64. Aaron van Leer 7-0.

Schermafbeelding 2015-04-18 om 23.12.47

Klik hier voor een fotoalbum op Facebook.