De KNVB heeft het concept competitieprogramma betaald voetbal 2017/2018 bekendgemaakt. De Eredivisie start op 11 augustus; de Jupiler League een week later. Tijdens de eerste competitieronde staan onder meer SC Cambuur – Jong Ajax en MVV – Go Ahead Eagles tegenover elkaar.

Dat staat in het concept competitieprogramma dat de KNVB vanmiddag presenteert aan de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Het programma kan nog veranderen, nadat de wedstrijddagen en aanvangstijden vanmiddag besproken zijn.

Het eerste thuisduel van Go Ahead Eagles is op vrijdag 25 augustus. Dan komt NEC naar Deventer. Go Ahead Eagles treft in de eerste zeven duels meteen zeven van de acht clubs die uitkwamen in de play-offs om promotie/degradatie van vorig seizoen. De competitie wordt afgesloten met een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch.


De vorige editie van Go Ahead Eagles-FC Den Bosch eindigde in 0-0. (Foto: Erik Pasman)
Beeld bovenaan: het uitvak van Go Ahead Eagles na de vorige editie van MVV-Go Ahead Eagles (uitslag: 1-2). (Foto: Erik Pasman)

“Het competitieprogramma is ieder jaar opnieuw een pittige, maar mooie klus. Onze competitieplanners zetten ieder jaar een programma in elkaar met voldoende rust en met een evenwichtig thuis- en uitritme voor alle clubs in de Eredivisie en Jupiler League. Ook voor aankomend voetbalseizoen is dit weer gelukt”, zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB. ‘’Bij het competitieprogramma staan de sportieve belangen van clubs altijd voorop, maar ook de openbare orde en commerciële afspraken zijn uiteraard van belang. Met deze aspecten in het achterhoofd gaan we in overleg met politie, gemeenten en zendgemachtigden. Dit programma is hier het resultaat van.”

Langere zomervakantie
Het seizoen 2017/’18 in de Eredivisie begint één week later dan gebruikelijk en de Jupiler League zelfs twee weken, dit betekent dat er een langere zomervakantie is voor supporters. Dit was een wens vanuit de clubs om ervoor te zorgen dat supporters de seizoensopening van hun team niet hoeven te missen. “We beginnen het seizoen in de Eredivisie en de Jupiler League wat later dan gebruikelijk in verband met de vakantieperiode. Dit was een wens van clubs en supporters en hier hebben we gehoor aan kunnen geven. Hierdoor spelen we in tegenstelling tot andere jaren in de Eredivisie onevenredig voor- en na de winterstop, 18 om 16 speelronden, en wordt er in de Jupiler League gevoetbald tijdens interlandperiodes,’’ zegt Bluyssen. ‘’Wedstrijden plannen wij zoveel mogelijk in op, de door de club en supporters, gewenste dag en het voor hun favoriete tijdstip. Het competitieprogramma wordt in eerste instantie voor de clubs opgezet, maar de KNVB beseft als geen ander dat voetbal niet hetzelfde is zonder supporters. Dit is ook de reden dat we het programma aan het Supporterscollectief hebben voorgelegd. Samen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met supporters. Dit doen we bijvoorbeeld door goed te kijken naar de reistijden voor uitfans, zodat ook de uitwedstrijden goed bezocht kunnen worden. Dat lukt niet altijd, maar daar doen we wel ons best voor.”

Het volledige schema vind je hier. In de rechterkolom staat het programma van de Jupiler League.

Het programma van Go Ahead Eagles vind je hier. Hier kun je het ook makkelijk inladen in je agenda.