Eerste Selectie

Cuco Martina: ‘Sprong gat in de lucht toen ik mocht blijven’

Go Ahead Eagles heeft zich versterkt met Cuco Martina. De 32-jarige verdediger, die de afgelopen periode al meetrainde met de eerste selectie, heeft een contract tot het einde van het huidige seizoen getekend en is per direct speelgerechtigd.

Met RKC Waalwijk en FC Twente speelde Martina van 2011 tot en met 2015 vier jaar lang in de Eredivisie. In de zomer van 2015 verruilde hij de Nederlandse competitie voor het Engelse Premiership, waar hij voor Southampton en Everton uitkwam. Die laatste club verhuurde hem in het seizoen 2018/2019 aan achtereenvolgens Stoke City en Feyenoord. Medio 2020 liep zijn contract bij Everton af. “De afgelopen anderhalf jaar heb ik in mijn woonplaats Rotterdam veel voor mezelf getraind”, vertelt Martina. “Als je thuis zit, ga je als voetballer pas echt beseffen wat je mist. Eerlijk gezegd vond ik het in die periode moeilijk om op televisie naar voetbal te kijken, want ik voelde me fit genoeg om zélf op dat veld te staan.”

Dat hij sinds vorige week mee kon trainen met de eerste selectie van Go Ahead Eagles, kwam voor Martina dan ook als een geschenk uit de hemel. “Bij Go Ahead Eagles kon ik weer lachen in de kleedkamer, rook ik het gras, werd ik door andere spelers weer gepusht om een nóg hoger niveau in mezelf naar boven te halen. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik voor de rest van het huidige seizoen mag blijven bij Go Ahead Eagles.”

In de periode dat hij thuis zijn lichamelijke conditie op peil hield, vond hij af en toe de gewenste afleiding bij het nationale elftal van Curaçao, waarvoor hij in totaal 52 interlands speelde. “Ik heb in zoveel landen mogen voetballen”, zegt Martina trots. “Van sommige eilanden had ik zelfs nog nooit gehoord, haha. Prachtig om mee te maken. Ja, ook in de tijd dat ik geen club had, werd ik gewoon opgeroepen voor interlands. Kon ik gelukkig toch weer even tien dagen het groepsgevoel ervaren.”

Presentatie Cuco Martina

Met zijn ervaring wil hij de relatief jonge selectie van Go Ahead Eagles de komende maanden helpen om een goed vervolg te geven aan het Eredivisie-avontuur. “Persoonlijk vind ik dat ik in mijn jeugdjaren niet de meest talentvolle voetballer was”, vervolgt Martina. “Maar ik ben wel altijd een believer geweest. Als ik in iets geloof, dan ga ik er vol voor. Dat heeft me geholpen om het maximale uit mijn carrière te halen. Talent is niet alles, de motivatie en inzet om te slagen moet je als voetballer zélf brengen. Dat hoop ik ook over te brengen binnen de selectie van Go Ahead Eagles. Mijn eerste ervaringen zijn goed: Go Ahead Eagles heeft een jonge, frisse groep die hard werkt en waarbij het teambelang voorop staat.”

Met zijn instelling reikte Cuco Martina tot de Engelse Premiership, waar hij speelde voor Southampton en Everton. “De grootste competitie van de wereld”, vindt de verdediger, die zijn ‘Engelse rugnummer 15’ ook bij Go Ahead Eagles zal dragen. “Voetbal is daar zóveel voor de mensen. De fans zitten kort op het veld en het was prachtig om in bomvolle stadions te spelen. Eigenlijk heb ik in mijn jaren in Engeland nog nooit meegemaakt dat een stadion half leeg was.” Het contrast met de huidige status van het Nederlandse voetbal, waar noodgedwongen weer in lege stadions wordt gevoetbald, kan bijna niet groter. “Eerlijk gezegd vind ik het persoonlijk vreselijk dat er geen supporters bij de Eredivisie-wedstrijden aanwezig mogen zijn. Als speler probeer je niet alleen te presteren voor het team, maar ook voor de supporters op de tribunes die speciaal voor het team een kaartje kopen. Als voetballer wil je die fans vermaken. Daarnaast kunnen de supporters nét voor die extra boost zorgen. Zeker bij Go Ahead Eagles, waar de supporters negentig minuten achter het team blijven staan.”

Presentatie Cuco Martina

De komst van Cuco Martina als versterking voor de defensie, leidt tot tevredenheid bij Paul Bosvelt. “Met Cuco hebben we een ervaren Eredivisie-speler aan de selectie toe kunnen voegen, die goed uit de voeten kan als rechter centrale verdediger of als rechtsback”, zegt de technisch manager. “Hierdoor heeft de technische staf meer mogelijkheden, ook indien er binnen het elftal geschoven dient te worden qua posities.”

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht