Vanmiddag heeft ons het droeve bericht bereikt dat clublegende Cees van Kooten vanochtend is overleden.

De all-time topscorer van Go Ahead Eagles is 67 jaar geworden. Cees van Kooten is met recht een clublegende. Niet alleen maakte hij liefst 79 doelpunten in zes seizoenen Deventer dienst; ook bleef hij de club altijd bezoeken. Zelfs vorige week zondag liet Van Kooten zich niet door zijn ziekte weerhouden om de gang naar de Adelaarshorst te maken. Daar zag hij ‘zijn’ Go Ahead Eagles met 5-0 winnen van Telstar, de club die hij diende voordat hij in 1976 naar Deventer vertrok.

Dat wedstrijdbezoek staat symbool voor de mens én de voetballer Cees van Kooten. Cees kreeg je niet klein. Legendarisch is de thuiswedstrijd tegen FC Amsterdam in 1978. Go Ahead Eagles moest winnen om degradatie te voorkomen. Echter, er was één groot probleem: clubtopscorer Cees van Kooten liep de donderdag voor die wedstrijd een spierscheuring aan zijn kuit op. Meespelen: onmogelijk. Zo niet voor Van Kooten. Zeker toen het bij rust nog 0-0 stond, was hij niet meer buiten de kalklijnen te houden. Volgens de overlevering ‘gemummificeerd’ van top tot teen, viel hij onder protest van trainer Bob Maaskant in.

“Ik moest alles die wedstrijd op één been doen, zowel springen als landen”, zou Van Kooten onlangs verklaren. “Tot twee keer toe legde ik met mijn hoofd een bal van achteruit breed op Stef Walbeek, die twee keer scoorde. Daardoor wonnen we met 2-0. Als ik volledig fit was geweest, dan weet ik zeker dat ik er die wedstrijd vijf had gemaakt.”

Vanaf die dag in april 1978 had Van Kooten definitief de clublegendestatus bereikt. Hijzelf werd daar niet warm of koud van. Cees bleef gewoon Cees. Wel werd de geboren Alblasserdammer in de loop der tijd een echte Deventenaar. Wie de afgelopen jaren ’s ochtends over de Brink wandelde, liep een niet geringe kans Van Kooten te ontwaren bij Café Floors. Daar las hij de krant, of sprak met andere Eagles-coryfeeën de dag door.

Die dagen werden voor Cees van Kooten de afgelopen jaren helaas veelal gevuld met het gevecht tegen zijn slopende ziekte. Maar waar de ziekte zich ook nestelde in zijn lichaam, Cees ging het gevecht aan. In gesprekken over zijn ziekte klaagde hij zelden. Liever maakte de 9-voudig international een relativerende opmerking, om dan snel over te schakelen naar de orde van de dag: voetbal. En Go Ahead Eagles in het bijzonder. Zijn Go Ahead Eagles.

Go Ahead Eagles wenst de naasten van Cees van Kooten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. De spelers van Go Ahead Eagles zullen vanavond tijdens het duel met FC Den Bosch rouwbanden dragen ter nagedachtenis aan Cees van Kooten.

Van Kooten Panini2